17-vuotias Lubna Omar kikkaili freestyle-jalkapallossa Afrikan mestaruuskilpailuiden kakkoseksi – porvoolainen on panostanut nyt puolitoistavuotta tosissaan lajiin

Freestyle-jalkapallo: Porvoolainen Lubna Omar osallistui virtuaalisesti tämän vuoden freestyle-jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailuihin.

17-vuotias Lubna Omar on harrastanut nyt tosi mielessä freestyle-jalkapalloa puolitoistavuotta. Toni Degerlund
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Freestyle-jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailut järjestettiin tänä vuonna virtuaalisesti koronaviruksen vuoksi. Naisten sarjaan osallistui 121 osanottajaa, ja miesten sarjaan 200. Porvoolainen, 17-vuotias Lubna Omar selvitti tiensä kilpailuiden finaaliin, jossa hän sijoittui toiseksi.

Jalkapallon Omar on aloittanut kolme vuotta sitten FC Futura Junioreissa, jossa hän on pelannut T18-tyttöjen Kakkosessa 62 ottelua. Maaleja Omar on tehtaillut valkopaidoissa 14. Viimeiset puolitoistavuotta porvoolainen on kuitenkin keskittynyt pelkästään freestyle-jalkapalloon. Vaikka Afrikan mestaruuskilpailuista tuli hopeaa, ei se täysin tyydyttänyt lahjakasta freestyle-jalkapalloilijaa.

– En ollut täysin tyytyväinen Afrikan mestaruuskilpailuiden toiseen sijaani, Omar toteaa.

– Tavoitteeni oli voittaa mestaruus. En ehkä kuitenkaan ollut harjoitellut riittävästi, ansaitakseni mestaruutta.

Omar kikkaili aluksi pallon kanssa lähinnä omaksi ilokseen noin kerran viikossa. Pikkuhiljaa kiinnostus lajia kohtaan kuitenkin kasvoi, ja vei lopulta mennessään.

– En ollut aluksi lajista sen ihmeellisemmin kiinnostunut, enkä treenannut kovinkaan tosissaan, Omar kertoo.

Tavoitteenani on tulla yhdeksi maailman parhaimmaksi.

– Kun näin eri medioissa tyttöjä potkimassa ja kikkailemassa pallon kanssa, aloin kiinnostumaan lajista enemmän. Huomasin myös, että lajin parissa on paljon tyttöjä mukana.

– Sen jälkeen aloin itsekin treenaamaan enemmän ja määrätietoisemmin.

– Freestyle-jalkapallon hyvä puoli on siinä, että oma kehityksesi on sinusta itsestäsi kiinni. Sinä itse voit päättää milloin ja kuinka paljon treenaat.

– Kun muut ihailevat sinun taitojasi, siitä saa mieletöntä motivaatiota lajiin. Esiintyminen on myös yksi ylivoimaisesti kivoimmista jutuista freestyle-jalkapallossa.

Tämän vuoden Afrikan mestaruuskisat järjestettiin OnLine-muodossa, eli tavanomaisia "live-kilpailuja" ei koronaviruksen takia järjestetty. Kuka tahansa afrikkalainen sai ilmoittautua mukaan. Omar oli ainoa afrikkalainen freestyle-futaaja Suomesta. Kilpailu alkoi karsinnalla, jossa 30 sekunnin aikana piti näyttää videolla parasta osaamistaan pallon kanssa. Karsinnat kestivät pari kierrosta, jossa osa tippui jatkosta pois. Kisojen tuomaristo valitsi aina paremmat temput tehneen henkilön jatkoon. Omar selvitti tiensä neljän parhaan joukkoon, ja lopulta naisten finaaliin. Finaalikierros järjestettiin livestreeminä, perinteistä tyyliä muistuttaen. Finaalissa kaksi freestyle-jalkapalloilijaa teki vuorotellen 30 sekunnin kierroksen. Kolmen kierroksen jälkeen, parempi vei voiton. Naisten finaalissa Marokon Fatima Akif voitti lopulta niukasti Porvoon Lubna Omarin.

Tällä hetkellä lukio-opinnot ja freestyle-jalkapallo vie Omarilta leijonanosan ajasta. Jalkapalloakaan hän ei ole kuitenkaan kokonaan unohtanut. Kun aikaa on taas enemmän, saattaa Omar tehdä jälleen paluun myös perinteiseen jalkapalloon. Freestyle-jalkapallossa Omarilla on kuitenkin kovat tavoitteet tulevaisuudessa.

– Ensi vuonna aion voittaa Afrikan naisten mestaruuden, ja valmistaudun seuraaviin kisoihin paremmin, Omar sanoo.

– Lisäksi haluaisin osallistua Suomen mestaruuskilpailuihin ja Red Bullin Street Style kilpailuihin. Red Bullin kisat on maailmanlaajuiset, johon pääsee mukaan vain lajin parhaimmisto.

– Tavoitteenani on tulla yhdeksi maailman parhaimmaksi naisfreestyle-jalkapalloilijaksi.

Taustat

Lubna Omar

Ikä: 17 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Opiskelija (freestyle jalkapalloilija).

Seura: Freestyle Finland (kasvattiseura FC Futura Juniorit)

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Toinen sija African freestyle mestaruuskilpailuissa 2020.

Lempimusiikki: Kaikki kelpaa.

Lempiruoka: Kana.

Motto: Never compare yourself to another.

Taustat

Freestyle-jalkapallo

Erilaisten temppujen tekemistä jalkapallolla. Lajissa on vain mielikuvitus rajana.

Temppuja tehdään seisten, istuen, käsillä seisoen, ja niihin lisätään usein akrobaattisia ulottuvuuksia kuten takaperinvoltteja.

Freestyle-jalkapallo jalkautui Suomeen vuonna 2007, ja Freestyle Finland perustettiin vuonna 2011.

Suomen ensimmäiset kisat järjestettiin 2008, kun Red Bull järjesti maailmanlaajuisen Red Bull Street Style-kilpailun.

Freestyle-battlen säännöt ovat yksinkertaiset, 1v1, molemmilla on 3x30 s. aikaa tehdä parempia temppuja kuin vastustaja.

Kiinnostus lajia kohtaan kasvaa kovaa vauhtia. Se näkyy lajin harrastajamäärissä niin Suomessa kuin maailmallakin.

www.freestylefinland.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut