Yleisurheilun monitoimimies Salonen valittiin SUL:n huippu-urheilun valmennuspäälliköksi

Tuomo Salonen on menestynyt kestävyysjuoksijana. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Janne Lehikoinen / STT

Yleisurheilun lajiliiton SUL:n valmennusjohtoon tulee monipuolista osaamista, kun liiton uudessa huippu-urheilun valmennuspäällikön tehtävässä aloittaa Tuomo Salonen. Sopimus on 2+2-vuotinen.

Salonen, 31, on oikeustieteiden maisteri, joka on menestynyt kestävyysjuoksijana, ollut maajoukkueen kapteenina ja toiminut kilpailumanagerin ja maantiereittien mittaajan tehtävissä.

Salonen aloittaa työt heti ja työskentelee SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtajan Jarkko Finnin alaisuudessa ja työparina. Salosen työhön kuuluvat SUL:n valmennusryhmäurheilijoiden ja heidän valmentajiensa toiminnan tukeminen, yleisen sarjan arvokilpailujen valinta- ja valmisteluvastuu sekä arvokilpailujoukkueiden johtaminen ja huippu-urheilun sidosryhmätoiminta.

– Kärkiurheilijoiden ja maajoukkuetoiminnan organisointia, huippu-urheilijan arkeen liittyviä seikkoja, kommunikointia ja viestintää (urheilijoille) ja yhteydenottokynnyksen madaltamista. Paljon samaa kuin (kesällä valmennusjohtajan pestin jättäneen) Kari Niemi-Nikkolan työnkuvassa, mutta myös muutoksia siihen on tullut, Salonen tiivistää "enempi kentän pintaan" pureutuvaa pestiään.

– Tämä on mielenkiintoinen ja haastava tehtävä. Työ huippu- ja kilpaurheilun parissa on ollut mielessä, ja kun tämä paikka tuli hakuun, se kiinnosti heti.

Finni on tyytyväinen aisaparin löytämisestä.

– Tähän haettiin henkilöä, joka ymmärtää ja tuntee urheilijan arjen ja valmennusprosesseja, kansainvälistä yleisurheilua ja omaa hyvät kommunikaatio- ja ihmissuhdetaidot. Näiden ominaisuuksien ohella Salonen on tehokas ja terävä toimija, jolla on hyvä reagointikyky ja valmius, eli hän vastasi haettuun profiiliin todella hyvin, Finni sanoi tiedotteessa.

SUL:n toimitusjohtajan Harri Aallon mukaan valmennuspäällikön tehtävään tuli "kymmenkunta" hakemusta, joista yksi ulkomailta.

"Meillä on laaja kattaus urheilijoita"

Näkymiä kansainväliseen menestykseen Salonen kuvaa lupaaviksi.

– Meillä on laaja kattaus urheilijoita, ei vain 2–3 nimeä, jotka voivat nousta arvokisojen finaaleihin ja jopa mitaleille. Toki se vaatii urheilija-valmentajapareilta onnistumista, ja sen edellytyksiin pitää pystyä puuttumaan.

– Resurssit ovat joka tapauksessa rajalliset, mutta meidän on käytettävä se vähä, mikä meillä on, mahdollisimman hyvin hyödyksi. Ei tässä tyhjästä tarvitse ruveta rakentamaan, meillä on paljon jo valmiina. Olympiavuoteen mentäessä saamme varmasti hommat toimimaan.

Mailerina Espoon Tapioiden riveissä Kalevan kisoista viisi ja SM-halleista 10 mitalia juosseen Salosen juoksut jatkuvat, mutta pääpaino on uudessa pestissä.

– Akillesjännevamman takia kisat jäivät tänä vuonna varsin vähiin. Aion käydä jatkossakin lenkillä, mutta tietysti tämän työn hoitaminen menee oman harjoittelun edelle, Salonen sanoi oman kilpailu-uransa jatkosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut