Porvoon Urheilijoiden voimistelujaoston joukkuevoimistelijoilla on hieno kausi takanaan – seuran Eloisa -joukkue on napannut mitalit kaikista kuudesta kisastaan

Joukkuevoimistelu: Porvoon Urheilijoiden lajirepertuaarissa on ollut joukkuevoimistelu voimissaan nyt vuodesta 2016 lähtien.

Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelun Eloisa -joukkueen kisamenestys on ollut tällä kaudella huikeaa. Joukkue on napannut kauden jokaisesta kuudesta kisastaan mitalin. Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelu
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Urheilijoiden (PU) voimistelujaoston joukkuevoimistelussa on tehty systemaattista työtä lajin eteen. Nyt kova työ alkaa kantamaan hedelmää. Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelun Eloisa -joukkue on palannut kotiin tässä vaiheessa, kaikista kuudesta kilpaillustaan, mitalit kaulassaan. Viimeisin mitali tuli viime viikonloppuna, kun joukkue voimisteli pronssia Vantaalla käydyissä Attitude Cupista yhteispistein 16,950. Pisteillään Eloisa -joukkue saavutti kategorian 1.

Eloisa -joukkuetta valmentavat Porvoon Urheilijoiden voimistelujaoston joukkuevoimistelun Laura Sandberg, Saija Turunen sekä Elina Lindfors, joka on myös tehnyt joukkueen koreografian.

– Eloisan kisamenestys on tällä kaudella ollut kyllä huikeaa, Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelun valmentaja Saija Turunen riemuitsee.

– Kauden jokaisesta kuudesta kisasta on tultu mitalit kaulassa kotiin.

– Kauden ensimmäisestä kisasta, 25.10. Elise Cup, saavutimme heti kategorian 1 ja saimme hopeaa. 31.10. Espoo Cupista tuli niin ikään kategoria 1 ja hopeaa.

– 8.11. Kerava Cupista joukkue saavutti kategorian 1 ja sai samalla ensimmäiset kultamitalinsa. Ja nyt viime kisastakin 14.11. Attitude Cupista saavutimme kategorian 1 ja pronssia.

Oli ilo huomata, että kova työmme on huomattu myös Voimisteluliitossa.

Porvoolaisten huikea meno joukkuevoimistelussa, ei ole jäänyt huomaamatta. Suomen Voimisteluliitto palkitsi etäpalkintotilaisuudessa, viime lauantaina 14.11., vuoden 2020 jokaisen voimistelulajin (yht. 9 lajia) vuoden kehittyjän, sekä vuoden lasten ja nuorten valmentajan lasisella palkinnolla. Porvoon Urheilijoiden Eloisa -joukkue palkittiin joukkuevoimistelun Vuoden Kehittyjänä.

– Tämä palkinto tuli joukkueelle ja valmentajillemme suurena yllätyksenä, mutta toki iloisena sellaisena, sillä oli ilo huomata, että kova työmme on huomattu myös Voimisteluliitossa, Saija Turunen iloitsee.

– Palkinnon perustelut kuuluivat näin: ”Eloisa on saanut Vuoden Kehittyjä palkinnon sen takia, että joukkue on mennyt valtavalla vauhdilla eteenpäin. Valmentajat aloittivat joukkuevoimistelun seurassa vasta vähän aikaa sitten (kesällä 2016). Nyt 12-14-vuotiaiden kilpasarjassa voimisteleva Eloisa on saanut jo yli 17 pistettä kilpailuissa. Onnea teille, joukkueelle, valmentajille ja tytöille. Ja erityisesti tsemppiä jatkotreeneihin.”.

Porvoon Urheilijoiden joukkuevoimistelun kaksi muuta kilpajoukkuetta ovat myös pärjänneet hyvin omissa sarjoissaan. Kilpa-Pantterit nimellä oleva ryhmä on jaettu kahteen eri joukkueeseen, 8-10-vuotiaisiin ja 10-12-vuotiaisiin. Molemmille joukkueille syyskausi on ollut ensimmäinen kausi uudessa kilpailusarjassaan, 8-10v sarjassa ja 10-12v sarjassa. Molemmissa sarjoissa joukkueet jaetaan suorituksen perusteella kategorioihin 1-10 (1 paras, 10 heikoin).

– Kilpa-Pantterit 10-12v-joukkue on kisannut tämän kauden aikana neljä kertaa, Saija Turunen kertoo.

– Näistä olemme saavuttaneet kategoria 4 (3.10. SyysCup), kategoria 7 (25.10. Elise Cup), kategoria 5 (31.10. Espoo Cup) ja kategoria 6 (15.11. Attitude Cup).

– Kilpa-Pantterit 8-10v-joukke on kisannut kauden aikana niin ikään neljä kertaa.

– He ovat saavuttaneet kategoria 7 (4.10. SyysCup), kategoria 8 (25.10. Elise Cup), kategoria 4 (31.10. Espoo Cup) ja kategoria 5 (14.11. Attitude Cup).

– Me joukkueiden valmentajat, olemme erittäin tyytyväisiä molempien Kilpa-Pantterit joukkueiden suorituksiin tällä kaudella. Varsinkin, kun molemmat sarjat ovat erittäin kovatasoisia.

– Näiden joukkueiden kisakaudet päättyivät viime viikonloppuun, ja nyt aloitammekin uusien liikkeiden, ja uusien ohjelmien opettelun tulevalle keväälle.

Porvoon Urheilijoiden voimistelujaoston joukkuevoimistelun Eloisa -joukkueen kisakausi päättyy lauantaina 28.11. käytäviin Joukkuevoimistelun kilpasarjojen mestaruuskilpailuihin Tampereella. Silloin joukkue kisaa viimeistä kertaa 12-14-vuotiaiden kilpasarjassa. Keväällä joukkuetta odottaa nousu kovatasoiseen 14-16-vuotiaiden kilpasarjaan.

Joukkueet

Joukkuevoimistelu

Eloisa 2005–2007 (12-14v kilpasarja)

Kilpa-Pantterit 2008–2010 (8-10v sarja)

Kilpa-Pantterit 2010–2012 (10-12v sarja)

Stara-Pantterit 2010–2012 (Stara-sarja)

Suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt urheilulaji.

Joukkuevoimistelulla on myös yhtäläisyyksiä rytmisen voimistelun kanssa.

Kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, johon sisältyy erilaisia vaadittavia liikkeitä kuten vartalonliikkeitä, tasapainoja, hyppyjä ja niiden yhdistelmiä. Pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema, jota liikekieli, musiikki ja ohjelman taiteelliset liike-elementit ilmentävät. Kokonaisuuden kruunaavat eläytyminen ja ilmaisu.

Kilpailujoukkue koostuu kilpailusarjasta riippuen noin 6–12 voimistelijasta, jotka suorittavat noin 2–3 minuuttia kestävän kilpailuohjelman.

Joukkuevoimistelussa on kilpailtu MM-tasolla vuodesta 2000 lähtien, ja Kansainvälinen Joukkuevoimisteluliitto IFAGG perustettiin vuonna 2003.

Suomessa lajin suosio on kokenut hurjan kasvun, ja joukkuevoimistelu on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi. Voimisteluliiton tilaston mukaan 95 seurassa Suomessa harrastetaan joukkuevoimistelua (v. 2017) ja lajin harrastajia Suomessa on noin 14 500 (joista lisenssin ostaneita n. 7 700).

www.voimistelu.fi/fi/Löydä-voimistelu/Joukkuevoimistelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut