Fondue maistuu kinkkua paremmin – PSS:n vahva puolustaja Céline Stettler kehuu naisten F-Liigaa Sveitsin sarjaa paljon kovatasoisemmaksi

Celine Stettler pitää PSS:n naisten salibandyn liigajopukkueen menosta. Timo Pasanen
Timo Pasanen

Timo Pasanen

Laskettelu, jääkiekko, taitoluistelu ja moni muu urheilulaji kuului nuoren Céline Stettlerin, 19, lajivalikoimaan. Urheilullinen sveitsiläinen ajautui kuitenkin sattumalta salibandymailan varteen. Omassa kylässä lähellä Thunin kaupunkia oli tapahtuma, jossa lajiin pääsi tutustumaan yhdeksän vanhana.

– Se oli kyllä menoa saman tien, sillä laji viehätti minua heti alusta asti. Lumilautailu ja jääkiekko jäivät harrastuksissa sivuosaan, kun innostuin tosissaan salibandystä.

Lumi, alpit ja hiihto yhdistetään helposti Sveitsiin. Hän sanoo suoraan, että ei ole yhtään murtomaahiihdon ystävä.

– Meidän koko perhe on tosi urheilullinen, joten liikunta kaikissa muodoissa on kuulunut minun elämääni aina. Isäni on jääkiekkovalmentaja ja veli pelaa kolmanneksi korkeimmalla tasolla.

Kohtelias ja iloinen nuori kaipaa hieman kotiin Sveitsiin.

– Kaipaan lähinnä perhettä ja vanhoja ystäviäni. Koronan takia matkustaminen on ollut kiellossa, niin siksi emme ole vierailleet toistemme luona. Rakastan Porvoota, mutta nyt pääsen kahdeksi viikoksi kotiin käymään.

Koristeita, kynttilöitä ja kuuluu ehdottomasti minun jouluun.

Stettler muutti Porvooseen salibandyn perässä. Hän pelasi Sveitsin liigan Unihockey Berner Oberlandin joukkueessa, ja halusi hakea uutta näkemystä uraansa. Sveitsissä pelasivat myös suomalaiset pelikaverinsa Sara Piispa, Linda Törnqvist ja Fanny Holmberg. Porvoon Salibandyseuran kanssa syntyi sopimus ja naisten edustusjoukkue sai Stettleristä loistavat fyysisen puolustajan.

– Valitsin PSS:n koska tiedän entuudestaan muutaman pelaajan joukkueesta ja seura on tehnyt minuun vaikutuksen. Törnqvist oli minun ensimmäinen pakkipari Sveitsissä, kun siirryin hyökkäyksestä puolustajaksi. Linda on minun henkinen opettajani kasvaessani naisten peleihin. Ja nyt saan taas pelata hänen kanssaan, aivan mahtavaa, Stettler ihastelee.

Opiskelusta puheen ollen Stettler tuli Suomeen pitämään välivuotta.

– Kirjoitin ylioppilaaksi ja nyt mietin elämäni suuntaa Suomessa. Olen todella innoissani Suomen liigasta. Haluan olla uudelle joukkueelleni mahdollisimman hyvä vahvistus.

Hän sanoo jo nyt kasvaneensa pelaajana.

– Haluan laittaa kaiken likoon sataprosenttisesti ja tulla paremmaksi päivä päivältä. Kaikesta on huolehdittu hienosti ja uudet ihmiset sekä joukkuekaverit ovat ottaneet minut vastaan hienosti. Nautin suunnattomasti, kun pääsen pelaamaan ja nauttimaan hyvästä salibandysta.

Stettler on pystynyt ottamaan roolia uudessa joukkueessa. Hän osoittanut olevansa vahva puolustaja, joka pelaa fyysisesti ja avaa peliä nopeasti.

– Olen kasvanut myös henkisesti. Uskon, että hyppy ulkomaille auttaa minua eteenpäin. F-liiga on kyllä kovempi liiga, kuin Sveitsin sarja. Meillä on kaksi kolme tasaista joukkuetta, mutta täällä niitä on koko A-sarja täynnä. Jokainen peli on kova peli, eikä yhtään voi ottaa löysästi. PSS on joukkue, jossa pitää antaa koko ajan kaikkensa ja se on se asia mistä pidän.

Stettler nauttii olostaan, sillä hän työskentelee englanninkielisessä päiväkodissa.

– Lasten kanssa työskentely on hyvää vastapainoa salibandylle. Viihdyn todella paljon työssäni. Suomen kieli on vähän vielä hakusessa, mutta pyydän suomalaisia ystäviäni puhumaan muuta kuin englantia. Osaan nyt ainakin muutaman sanan suomea.

– PSS on hoitanut kyllä asiat todella hienosti. Lindan äiti Leena Törnqvist on ollut ihana ja asun hänen luona sivuasunnossa. Etäisyydet ovat sopivan lyhyet ja Porvoossa pääsee pelaamaan ja harjoittelemaan hyvin.

Stettler viittaa tässä yhteydessä Sveitsin koronatilanteeseen.

– Siellä kaikki toiminta on seis, joten PSS:n kanssa kaikki on ollut tähän saakka normaalia. Olen siis oikeassa paikassa lajin kannalta.

Hän ei ole vielä tehnyt päätöstä tulevasta kaudesta.

– Porvoo on loistava vaihtoehto ja opiskelu Suomessa. Toki Sveitsissäkin olisi ottajia ja opiskelupaikka. Katsotaan nyt mitä PSS ajattelee ja mikä on minun haluni kevään jälkeen.

– Joulun pääsen viettämään Sveitsissä suvun kanssa. Se tulee olemaan ihanaa vaihtelua ja pari viikkoa menee varmasti nopeasti. Lupasin, että palaan kyllä Suomeen, hän naurahtaa.

Hän tietää, että Suomessa jouluun liittyy paljon traditioita. Kinkku ja laatikot ovat hänelle hieman tuntemattomia.

– Meidän perheessä ei ole mitään perinteisiä jouluherkkuja, vaan nautitaan hyvää ruokaa. Ehkä meille tutut fondue ja raclette ovat jouluruokien listalla. Nyt vietämme pienemmässä piirissä joulun.

– Meillä on iso suku ja joskus on joulua saattanut olla juhlimassa 50 sukulaista. Vuokrasimme jopa ison juhlahuoneiston, jossa kaikki viettivät yhteistä juhlaa. Nyt todellakin pyrimme olemaan pienessä piirissä. Olen kyllä jouluihminen ja nautin kaikesta kimaltelevasta. Koristeita, kynttilöitä ja tunnelma kuuluu ehdottomasti minun jouluun.

Tietoja

Céline Stettler

Syntynyt 28.03.2001.

Kasvattajaseura UH Zulgtal Eagles.

Sveitsin liigan lisäksi myös Sveitsin alle 19-vuotiaiden tyttömaajoukkueessa yli 20 ottelua.

Sveitsiläinen kuvailee itseään puolustajaksi, joka pelaa fyysisesti ja avaa peliä nopeasti.

Uransa kohokohdiksi nousevat alle 19-vuotiaiden tyttömaajoukkuedebyytti sekä Sveitsin mestaruuden voittaminen.

Aloitti uran hyökkääjänä, mutta pelaa nyt puolustajana.

Kätisyys:Left.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut