Porvoolainen Antti Varjolaakso voimisteli itsensä nuorten EM-finaaliin – Varjolaakso kilpailee perjantaina nuorten kuusiottelufinaalissa

Voimistelu: Varjolaakson lisäksi Akseli Karsikas on sunnuntaina nuorten hyppyfinaalissa. Viikonlopun kilpailut ovat 18-vuotiaiden voimistelijoiden viimeiset nuorten ikäsarjassa.

Antti Varjolaakso voimistelee viimeistä kertaa nuorten EM-kisoissa. Timo Pasanen

Nuorten joukkue- ja karsintakilpailu avasi miesten telinevoimistelun Euroopan mestaruuskilpailut keskiviikkona Turkin Mersinissä. Suomen kolmihenkisen joukkueen yhteiskilpailu sai vaikean alun heti suomalaisten ensimmäisellä telineellä, kun Oulun Pyrinnön Akseli Karsikas ja Jyväskylän Voimistelijoiden Niila Sinivuori epäonnistuivat hevossarjoissaan. Suomi sijoittui 11:n maan joukkuekilpailussa lopulta 11:nneksi yhteispisteillä 205,294. Nuorten joukkuekilpailun mestaruus meni Ukrainaan pistein 239,128, EM-hopea Unkarille (232,494) ja -pronssi Bulgarialle (228,361).

– Meillä oli todella vaikea aloitusteline. Hevonen on telineistä herkin, joten siinä oli lähtökohta jo aika kova, ja siinä oikeastaan isommat virheet sitten tulivatkin, sanoo nuorten EM-kilpailujen vastuuvalmentaja Matti Parojärvi.

Valmentaja muistuttaa, että suomalaiset lähtivät muutenkin altavastaajina joukkuekilpailuun, sillä mukana ei ollut yhtään varavoimistelijaa. Suomen Voimisteluliiton hallituksen linjauksen vuoksi Suomen EM-karsinnan läpäisseet alaikäiset voimistelijat eivät voineet lähteä kilpailemaan ulkomaille.

– Joukkuekisassa joka telineellä kolmen parhaan pisteet lasketaan yhteen, mutta meillä oli vain kolme poikaa mukana. Neljä saisi kuitenkin suorittaa, ja neljännellä voimistelijalla olisi voinut paikata mahdollisia virheitä, Parojärvi sanoo.

Yksilöinä ja yksittäisillä telineillä suomalaisilla oli enemmän aihetta iloon. Porvoolainen Antti Varjolaakso voimisteli ehjän kuusiottelun ilman isompia virheitä. Hänen 71,988 pisteen yhteistuloksensa riitti kuusiottelukarsinnan 22:een sijaan ja 24 voimistelijan ottelufinaaliin. Finaaleissa on kahden voimistelijan maakiintiö.

Ensimmäisissä nuorten EM-kilpailuissaan voimisteleva Varjolaakso, 18, kertoo ottavansa kilpailemisen rennosti ja pitävänsä kisahermonsa kasassa heittämällä vitsejä ja pitämällä hauskaa telineiden välissä. Livestriimiä seuranneet saattoivat nähdä Varjolaakson esittävän välikevennyksiään myös kameroille telinesuoritustensa jälkeen.

Uusi lempinimeni tulee olemaan tämän kisan jälkeen Iceman.

Antti Varjolaakso

– Uusi lempinimeni tulee olemaan tämän kisan jälkeen Iceman, ihan niin kuin Kimi Räikkösellä, sanoo onnistuneeseen kokonaissuoritukseensa tyytyväinen helsinkiläisvoimistelija.

Sarjat valmiina miesten otteluihin

Suomessa nuorten kuusiotteluita pitkään dominoinut Akseli Karsikas, 18, ei yltänyt EM-ottelukarsinnassa aivan totutulle tasolleen ja jäi 68,531 pisteen yhteistuloksellaan ottelufinaalin kolmannelle varasijalle. Hän onnistui kuitenkin mainiosti hypyssä ja varmisti paikkansa kahdeksan voimistelijan loppukilpailuun jo ennen viimeisen karsintaryhmän suorituksia.

Karsikas hyppäsi kahden liikkeensä keskiarvopisteiksi 13,466 ja telinekarsinnan kuudenneksi. Niila Sinivuoren hyppykeskiarvo 13,000 riitti finaalin kolmannelle varasijalle. Akseli Karsikkaan ensimmäisen hyppykierroksen kierteinen kasamatsu toi 13,966 pistettä ja oululaiselle uuden ennätyksen.

– Ottelu kokonaisuutena ei mennyt ihan omalla tasollani, mutta kolmella telineellä pystyin tekemään ihan hyvin omaan tasooni nähden, Karsikas totesi kisan jälkeen.

Hänen valmentajansa Janne Haapajoki myönsi, ettei Karsikas saanut keskiviikkona päälle parasta otteluvirettään, mutta hypyn finaalipaikka lämmitti molempia. Vaikka kuusiottelun finaalitavoite jäikin täyttymättä, Haapajoki pitää EM-matkaa ja sitä edeltänyttä vuotta hienona päätöksenä suojattinsa junioriuralle.

– Olemme saaneet harjoitella ympäri vuoden koronasta huolimatta. Oulun kaupunki on ollut iso apu siinä, että se on taannut harjoittelupaikat poikkeusaikoinakin, ja harjoittelu onkin kulkenut hyvin. Katseet ovat vähän olleet jo ensi vuodessa ja miesten ikäsarjassa, Haapajoki kertoo.

Karsikas on ponnistanut ikäryhmänsä kotimaiseen kärkeen kaupungista, jossa ei ole muita samanikäisiä ja -tasoisia miestelinevoimistelijoita ja jossa harjoitellaan vielä ensi kevääseen asti vailla kokonaista permantoa tai kilpatason alastuloalueita esimerkiksi hypyssä ja rekillä. Silti kyseiset telineet kuuluvat Karsikkaan vahvimpiin, ja hänelle on povattu tavanomaista helpompaa siirtymistä nuorten maajoukkueesta miesten maajoukkueen haastajaksi.

– Kyllähän miehiin siirtyminen harppaus on. Kaksi liikettä per sarja pitäisi olla lisää, ja kilpailukaverit kovenevat, mutta uskon, että olemme valmiita siihen. Olemme rakentaneet juniorisarjoja jo sillä lailla, että siirto olisi mahdollisimman pieni. Meillä on jo täysivaikeat alastulot joka telineellä ja kaikki vaadittavat liikeryhmät, Haapajoki kertoo.

Karsikkaan, Varjolaakson ja Sinivuoren ikäryhmä eli 2002 syntyneet telinevoimistelijat ovat otollisessa iässä, kun Pariisissa järjestetään kesäolympialaiset vuonna 2024. Miesten telinevoimistelun maajoukkueen kärkitavoitteena on lunastaa joukkuepaikka Pariisiin, ja vahvat kuusiottelijat ovat tavoitteen kivijalka.

Toisin kuin miesten telinevoimistelun EM-kilpailujen ennakkotiedotuksessa ilmoitettiin, kilpailujen tuloksia voi seurata reaaliajassa gymtv.online-sivustolta. Tulokset löytyvät myös Euroopan voimisteluliiton kisatapahtumasivuilta osoitteesta europeangymnastics.com.

EM-kilpailut jatkuvat torstaina miesten karsintakilpailulla, jossa Suomen Joonas Kukkonen voimistelee renkailla ja Pavel Titov hevosella. Voimisteluliitto tiedottaa mediaa EM-tuloksista seuraavan kerran nuorten kuusiottelufinaalin jälkeen perjantaina 11. joulukuuta.

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa yhdeksässä eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, tanssillisessa voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun.

www.voimistelu.fi

Tulokset

Suomalaisten karsintatulokset

Antti Varjolaakso: kuusiottelu 71,988 (22:s, Q). Permanto 12,433 (22:s), hevonen 11,500 (28:s), renkaat 11,966 (21:s), hyppy 12,900, nojapuut 11,966 (29:s), rekki 11,233 (35:s).

Akseli Karsikas: kuusiottelu 68,531 (34:s, R3). Permanto 12,666 (17:s), hevonen 7,500 (48:s), renkaat 12,266 (11:s, R2), hyppy 13,966 (6:s, Q), nojapuut 11,533 (37:s), rekki 10,600 (44:s).

Niila Sinivuori: kuusiottelu 64,765 (36:s). Permanto 12,200 (33:s), hevonen 10,633 (38:s), renkaat 12,066 (16:s), hyppy 13,900 (11:s, R3), nojapuut 4,033 (48:s), rekki 11,933 (16:s).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut