Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiaan halutaan uutta potkua ja vauhtia toimintaan – Akatemialle valittiin hiljattain uusi hallitus, joka koostuu paikallisten seurojen edustajista

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia: Urheiluakatemian neljäs lukuvuosi saatiin käyntiin syyskuun alussa.

Toni Degerlund

Toni Degerlund

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia on nyt pyörinyt neljän vuoden ajan pienellä liekillä, mutta nyt toimintaa halutaan kehittää eteenpäin. Urheiluakatemialle valittiin hiljattain uusi hallitus, ja nyt hommaan halutaan näkyvyyttä ja uutta potkua itse toimintaan.

Urheiluakatemiassa opiskelevia urheilijoita on tällä hetkellä 101, joista Linnankosken lukiota käy 59, Borgå Gymnasiumia 21, Careeriaa 14, Prakticumia kolme, Askolan lukiota kaksi ja Sibbo Gymnasiumia kaksi.

– Meillä on potentiaalia kasvattaa toimintaamme ja urheilevien jäseniemme määrää paljon, Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian hallituksen puheenjohtaja Esa Mäki-Tulokas toteaa.

– Tähän mennessä, lähinnä Tommy Ekblom on pyörittänyt toimintaa Urheiluakatemian koordinaattorina, ja hallituksen rooli on ollut hyvin vähäinen.

– Nyt päätimme kuitenkin muuttaa hallituksen kokoonpanoa niin, että saisimme myös hallituksen toimintaa aktiivisemmaksi.

– Jatkossa hallituksessamme on vakiopaikat kolmella tämän hetken osallistujamäärältään suurimmalla lajilla (PSS, FC Futura ja Hunters). Sen lisäksi hallituksessa on yksi kiertävä paikka pienemmillä yksilölajeilla.

– jatkossa hallitus kokoontuu myös säännöllisesti noin kerran kuukaudessa.

Tärkein kriteeri urheilijan valinnalle Urheiluakatemiaan, on hänen oma motivaationsa harjoitteluun.

Mäki-Tulokas korostaa, että Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian toiminnan ja talouden kannalta urheilijamäärä on kaiken keskiössä.

– Tällä hetkellä selkeästi suurin osa urheilijoistamme opiskelee lukioissa. Siellä toiminta pyörii sekä koulujen, että urheilun kannalta erittäin hyvin, Mäki-Tulokas sanoo.

– Iso haasteemme on ollut kuitenkin alusta lähtien ammatillisen puolen aktivointi. Tällä hetkellä Akatemian urheilijoista ainoastaan noin 15 prosenttia käy ammatillista koulua.

– Hallitus pitääkin ammatillisen koulutuksen mukaan saamista tämän toimintakautemme tärkeimpänä tavoitteena.

– Ongelmana on ollut, että esimerkiksi Careeriassa opiskelijat eivät ole missään vaiheessa oikein ymmärtäneet, mitä Urheiluakatemia tarkoittaa, ja miten siitä hyötyy opintojen osalta.

– Viime vuoden aikana teimme kuitenkin paljon töitä asian korjaamiseksi. Nyt Careeriassa on selvät kuviot siitä, montako osaamispistettä Urheiluakatemiasta voi kerryttää ja miten homma käytännössä toimii.

– Toinen tärkeä tavoitteemme on nostaa Urheiluakatemian tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Urheiluakatemia on koko Porvoon ja Itäisen Uudenmaan seurojen yhteinen juttu, josta voimme kaikki olla ylpeitä.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian koordinaattori Tommy Ekblom laskeskelee, että Urheiluakatemiassa voisi hyvin olla parisensataa urheilevaa opiskelijaa. Yksi ongelma tällä on hetkellä kuitenkin keskeyttävien opiskelijoiden määrä.

– Vuosittain Urheiluakatemiaan on hakenut keskimäärin 50 urheilijaa. Kuitenkin noin kolmasosa jättää Urheiluakatemia ennen valmistumistaan. Siinä on myös yksi iso haasteemme, Ekblom sanoo.

– Tällä hetkellä Urheiluakatemiassa on 15 eri lajin harrastajia, joista kymmenessä, paikalliset seurat ovat pystyneet järjestämään lajiharjoittelua oman valmentajansa johdolla.

– Urheiluakatemia tarjoaa kaikille kaksi harjoituskertaa viikossa, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin. Lisäksi I- ja II-tason urheilijoille on järjestetty kehonhuoltoharjoitus maanantaiaamuisin.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiaan haetaan keväisin samanaikaisesti II-asteen haun kanssa. Ensi keväänä se tarkoittaa 23.2.-23.3. välistä aikaa. Hakukaavake löytyy Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian nettisivuilta (www.iuakatemia.fi) urheilijavalikon alta.

– I- ja II-tasolle haettaessa, tarkistamme lajiliitolta urheilijan statuksen. III-tasolle haettaessa, keskustelemme urheilijan seuran valmentajan kanssa, Ekblom kertoo.

– Tärkein kriteeri urheilijan valinnalle Urheiluakatemiaan, on kuitenkin hänen oma motivaationsa harjoitteluun.

– Pyrimme saamaan toimintaamme mukaan päätoimisia valmentajia, sekä henkilöstöä, jotka voivat edesauttamaan urheilijan kehittymistä kohti huippu-urheiluvaihetta.

– Haluamme myös tarjota opiskelevalle nuorelle laadukkaan vaihtoehdon täällä Porvoossa, jotta hänen ei tarvitsisi matkustaa valmennuksen perässä toiselle paikkakunnalle.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian hallituksen puheenjohtaja Esa Mäki-Tulokas haluaa myös muistuttaa ja korostaa, että Urheiluakatemia ei ole pelkästään sen tarjoamat aamuharjoitukset.

– On tärkeää pitää mielessä, mitä Urheiluakatemia loppupeleissä tarkoittaa, Mäki-Tulokas sanoo.

– Urheiluakatemia ei ole missään tapauksessa sama, kuin muutamat aamuharjoitukset lisää, vaan Urheiluakatemian tarkoitus on varmistaa, että jokainen, tosissaan urheiluun panostava voi täysipainoisen harjoittelun ohella saada hyvän pohjakoulutuksen.

– On tärkeää, että yksikään nuori urheilija ei joudu valitsemaan koulun ja urheilun väliltä, vaan pystyy saamaan pohjakoulutuksen tulevaisuuden varalle, urheilun kuitenkaan siitä kärsimättä.

– Nuori voi olla varmasti matkalla, vaikka NHL:ään, mutta yksi loukkaantuminen voi hetkessä muuttaa elämän suuntaa. Silloin koulutuksen rooli nousee arvoonsa.

– Urheiluakatemian tarkoituksena on auttaa urheilijaa näiden kahden tärkeän asian yhdistämisessä, ja ennen kaikkea auttaa urheilijaa jaksamaan normaalia rankemman arjen kanssa niin, että kumpikaan puoli ei kärsi.

– Saavutettavien osaamispisteiden tarkoitus ei siis ole palkita urheilusta, vaan keventää urheilijan arkea, jotta molempiin olisi mahdollista panostaa täysillä.

– Meille Urheiluakatemiassa, opintojen sujuminen on äärimmäisen tärkeää, ja opintojen sujumattomuus saattaa jopa estää nuoren osallistumisen Urheiluakatemian harjoituksiin väliaikaisesti tai kokonaan.

– Yksi iso haaste Urheiluakatemian ja nuorten urheilijoiden kannalta, on saada parempaa yhteistyötä aikaan, alueen peruskoulujen kanssa. Yhteistyötä on nyt jo aloitettu esimerkiksi Pääskytien koulun kanssa, mutta toivottavasti yhteistyötä saadaan jatkossa laajennettua myös muihin kouluihin.

– Yläkoulu on lakiin perustuvista vastuista johtuen, Urheiluakatemialle haastavampi ympäristö toimia, kuin toinen aste, mutta tämänkin eteen teemme kovasti töitä.

– Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia toimii tällä hetkellä lähestulkoon omillaan, mutta muutamia tukijoita tarvittaisiin kipeästi mukaan, jotta toiminnan tulevaisuus voitaisiin turvata ja toimintaa voitaisiin kehittää edelleen.

– Toivoisin aktiivisuutta etenkin sellaisilta yrityksiltä, jotka eivät ole kiinnostuneita profiloitua jonkin tietyn lajin tukijaksi, tai ”eivät halua olla mukana, kun on niin paljon pyytäjiä”.

– Urheiluakatemian kautta on helposti mahdollisuus osoittaa tukensa yhteisesti koko alueen urheilulle ja tärkeän asian tukemiseen. Eli nuorten opintojen ja urheilun yhdistämiseen. Kaikista yhteistyö- ja tukiasioista voi rohkeasti olla yhteydessä kaikkiin hallituksemme jäseniimme.

Suurimmat lajiryhmät Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiassa ovat tällä hetkellä salibandyssä (24 kpl), jalkapallossa (21 kpl), jääkiekossa (12 kpl) ja taitoluistelussa (12 kpl). Yleisurheilussa ja uinnissa on seitsemän urheilijaa, suunnistuksessa ja judossa neljä, hiihtäjiä on kolme ja painijoita kaksi. Sen lisäksi yksittäisiä urheilijoita löytyy tenniksestä, laskettelusta, taekwondosta, ringetestä ja ratsastuksesta. Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiassa on mukana kansainvälisesti, omassa ikäluokassaan menestyneitä urheilijoita, kuten Porvoon Weikkojen Kasperi Kauhanen (paini), Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt (yksinluistelu) ja Hunters Juniorsien Kiia Lahtinen (jääkiekko). Lisäksi Urheiluakatemiassa on useita SM-kisoissa, omassa ikäluokassaan hyvin menestyneitä nuoria urheilijoita.

Taustat

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian ja yhteistyössä mukana olevien oppilaitosten tavoitteena on luoda olosuhteet, jossa tavoitteellisesti harjoitteleva nuori urheilija voi viedä opiskeluaan joustavasti eteenpäin, samalla kun panostus omalla urheilu-uralla kasvaa lajin vaatimusten mukaisesti.

Saatuaan opiskelupaikan alueen toisen asteen oppilaitoksessa ja tultuaan hyväksytyksi urheiluakatemiaan, urheilija laatii yhdessä oppilaitoksen opinto-ohjaajan kanssa henkilökohtaisen opintosuunnitelman huomioiden urheilun tuomat lisävaatimukset.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia on paikallisten urheiluseurojen perustama yhdistys. Mukana toiminnassa ovat mm. Porvoon Salibandyseura (PSS), Porvoon Akilles, Porvoon Uimarit (BS-PU), OK Trian, Porvoon Hunters, FC Futura, Porvoon Tarmo, Porvoon Urheilijat (PU) ja Porvoon Taitoluistelijat (PTL).

Urheiluakatemian kanssa yhteistyössä ovat seuraavat Itäisen Uudenmaan oppilaitokset: Linnankosken lukio, Porvoo International College – Point College, Borgå Gymnasium, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Askolan lukio, Östra Nylands yrkesinstitut Inveon, Yrkesinstitutet Prakticum ja Edupoli.

http://iuakatemia.fi/

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut