Salibandya ja fysiikkavalmennusta – PSS:n kasvatti Tiltu Siltanen pelaa maalivahtina Malmö FBC:ssä Ruotsin Superliigaa ja toimii Suomen miesten maalipallojoukkueen fysiikkavalmentajana

Salibandy: Viime kaudella SB-Prossa maalivahtina pelannut PSS:n kasvatti Tiltu Siltanen siirtyy ensi kaudeksi pelaamaan Malmö FBC:n Ruotsin Superliigaa.

Tiltu Siltanen on ollut jo pidemmän aikaa yksi Suomen ykkösmaalivahdeista. Juhani Järvenpää
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoolaislähtöinen, 31-vuotias Tiltu Siltanen on pidemmän aikaa ollut yksi naisten Salibandyliigan (nykyinen F-liiga) kovimmista maalivahdeista. Sen lisäksi Siltanen aloitti tämän vuoden maaliskuussa fysiikkavalmentajan tehtävät maalipallon Suomen miesten maajoukkueessa. Porvoolaismaalivahti on kouluttautunut salibandypelaamisen ohella fysioterapeutiksi, personal traineriksi ja fysiikkavalmentajaksi.

Siltanen on toiminut fysioterapeutin ja personal trainerin tehtävissä oman yrityksensä kautta jo useamman vuoden ajan. Tätä kautta Siltasen ja paraurheilijoidenkin tiet kohtasivat viime vuoden marraskuussa.

– Olen valmentanut jo jonkun aikaa Helsingin Mäkelänrinteen lukiolla yksilöllistä fysiikkaharjoitteluryhmää, johon integroitiin ensimmäistä kertaa mukaan viime vuoden marraskuussa myös paraurheilijoita, Siltanen kertoo.

– Minulle tuli harjoituksiin apukädeksi Suomen Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, jonka kanssa tehtiinkin sen jälkeen paljon yhteistyötä.

– Tuomas soitteli alkuvuodesta, ja tarjosi miesten maalipallojoukkueen fysiikkavalmentajan pestiä, ja siitä se ajatus sitten lähti.

Mäkelänrinteen lukiolla Siltasen valmennusryhmistä löytyy useimpien eri lajien edustajia. Lajireperttuaarista löytyvät muun muassa miekkailu, moottoriurheilu, ratsastus, cheerleading, kiipeily, pesäpallo, taekwando ja soutu. Vaikka salibandy on vienyt porvoolaisen sydämen jo lapsena, on valmennuksesta löytynyt myös uusi intohimo.

Olen löytänyt valmentamisesta intohimon.

– Olen kyllä löytänyt valmentamisesta jo jonkun aikaa itselleni intohimon. Toivon pystyvänä jatkamaan valmennuksen parissa vielä pitkälle, ja mahdollisimman korkealle tasolle, Siltanen kommentoi.

– Olen nauttinut todella paljon fysiikkavalmentamisesta maalipallojoukkueessa. Pojat ovat ottaneen minut hyvin vastaan joukkoonsa, ja opin itsekin paljon tämän projektin aikana.

– On ollut mielenkiintoista suunnitella harjoitusohjelmia. Etenkin korona-aikana piti kohdata monenlaisia haasteita siinä, miten kukin yksilö saa harjoituksensa tehtyä.

– Poikien huumorintaju on kyllä kohdillaan, ja jengissä on hyvä tekemisen meininki pilke silmäkulmassa.

Porvoon Salibandyseuran (PSS) kasvatti on pelannut kotimaan pääsarjassa PSS:n, NST:n ja SB-Pron väreissä 237 runkosarjan ja 106 pudotuspelien ottelua. Siltasen palkintokaapista löytyy muun muassa Salibandyliigasta kolme Suomen mestaruutta, neljä hopeaa ja neljä pronssia. Kokemusta löytyy myös Sveitsin pääsarjasta. Tulevalla kaudella Siltanen vartio naisten Ruotsin liigassa Malmö FBC:n maalia. Siltanen oli itse aktiivinen Malmö FBC:seen siirtymisen suhteen.

Ruotsissa salibandy ja naisurheilu on kovassa huudossa.

– Otin yhteyttä tuttuun pelaajaan, joka pelaa joukkueessa ja kyselin, voisiko siellä olla kiinnostusta maalivahdille. Hän välitti terveiset valmennukselle ja pian sieltä oltiinkin jo yhteydessä, Siltanen kertoo.

– Odotan jo innolla kohta alkavaa kautta. Minulla on suuret odotukset ja toiveet tulevasta kaudesta. Totta kai pitää olla itselleen myös hiukan armollinen, kun muuttaa uuteen maahan.

– Odotan kuitenkin uusia haasteitani. Uskon, että arkitekeminen tulee olemaan intensiivisempää ja tehokkaampaa, ja luvassa on kovia pelejä.

– Ruotsissa salibandy ja naisurheilu on kovassa huudossa. Senkin vuoksi on kiva päästä näkemään konkreettisesti miltä se näyttää ja tuntuu.

Siltasen lisäksi Malmö FBC:ssa pelaa tulevalla kaudella PSS:n viime kauden kapteeni, 29-vuotias puolustaja Inka Lampinen. Kaksikon lisäksi joukkueeseen tulee SB-Prosta myös Silja Eskelinen. Tiltu Siltanen uskoo, että joukkueesta löytyy potentiaalia vaikka Ruotsin mestariksi saakka.

– Malmö FBC:llä on erittäin hyvät fasiliteetit harjoitteluun. Heillä on myös nuori ja nälkäinen joukkue, joka pelasi parhaan tähänastisen kautensa viime kaudella, Siltanen toteaa.

– Malmö oli vain parin pisteen päässä neljännestä sijasta.

Taustat

Tiltu Siltanen

Ikä: 31 vuotta.

Kotipaikka: Helsinki.

Ammatti: Fysioterapeutti, toimin myös fysiikkavalmentajana ja Personal Trainerina.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): MM-hopea 2017 ja siellä valinta All Stars- kentälliseen, Suomen mestaruudet ja opiskelijoiden MM-kulta.

Lempiruoka: Pizza tai sushi.

Lempimusiikki: Laidasta laitaan, enemmän tulee kuunneltua vanhempaa kuin nykypäivän musiikkia.

Motto: "If you can dream it you can do it".

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut