Porvooseen avataan ensi viikon maanantaina uusi Urheilu Mehiläinen – urheilijoita on toki hoidettu aiemminkin, mutta nyt heille on oma klinikka

Urheiluvammat: Urheiluvammojen hoitaminen vaatii omaa erikoisosaamista.

Urheilu Mehiläisen ortopedi Sikri Tukiaisesta (vas.) hoitamassa alppihiihtäjä Erika Pykäläistä. Urheilu Mehiläinen
Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Mehiläinen laajentaa toimintaansa urheilijoiden hoitamiseen. Ensi viikon maanantaina, 4.1. avataan uusi Urheilu Mehiläinen.

– Urheilu Mehiläinen tarjoaa urheilijoille ammattitaitoista ja hyvin suunniteltua hoitoa, Mehiläinen Porvoon Lääkärikeskuksen yksikönjohtaja Olli Leikkonen kertoo.

– Palvelemme urheilua harrastavia, tavoitteellisia aktiiviliikkujia, urheilijoita ja urheiluseuroja muun muassa urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

– Vaikka Urheilu Mehiläinen avataan nyt, niin meillä on jo entuudestaan Porvoossa pitkät perinteet laajana ja asiantuntevana sporttiklinikkana.

Porvooseen avataan oma Urheilu Mehiläisen klinikka ensi maanantaina Urheilu Mehiläinen

Valtakunnallisesti Urheilu Mehiläinen on johtava urheilijoita hoitava taho, jonka asiakkaita ovat usean lajin maajoukkueet sekä yksilöurheilijat. Kansainvälisesti Mehiläiseen hakeudutaan muun muassa jännevammojen hoitoon useiden eri lajien huippujoukkueista. Omaan lajiin tai harjoitteluun palaamiseen tähtäävä aktiivinen kuntoutus on tärkeä osa Urheilu Mehiläisen toimintaa. Urheilu Mehiläisen Porvoon ja Itä-Uudenmaan toiminnasta vastaa Tuomas Lassila, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, joka omaa vankan kokemuksen alaraajavaivojen, vaativien alaraajavammojen ja alaraajavammojen jälkitilojen hoidosta.

Lääkärin, fysioterapeutin ja urheilijan tiivis yhteistyö on yksi keskeinen onnistuneen lajiin paluun edellytys.

– Urheilu Mehiläinen on alppi- ja freestylemaajoukkueiden yhteistyökumppani ja joukkueen vastuulääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Sikri Tukiainen toimii myös Mehiläinen Porvoon Lääkärikeskuksessa, Lassila kertoo.

– Sen lisäksi vastaanottoja pitävät Henrik Sandelin (ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri) ja Lauri Vähämurto (koordinoiva joukkuelääkäri mm. FC Futura)

– Työterveyslääkärillämme Jan-Patrik Wikstenillä, on vastaavasti runsaasti kokemusta liikuntalääketieteellisten potilaiden hoidosta. Hän toimii myös koordinoivana joukkuelääkärinä Helsingin PK-35 naisten liigajalkapallojoukkueelle.

– Fysioterapeutteina toimivat Jari Tissari, Nora Liljestrand, Jesse Turunen, Christoffer Andersson ja Jonna Pråhl.

Mehiläinen Porvoon Lääkärikeskuksen yksikönjohtaja Olli Leikkonen. Urheilu Mehiläinen

Urheilu Mehiläiseen voi hakeutua hoitoon suoraan sopivalle asiantuntijalle ajan varaamalla. Käytössä ovat modernit lääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaanottotilat sekä fysioterapeuttinen kuntosali, joten urheiluun tai liikuntaan liittyvän vamman tai oireen selvittäminen voidaan tehdä kattavasti. Tarvittavat laboratorio- sekä kuvantamistutkimukset magneetti- ja ultraäänitutkimuksineen, sekä esimerkiksi astman selvittelyt, voidaan myös tehdä Mehiläinen Porvoon Lääkärikeskuksessa.

– Useimmiten urheiluvamman hoito onnistuu ilman leikkausta, mutta mikäli siihen on tarve, myös leikkaushoito voidaan toteuttaa sairaalassamme, Olli Leikkonen kertoo.

– Tukenamme toimii Helsingissä Töölön Urheilu Mehiläinen, jossa voimme tarjota laajasti voima- ja kuntomittauksia, tietokonekuvantamista sekä urheilijoiden erityiskysymyksiin perehtyneitä asiantuntijoita.

Urheilu Mehiläisen Porvoon ja Itä-Uudenmaan toiminnasta vastaa Tuomas Lassila, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Urheilu Mehiläinen

Tuomas Lassila korostaa, että urheilijoiden ja liikkuvien hoito on vaativaa, mutta samalla myös palkitsevaa.

– Aktiiviliikkujalla on palo palata omaan harrastukseensa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvässä kunnossa, Lassila toteaa.

– Tämä vaatii oikea-aikaista hoitoa hyvällä ammattitaidolla ja kokemuksella, sekä lajituntemuksella.

– Lääkärin, fysioterapeutin ja urheilijan tiivis yhteistyö on yksi keskeinen onnistuneen lajiin tai aktiiviliikkumiseen paluun edellytys.

– Taitoa vaatii myös heti alkuvaiheessa antaa realistinen käsitysaikataulu paluusta urheiluun.

– Aktiiviliikkujat tai urheilijat ovat erityisen motivoituneita oman kroppansa kunnossapidossa, joten yhteistyö on usein palkitsevaa molemmin puolin.

Urheilu Mehiläisen lisäksi urheiluun ja liikkumiseen liittyvää erikoisosaamista löytyy Lääkärikeskus Fenixistä. Porvoon terveyskeskuksessa ei ole varsinaisesti ketään urheiluun erikoistuneita lääkäreitä, mutta Porvoon sairaalta löytyy kyllä kokeneita ortopedejä, jotka hoitavat tarvittaessa myös urheilijoita. Julkisella sektorilla kaikki potilaat ovat kuitenkin aina samalla viivalla.

– Meidän peruslinjamme on se, että hoidamme urheilijoita ihan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin potilaita, Porvoon sairaalan johtava lääkäri Kimmo Halonen kommentoi.

– Urheilijoita varten ei siten ole mitään erityistä linjaa. Mutta kyllähän me urheilijoita ja rasitusvammoja koko ajan hoidamme. Ei ne siinä mielessä mitenkään harvinaisia meilläkään ole.

– Hoidossa on oikeastaan tärkeintä vain lepo. Pitää vain pystyä olemaan urheilusta erossa riittävän kauan, että vammat paranevat kunnolla.

– Rasitusvammathan ovat aika yleisiä urheilussa, kun toistetaan jotain liikettä.

– Nuorillakin saattaa olla selkärangassa murtumia rasituksesta,. esimerkikisi jääkiekkoilijoilla näitä voi olla. Rasitusmurtumia voi tulla eri puolille kehoa, hyppääjällä polveen ja niin edelleen.

– Kyllä meidän lääkäreillämme on nämä tiedossa ja toki ne huomioidaan, jos jotain tulee eteen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut