Säät eivät suosi tällä hetkellä luistelijoita ja Akilles Bandyn miesten edusjoukkuetta – tekojäälle ei päästä ainakaan vielä tällä viikolla

Tekojää: Porvoon Pallokentän iso tekojäärata yritetään saada ensi viikon alusta luistelijoiden ja Akilles Bandyn käyttöön.

Porvoossa odotellaan jo kieli pitkänä, milloin Pallokentän tekojäälle pääsee luistelemaan ja harjoittelemaan. Arkisto/Marko Enberg
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Säät eivät ole tänä syksynä suosineet jääharrastajia ja luistelijoita. Lämpötila on huidellut kymmenen asteen paremmalla puolella. Sen lisäksi taivaalta on satanut vettä. Yhtälö on myrkkyä tekojään tekemiselle, eikä edes uusi, nykyaikainen jäädytyslaitteisto pelasta tilannetta.

– Tälle viikolle on luvattu pääsääntöisesti plus 11 joka päivälle, joka on meille ihan mahdoton tilanne, Porvoon kaupungin liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström toteaa.

– Ei täällä Etelä-Suomessa pystytä käytännössä tekemään jäätä oikein missään, niin kauan kun säät ovat tämmöiset.

Jos kaikki menee kuin Strömsössä, niin pyrimme tekemään tulevan tekojään pohjan valmiiksi tässä tämän viikon aikana.

Loppuviikoksi ja viikonlopuksi tunnelin päässä saattaa kuitenkin häämöttää jo hiukan valoa, jos säänjumalat ovat kaikille asianomaisille suosiollisia.

– Ensi viikko näyttää ainakin alustavien sääennusteiden mukaan lohdullisemmalta, Högström sanoo.

– Jos kaikki menee kuin Strömsössä, niin pyrimme tekemään tulevan tekojään pohjan valmiiksi tässä tämän viikon aikana.

– Kun perjantaiksi on luvattu vastaavasti hiukan talvisempaa keliä, niin pystymme alkaa paksuntamaan sen jälkeen jääpintaa.

– Jos viikonloppuna on kylmempää, niin sen aikana meidän pitäisi pystyä työstämään jää käyttökuntoon ensi viikon alkuun mennessä.

– Kaikki on nyt kuitenkin täysin säästä kiinni. Vaikka saisimmekin jään tehtyä, niin säiden pitäisi jatkossakin olla joka tapauksessa riittävän viileät, että jää pysyy luistelukunnossa, ja palvelisi siten kerralla koko kauden ajan.

– Jos säät näyttävät kuitenkin tässä marraskuussa vielä tosi huonoilta, niin sanoisin, että jääpallossakin kannattaa miettiä vakavissaan, voisiko otteluita siirtää hiukan myöhemmäksi.

– Kyllähän otteluita voisi varmaan pelata joulukuussa arki-iltaisinkin, jos otteluohjelmaa pitää hiukan tiivistää huonon jäätilanteen vuoksi. Tämä on tietysti puhtaasti Suomen Jääpalloliiton asia, ja päätettävissä.

Vaikka ison tekojääradan jäähdytysputket uusittiin kesällä 2018, ei se täysin pelasta lämmintä syksyä. Paukkupakkasille ei ole tarvetta, mutta lämpötila pitäisi olla joka tapauksessa viiden asteen alapuolella, että jäähdytysputkista olisi todellista iloa.

– Tässä vaiheessa säät ovat olleet sellaiset, että vaikka olisimme tehneet mitä tahansa, niin jäätä ei olisi voitu näissä olosuhteissa tehdä, Högström korostaa.

– Aina jos ollaan lämpötilan suhteen plussan puolella, on jään kasvattaminen joka tapauksessa haastavaa. Varsinkin jos on niin lämmintä, kuin nyt on ollut, niin jään tekeminen on käytännössä mahdotonta.

– Ainakin yöllä pitäisi olla jo paljon viileämpää. Onneksi kohta on pimeää melkein ympäri vuorokauden.

– Totta kai uusi jäähdytyslaitteisto auttaa jään tekemissä, mutta toisaalta, olisipa alla ihan millaiset putkistot ja koneisto hyvänsä, niin säille emme voi mitään, ja kovinkaan koneisto ei sitä muuta miksikään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut