Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-hiihtäjä Northug sai seitsemän kuukauden ehdottoman tuomion – ajoi useita kertoja ylinopeutta, kotoa löytyi huumeita ja huumaavia lääkkeitä

Maastohiihdon menestyneimpiin tähtiin kuuluva norjalainen Petter Northug kärsii seitsemän kuukauden vankeustuomion ylinopeuden ja huumausaineiden hallussapidon takia. Tuomion langetti käräjäoikeuden tuomari Ole Kristen Överberg maanantaina Oslossa.

Vuonna 2018 hiihtouransa lopettanut Northug jäi kiinni poliisin nopeusvalvonnassa 13. elokuuta, kun hän ajoi Oslon ulkopuolella 168 kilometrin tuntivauhtia alueella, jossa oli 110 kilometrin tuntivauhdin rajoitus. Poliisit epäilivät Northugin ajokuntoa, pidättivät hänet ja tekivät kotietsinnän.

Esitutkinnassa selvisi, että Northug oli ajanut ylinopeutta elokuussa useamminkin, kuvannut ajostaan puhelimella videoita ja välittänyt niitä ystävilleen. Räikein ylinopeus oli 221 kilometrin vauhti 80 kilometrin rajoitusalueella.

– Sellaista ajoa ei saisi ajaa liikenteessä, Northug myönsi oikeuskäsittelyn aikana.

Oikeuden mukaan oli raskauttavaa, että Northugilla oli taustallaan vuoden 2014 ylinopeustuomio, jonka hän suoritti jalkapantaa käyttämällä. Tuolloin rangaistus oli 50 päivää.

Kuuden vuoden takaisen tuomion tavoin Northug menetti taas ajokorttinsa loppuiäkseen. Norjassa korttia voi kuitenkin anoa takaisin viiden vuoden kuluttua tuomiosta.

Northugin asianajaja Halvard Hellen mukaan ex-hiihtäjä hyväksyy rangaistuksensa.

– Hän haluaa suorittaa rangaistuksensa ja jatkaa sitten elämäänsä, Helle kertoi.

Northug myönsi päihdeongelman

Ylinopeuden lisäksi Northugin hallusta löytyi kuusi grammaa kokaiinia, 0,6 grammaa ekstaasia ja yhteensä viisi tablettia huumaavia lääkkeitä. Elokuussa Northug myönsi kärsivänsä vakavista päihdeongelmista. Hän kertoi kokeilleensa kokaiinia ensimmäisen kerran tammikuussa 2019.

– Alkoholia, huumeita, lääkkeitä. Viime aikoina on tullut juhlittua aika rankasti, 34-vuotias hiihtolegenda kertoi tiedotustilaisuudessaan 21. elokuuta.

Syyttäjä vaati Northugille kahdeksan kuukauden tuomiota. Oikeus määräsi seitsemän kuukautta, koska Northug oli tunnustanut kaikki tapaukset.

Northug voitti urallaan kaksi maastohiihdon olympiakultaa ja 13 maailmanmestaruutta.