Porvoon Akilleen Sara Kuivisto pinkoi 1000 metrin uuden Suomen ennätykseen pelkästään hänelle tehdyssä kilpailussa – sunnuntaina keskimatkojen juoksija lähtee hakemaan voittoa 800 metrillä Suomi-Ruotsi-maaottelussa

Yleisurheilu: Akilleen Sara Kuivisto juoksi yksinään 1000 metrillä Porvoon Keskuskentällä.

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto on ollut tällä kaudella kovassa kunnossa kauden alusta lähtien. Koronan vuoksi porvoolainen, ei ole kuitenkaan päässyt juoksemaan kovia ulkomaankilpailuja, jossa olisi ollut kovempia juoksijoita mukana. Porvoon Akilles
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen 28-vuotias keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto rikkoi omissa nimissään olleen 1000 metrin Suomen ennätyksen Porvoon Keskuskentällä. Kuivisto juoksi kilpailun yksin, kellottamalla matkan aikaan 2.39,14. Kuiviston toissa vuonna juoksema, edellinen Suomen ennätys 1000 metrillä oli 2.40,81.

Kuivisto oli tosi toimissa viimeksi kilparadalla Kalevan Kisoissa elokuun puolivälissä. 1000 metrin soolokilpailu olikin Kuivistolle päätös parin viikon tiukalle harjoitusjaksolle.

– Harjoitusjakson jälkeen on aina inhottava mennä ensimmäiseen kilpailuun, Kuivisto kommentoi.

– Siksi halusin tällaisen startin ennen viikonlopun Suomi-Ruotsi-maaottelua, ja ensi viikon ulkomaan kilpailujani.

– Iso kiitos Akilleelle, että tämmöinen yhden naisen kisa saatiin järjestettyä minulle nopealla varoitusajalla.

Keskiviikon 1000 metrin juoksu järjestettiin tosiaan pelkästään Kuivistoa vasten, mutta lähtöviivalle olisi toivottu muitakin porvoolaisia juoksijoita mukaan.

– Uskon kyllä, että juoksuun olisi tullut porukkaa, ellei samaan aikaan olisi ollut alueviestit Hyvinkäällä, Kuiviston henkilökohtainen valmentaja Ari Suhonen sanoo.

– Aika moni oli kuitenkin siellä kilpailemassa samaan aikaan.

– Meillä oli tietysti vain tärkeintä saada hyvää tuntumaa Kalevan Kisojen jälkeen muun muassa Suomi-Ruotsi-maaottelua varten.

Kuivisto oli tehnyt valmentajansa Ari Suhosen kanssa tarkan suunnitelman Porvoossa juostavalle 1000 metrin juoksulle. Suunnitelman mukaan alku otettiin maltillisen rennosti. Loppua kohden meno kiihtyi, ja loppu olikin vastaavasti tarkoitus tulla niin kovaa ja hyvin kuin mahdollista.

– Sarallehan kyseessä oli harjoituskisa, mutta kuitenkin lähtökohdaltaan sellainen, joka juostaan tosissaan, Suhonen toteaa.

– Sara noudatti suunnitelmaamme täydellisesti, ja juoksu meni juuri niin kuin sen pitikin mennä.

– Bonuksena tuli vielä uusi Suomen ennätys. Tosi hyvä juoksu Saralta.

Kuivisto ohitti matkan aikana 800 metriä hienoisesti alle oman tavoiteaikansa, väliajan ollessa 2.09. Viimeiset 200 metriä Kuivisto tulikin erittäin kovaa, 30 sekuntiin, jolla porvoolainen sinetöi uuden SE:n. Kuivisto on ollut koko kauden kovassa kunnossa.

– Kuntoni on parin viikon harjoitusjaksoni jälkeen mainio, ja juoksuni täällä Keskuskentällä, 1000 metrillä oli helppoa, Kuivisto kertoo.

– Olisin voinut juosta pidempäänkin. Aika ei yllättänyt, mutta se yllätti, että juoksu sujui niin helposti.

Viikonvaihteen Suomi-Ruotsi-maaottelun sunnuntaiselle 800 metrille Kuivisto lähtee voittojahtiin. Kovin vastus tulee olemaan vuoden 2016 EM-kolmonen Lovisa Lindh. Maaottelun jälkeen Kuiviston kilpailukausi jatkuu heti ensi viikolla tiistaina Saksassa Dessaussa, ja perjantaina Slovakiassa Šamorínissa. Näissä molemmissa Kuivisto asettuu lähtöviivalle 800 metrin kilpailuihin. Kuviston päätavoitteena on rikkoa vielä tämän kauden aikana Tampereen Pyrinnön Tuuli Merikoski-Siliuksen vuonna 1991 juoksema 800 metrin naisten Suomen ennätys (2.00,59). Kuivisto juoksi viime kaudella oman ennätyksensä matkalla aikaan 2.01,85.

– Saralla on täysin realistiset mahdollisuudet juosta vielä tämän kauden aikana uusi Suomen ennätys 800 metrillä. Ainakin oma, uusi ennätys matkalla on enemmän kuin realistista, Suhonen toteaa.

– Ei se tietenkään helppoa ole. Kaikki pitää onnistua viimeisen päälle, olosuhteet pitää olla hyvät ja vauhdinjaon pitää onnistua. Homma on monesti hyvin pienestä kiinni, mutta jos kaikki menee nappiin ja onnistuu, niin kyllä minä uskon, että Sara juoksee uuden ennätyksen. Sarahan on ollut koko kesän erittäin hyvässä kunnossa.

Akilleen keskimatkanjuoksija on tänä kesänä keskittynyt ensisijaisesti 800 metrille, ja juossut matkan parhaimmillaan 2.02,92. Turun Kalevan Kisoissa Kuivisto voitti sekä 800:n, että 1500:n metrin Suomen mestaruudet. Alkukaudesta kesäkuussa, Kuivisto juoksi myös 400 ja 600 metrin kisoissa, hakiessaan kisatuntumaa pitkän harjoitusjaksonsa jälkeen.

Taustat

Sara Kuivisto

Kotipaikka: Porvoo.

Ikä: 28 vuotta.

Seura: Porvoon Akilles.

Paras saavutus (omasta mielestä): Euroopan joukkuemestaruuskilpailut ja Puolan superliiga, jossa neljäs sija 800 ja 1500 metrillä 2019. Sekä Suomen mestaruudet.

Lempiruoka: Olen ammatiltani kokki, joten tykkään ihan kaikesta.

Lempimusiikki: ”Kaikkiruokainen”.

Motto: Who dares, wins (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut