Porvoolainen Aleksi Kirjonen tempaisi penkistä maagisen 200 kiloa – miestä kutittelisi myös hiukan lähteä tosi mielessä kilpailemaan penkkipunnerruksessa

Paralympiaurheilu: Porvoolainen Aleksi Kirjonen on ex-paralympiaurheilija kuulasta ja keihäästä.

Vaikka 27-vuotias Aleksi Kirjonen on jättäytynyt taka-alalle huippu-urheilusta, on itsensä haastaminen edelleen arkipäivää entiselle paraurheilijalle. Hiljattain Kirjonen nosti penkistä 200 kiloa, joka on monelle penkkipunnerruksen maaginen raja. Nosto löytyy videona myös Kirjosen ylläpitämältä ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” Facebook-sivulta.

200 kilon penkkinostoon saa kyllä tehdä tosissaan töitä.

Aivan ensimmäistä kertaa Kirjonen ei 200 kiloa penkistä nostanut, vaikka kyseessä onkin miehen oma ennätys. Ensimmäisen kerran ennätys syntyi jo seitsemän vuotta sitten, parikymppisenä kuulantyönnön oheisharjoitteluna.

– Sen jälkeen 200 kiloa ei tullutkaan nostettua ennen kuin nyt 2020, Kirjonen kertoo.

– Aikaisemmasta nostosta ei myöskään ollut videota, ja olen saanutkin vuosien varrella kuulla epäilyjä siitä, olenko sitä ikinä nostanutkaan.

– Sen vuoksi ajattelin, että pitäähän se vaikka vain epäilijöille todisteeksi vielä kerran nostaa.

– Oma urani paralympiaurheilijana loppui keväällä 2016. Sen jälkeen olin vuoteen 2019 saakka oikeastaan kokonaan treenaamatta mitään. Meni hiukan ilo siihen hommaan.

– Nyt olen taas pikkuhiljaa palaillut kuntosalille tarkoituksena saada itseäni vähän niskasta kiinni ja parempaan kuntoon.

– 200 kilon penkkinostoon saa kyllä tehdä tosissaan töitä, varsinkin kun jalat eivät ole nostossa apuna, mutta tietysti vanhoista pohjistani oli myös apua.

Tarkoituksenani on rikkoa tabuja ja ennakkoluuloja vammaisuudesta, ja rohkaista jokaista elämään täysiä.

Vaikka Kirjonen jättikin kovan treenaamisen hetkeksi, niin mies on harrastanut monipuolista extreme-urheilua. Kirjonen on valmistunut liikuntaneuvojaksi, mutta kuntosalilla hän ei ole nyt enää hetkeen työskennellyt vakituisesti. Leipä pöytään tulee tällä hetkellä oman yrityksen kautta, jossa Kirjonen pyörittää omia some-kanaviaan, käy luennoimassa eri paikoissa, tekee videoita ja motivoi ihmisiä. Kirjosen ylläpitämällä ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” Facebook-sivulla on yli 76 000 seuraajaa ja tykkääjää.

– Tarkoituksenani on rikkoa tabuja ja ennakkoluuloja vammaisuudesta, ja rohkaista jokaista elämään täysiä, ja tekemään sitä mitä rakastaa, oli sitten vammaa tai ei, Kirjonen toteaa.

– ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” tarkoittaa, että moni asia on mahdollista, kun vain uskaltaa kokeilla. Pitää olla valmis soveltamaan, ei saa pelätä ottaa apua vastaan, pitää muistaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä kuten muut ja muistaa, että epäonnistumisetkin kuuluvat elämään.

– Tätä asennetta ja rohkaisua pyrin viemään omilla videoillani eteenpäin. Olen esimerkiksi hyppinyt voltteja pyörätuolilla, vetänyt kahta autoa voimamieskisojen hengessä pyörätuolilla, hyppinyt pyörätuolilla uimahyppyjä tai vaikkapa keulinut suomen pisimmät rappuset pyörätuolilla alas.

– Itse olen ollut syntymästäni saakka pyörätuolissa.

Urheilu-urallaan Kirjonen edusti Espoon-Tapioita. Porvoolainen osallistui uransa aikana monipuolisesti eri paraurheilukilpailuihin ympäri maailmaa, aina paralympialaisia myöden. Miehen paras saavutus on kuulantyönnön MM-pronssi vuodelta 2013.

– On tullut urheiltua ihan pienestä pojasta lähtien muun muassa pyörätuolisählyä, uintia, sekä kaikkia mahdollisia pihapelejä ja leikkejä, Kirjonen kertoo.

– Yläasteeni alussa mukaan astui kuntosali ja yleisurheilu kokeiluleirin seurauksena, jossa entiset huiput opastivat lajin saloihin.

– Penkkipunnerruksessa kisaamisen paralympiatasolla asti toki aina polttelee välillä mielessäni, mutta mitään lopullista ratkaisua en ole vielä sen suhteen tehnyt.

– Pelkkä osallistuminen ei ole kuitenkaan koskaan kiinnostanut, vaan haluan myös pärjätä ja laittaa siten kaiken likoon, jos lähden oikeasti mukaan, Kirjonen painottaa.

Taustat

Aleksi Kirjonen

Ikä: 27 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: yrittäjä.

Seura: Espoon-Tapiot urheilu-uran aikana.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Kuulantyönnön MM-pronssi, EM-kulta keihäästä, ensimmäisenä eurooppalaisena takaperinvoltti pyörätuolille (pehmuste monttuun) 2013, 200 kg penkki, kahden auton veto voimamieskisojen hengessä pyörätuolilla ja uimahyppy kolmosesta pyörätuolilla.

Lempiruoka: Jauhelihaspagetti.

Lempimusiikki: Suomi Rap.

Motto: Rajoitteet ovat vain omassa päässä.

www.rovop.fi

www.facebook.com/www.rovop.fi/

www.youtube.com/user/aleksikirjonen/

www.instagram.com/akirjonen/

www.instagram.com/rovopaleksi/

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut