Poomse on kamppailua näkymätöntä vastustajaa vastaan – Porvoon Taekwondossa kilpaillaan nyt myös liikesarjoissa

Taekwondo: Porvoon Taekwondon liikesarjalupaus Pinja Latvajärvi tähtää lajin huipulle.

Porvoon Taekwondon Pinja Latvajärvi on harrastanut nyt kolme vuotta taekwondoa. Toni Degerlund
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Taekwondo on korealainen itsepuolustuslaji, joka on tullut suurelle yleisölle tutuksi erityisesti vauhdikkaasta ottelustaan. WT-tyylinen taekwondo-ottelu on ollut virallinen olympialaji vuodesta 2000 lähtien. Taekwondossa kilpaillaan kuitenkin myös korkealla tasolla liikesarjoissa, eli poomsessa. Porvoon Taekwondon 11-vuotias Pinja Latvajärvi tähtääkin kilpailumuodossa korkealle.

Latvajärvi innostui taekwondosta kolme vuotta sitten, kahdeksanvuotiaana, kun Porvoon Taekwondon Sami Ratilainen kävi esittelemässä vauhdikasta lajia Latvajärven koululla.

– Kun näin Samin hienoja potkuja, ajattelin wau, minäkin haluan oppia potkimaan tuolla tavalla, Latvajärvi kertoo.

– Kun palasin koulusta kotiin, kysyin äidiltäni, saanko mennä kokeilemaan. Samana iltana oli jo ensimmäiset treenini, ja sille tielle olen jäänyt.

– Laji on todella mukavaa, ja siinä kehittyy koko ajan. Taekwondossa on valtavasti eri asioita, joita pitää opetella. Lisäksi lajissa saa paljon uusia kavereita ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Taekwondon nykymuotoiset liikesarjat on kehitelty 60-luvulla. Ne ovat olleet oleellinen osa vyökokeissa, joissa vyökokeelaan pitää esittää niitä onnistuneesti. Ensimmäiset liikesarjakilpailut järjestettiin Suomessa vuonna 1991, mutta silloin ne jäivät vielä kokeiluiksi. Uusi tuleminen tapahtui vuonna 2000 Hwarang Cupissa. Ensimmäiset viralliset kisat järjestettiin vuosi myöhemmin Kokemäellä. 2001 järjestettiin myös ensimmäiset SM-kilpailut Turussa. Lajin ensimmäiset EM-kilpailut sen sijaan järjestettiin jo vuonna 1993. Ensimmäiset MM-kilpailut olivat Etelä-Koreassa 2006. Olympialaisissa liikesarja ei ole ainakaan vielä toistaiseksi mukana.

Liikesarjakilpailu on täsmällistä ja pikkutarkkaa, ja olen itsekin pikkutarkka.

Pinja Latvajärvi

Pinja Latvajärven ensimmäinen liikesarjakilpailu oli vuonna 2018 Ambassador Cupissa Helsingissä. Sen jälkeen hän kokeili vuotta myöhemmin myös ottelemista kotikisoissa, mutta liikesarjakilpailumuoto imaisi heti mukaansa.

– Pidän liikesarjakilpailusta, koska se on täsmällistä ja pikkutarkkaa, ja olen itsekin pikkutarkka, Latvajärvi naureskelee.

–  Aluksi pelkäsin hiukan ottelemista, ja siksi ajattelin kokeilla liikesarjoja, kun siinä ei ole kontaktia. Vaikka en enää pelkääkään ottelemistakaan, niin liikesarja on ehdottomasti minun lajini.

Porvoolaistaekwondoka on kilpaillut tässä vaiheessa harrastajasarjoissa, joista palkintokaappiin on tullut muun muassa kuusi kultaa ja neljä hopeaa. Tällä kaudella Latvajärvi on osallistunut kolmeen liikesarjakilpailuun virtuaalisesti koronaviruksen vuoksi. Argentiinan Samjoko Won Online Poomsae kilpailusta Latvajärvi on napannut jo kaksi voittoa 9-11-vuotiaden värivöisten sarjasta. Kansainvälisesti paras sijoitus oli voitto kovatasoisesta thaimaalaisen Heroes Taekwondon järjestämässä Live-OnLinekilpailussa liki pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen.

– Nyt haluan keskittyä täysillä kilpailemiseen, ja kehittyä kilpailijana, koska ensi vuonna siirryn harrastajasarjoista 12-14-vuotiaiden rankingsarjaan, Latvajärvi kertoo.

– Rankingsarjassa tavoitteeni on voittaa Suomen mestaruus kadettivuosieni aikana.

– Lisäksi tavoitteeni on saada MM-joukkuepaikka viimeistään vuonna 2023.

Latvajärvellä on taustallaan kokenut valmennustiimi. Porvoon Taekwondon pääopettajan Ari Holmin (4. dan) lisäksi Latvajärveä opettaa Johanna Nukari (5. dan) Espoo Hwarang Teamintä. Myös Turusta Porvooseen hetkeksi muuttanut Inna Lindgren (5. dan) toi Porvooseen vauhtia liikesarjakilpailemiseen, ja toimii aluksi niin ikään Latvajärven taustavoimissa. Nyt Lindgren muuttii jälleen takaisin Turkuun. Latvajärvi on osallistunut myös säännöllisesti virtuaalisesti Turun Budokwai Taekwondon Frans Salmen (5. dan) liikesarjavalmennuksiin. Nukari, Lindgren ja Salmi ovat Suomen menestyneimpiä ja kokeneimpia liikesarjakisaajia.

– Olimme jo pitkään harkinneet aloittaa liikesarjatoimintaa, mutta emme halunneet lähteä mukaan suoraan pystymetsästä, koska meillä ei ollut tarvittavaa kokemusta, Ari Holm kertoo.

– Vuonna 2017 saimme kuitenkin käynnistettyä toiminnan, kun Inna Lindgren muutti Turusta Porvooseen.

– Innalla on monien vuosien kokemus liikesarjoista sekä kilpailijana, että valmentaja. Hänen avullaan aloitimme seurassamme kilpailutoiminnan vuonna 2018.

– Tällä hetkellä meillä on liikesarjassa viikko-ohjelmassa kaksi kertaa viikossa harjoitukset, ja tarvittaessa enemmänkin.

– Seuran kaikilla harrastajilla on mahdollisuus tulla harjoittelemaan liikesarjoja ja sitä kautta myös osallistua itse kilpailuihin.

– Liikesarjojahan harjoitellaan toki myös viikkotasolla perusharjoittelussakin, mutta niissä harjoituksiin tulee mukaan muitakin lajin hienouksia.

Taustat

Pinja Latvajärvi

Ikä: 11 vuotta.

Seura: Porvoon Taekwondo.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Taistelijan malja Ambassador's Cupissa 2019. Yleensä sen saa vain ottelija, mutta minä sain sen liikesarjasta, josta olen tosi ylpeä. Lisäksi ulkomaistenkisojen sijoitukset, koska ne ovat kaikki tosi isoja kisoja, joissa on paljon kilpailijoita ympäri maailmaa ja tosi kova taso.

Lempimusiikki: Vesala ja Apulanta.

Lempiruoka: Makaroni ja jauhelihakastike.

Motto: Winners are not those who never fail, but those who never quit.

Taustat

Liikesarjat

Taekwondon toinen kilpailumuoto. Liikesarjakilpailuissa kilpailija suorittaa liikesarjan, jonka tekniikat on virallisesti määritelty.

Puhdas suoritus vaatii hyvää tasapainoa, nopeutta ja räjähtävää voimaa. Suorituksessa tulee näkyä myös rytmi ja tempo, sekä kamppailumaisuus.

Tuomarit arvioivat tekniikoiden oikeita liikeratoja, kehon hallintaa ja kilpailijan esiintymistä. Eniten pisteitä saanut voittaa kilpailun.

Kilpailumuodossa kilpaillaan sekä yksilö- että joukkuesarjoissa. Sarjat jaetaan ikäryhmittäin. Liikesarjoissa kilpaillaan aina MM- ja EM-tasolle asti.

www.suomentaekwondoliitto.fi/harrastajille/liikesarjat/

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut