Hauska joulukalenterin virtuaalisuunnistus koukuttaa – joulun odotus menee nopeasti karttaa tutkiessa

Valmennuspäällikkö Otto Simosas (oik.) ehti aloittaa OK Trianin uuden suunnistuskauden. Heidi Liljeström
Timo Pasanen

Timo Pasanen

Suunnistuksen erikoisseura OK Trian tuo harrastajille iloisen joulukalenterin. Trian tarjoaa oivan tilaisuuden kehittää suunnistusajattelua kuivaharjoittelun muodossa. Joka päivä jouluaattoon asti julkaistaan seuran nettisivuilla linkki uuteen suunnistusrataan.

– Harjoituksessa pääsee kiertämään ratoja virtuaalisesti tietokoneen avulla. Tehtävänä on valita ja piirtää mielestään paras reitti radan jokaiselle rastivälille mahdollisimman nopeasti. Aikapaineen alla pitää löytää paras reitti nopeasti, valmennuspäällikkö Otto Simosas kertoo.

Radat voivat olla kaikkea sprintistä erikoispitkään. Joulukalenterin parissa voi kiertää erilaisia maastoja ympäri maailmaa. Radat ovat haastavat joten niitä voi tehdä myös pareittain tai vanhemman kanssa yhteistyönä.

– Vaikka tehtävässä on aikapainetta mukana, niin kannattaa kuitenkin käyttää aikaa hyvien reitinvalintojen löytämiseen. Olen kerännyt kartat, sekä tehtävät ja nyt tämä joulukalenteri tuli mieleeni, Simosas kertoo.

Aivan nuorimmille suunnistajille Simosas sanoo, että kannattaa ottaa kokeneempi avuksi ja opiskella yhdessä.

– Totta kai tätä voi tehdä myös pareittain tai vanhemman kanssa yhteistyönä. Vaikka on aikapainetta, niin kannattaa antaa itselle aikaa kunnolla reitinvalintojen löytämiseen. Kun on tarkkana mistä saa mennä ja mistä ei, niin oppii paljon.

Päätöksiä joutuu tekemään nopeasti.

Etänä tehty harjoitus sopii hyvin tähän aikaan. Huippusuunnistaja Simosas antaa kyllä hyvän arvosanan tälle treenimuodolle. Mentaaliharjoitus on hyvä kokonaisvaltainen harjoitusmuoto, joka tukee hyvin suunnistusta.

– Huippusuunnistajat käyttävät tätä toimintaa oman suunnistuksen tukena. Kun vaan jaksaa keskittyä ja yrittää oppia jokaisesta kerrasta, niin tulee hyvä tuki. Voi oppia löytämään nopeat reitit ja välttää pahoja sudenkuoppia.

– Minusta tämä on hauska ja hyvä tapa pitää suunnistus mielessä. Joka päivä, kun käy katsomassa ja tekemässä, niin joulun odotus menee nopeasti.

Simosas sanoo, että kuntosuunnistajan kannattaa ottaa koppi ja kokeilla näitä reittejä.

– Alussa voi olla vaikeita ratoja, mutta perusasiat ovat samat ja kyllä sitä oppii, kun tekee vaikka saman radan kymmenen kertaa. Aina oppii varmasti uusia reittivalintoja ja miettimään laji laaja-alaisesti. Olen itsekin käyttänyt tätä harjoitusmetodina. Tässä kun on aikaikkuna, niin päätöksiä joutuu tekemään nopeasti.

Tietokoneella näkee valmiina erilaisia maastoja ja voi olla hyvä tutustua etukäteen virtuaalisesti erilaisiin maastoihin.

– Jos kohtaa samanlaisen maaston todellisuudessa, niin voi tulla ahaa-elämyksiä. Esimerkiksi Australiassa on erilaiset karttamaastot, niin tässä voi siihenkin maailmankolkkaan tutustua. Jos sinne joskus menee, niin etukäteen tutustumisesta saattaa olla hyötyä.

GPS-seurannassa nykyaikaisissa suunnistuskilpailuissa on samaa ideaa. Siinä voi seurata kuinka kisassa lähettimin varustetut suunnistajat etenevät.

– Kyllä kisojen GPS-karttaa seuraamalla oppii.

OK Trian

www.oktrian.fi/fi/joulukalenteri-julkalendern/

Virtuaalinen suunnistuksen harjoitusmuoto.

Todellisia omatoimirasteja voi vielä hakea metsässäkin ja ainakin Virvikissä ja Sipoossa Söderkullassa on tarjolla omatoimiharjoitusta.

Trian keskeytti yhteiset harjoitukset.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut