Hittilaji rantautuu myös Loviisaan

Pallolle kyytiä: Itäinen Uusimaa saa oman Padel-kentän Johtajantie ykköseen. Suositulle mailapelille tarkoitettu pelikenttä valmistuu joulukuussa. Vuorot alkavat tammikuussa.

Vasemmalla Dani Ryynänen, keskellä Ken Ryynänen ja oikealla Robert Jordas. Taustalla havainnekuva Padel-kentästä. 3-Amigos

Mika Mykkänen

Lokakuussa kolme kaverusta, Robert Jordas, Dani ja Ken Ryynänen istuivat ja miettivät mitä uutta voisi kehittää Loviisaan.

”Neljä viikkoa myöhemmin tuli hullu päähänpisto ja tuli tilattua Padel-kenttä ja tässä nyt sitten ollaan”, kolmikko kertoo tiedotteessaan.

– Emme mekään ole oikeastaan käyneet pelaamassa, mutta hommasimme mailat ja aloitimme harjoittelun. Se oli siinä ja kenttä oli pakko hankkia, Dani Ryynänen kertaa.

Padel on nelinpelaamiseen tarkoitettu mailapeli, jossa yhdistetään tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Pelialustana toimii keinonurmi ja päädyissä on lasiseinät, joihin palloa voi kimmottaa kentän lisäksi. Maila näyttää kutistetulta tennismailalta. Sitä voisi oikeastaan luonnehtia tennis- ja pingismailan risteymäksi. Lajiin pääsee käsiksi vuoden vaihteen jälkeen Johtajantie 1:ssä sijaitsevassa Hilding Business Parkissa, jossa toimii ennestään Loviisan Taekwondo ja Crossfit Loviisa.

– Padel sopii sinne hyvin lisänä, Dani Ryynänen toteaa.

Vuonna 2003 Suomeen tuotu Padel on kasvattanut suosiotaan merkittävästi kuluneen vuoden aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa vuoroja voi olla hankala saada.

Hommasimme mailat ja aloitimme harjoittelun.

– Jos haluaisi lähteä pelaamaan, niin sen pitäisi tapahtua päivällä. Siihen ei monella ole mahdollisuutta.

Maailmalla harrastajia on jo noin 10 miljoonaa. Ryynänen kertoo, että Espanjassa mailapeli on jalkapallon jälkeen toiseksi suosituin urheilulaji. Laji sopii erinomaisesti kaiken ikäisille, kuntoisille ja tasoisille pelaajille. Esimerkiksi Espanjassa isovanhemmat saattavat pelata peliä lastenlastensa kanssa.

– Peliä pystyy pelaamaan oman kunnon mukaan. Verkko on suhteellisen matalalla, joten hirmuisen ylös ei myöskään tarvitse lyödä.

Johtajantien kiinteistöön valmistuu myöhemmässä vaiheessa erillinen Padel-lounge, jossa on mukava kahvitella, rupatella ja katsella esteettömästi peliä.

Yksittäisiä pelivuoroja varataan netin kautta Padel Loviisan kentän valmistuttua vuodenvaihteessa. Kolmikko uskoo vahvasti, että harrastajia Loviisasta löytyy.

– Pelaajien ja yritysten kannattaa olla ajoissa liikkeellä sillä parhaimmat kellonajat säännöllisille vakiovuoroille varataan nopeasti, puuhamiehet muistuttavat tiedotteessa.

Taustat

Padel

Mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat eräänlainen yhdistelmä tennistä ja squashia.

Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät.

Maila on muodoltaan lyhytvartisen lasten tennismailan kaltainen, mutta lyöntipintana ei ole jänneverkko vaan keinoaineinen, rei'itetty taso, jossa yleensä on kahden kovan keinoainepinnan välissä kevyttä ja huokoista täytettä.

Pallona käytetään yleisesti tennispalloa. Erityisiä padel-pallojakin valmistetaan, mutta tennispallo on mitoiltaan ja ominaisuuksiltaan käytännössä riittävän samanlainen.

Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa.

Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kahdestaan padelin kaksinpelikentällä.

Peli on erittäin suosittu kotiseudullaan Latinalaisessa Amerikassa sekä Espanjassa. Näillä alueilla sen suosio on lisääntymässä koko ajan.

Laji tuli Suomeen vuonna 2003. Lajiliiton viralliset avajaiset pidettiin 26. marraskuuta 2009.

https://padel.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut