Heljangon veljekset odottavat toistensa kohtaamista jääkiekon miesten SM-liigassa – heti tammikuussa tähän tarjoutuukin tilaisuus jos kumpikin on joukkueensa kokoonpanossa mukana

Jääkiekko: Christian Heljanko on Tapparan maalivahti ja pikkuveli Rasmus viilettää vastaavasti HIFK:n oikeana laitahyökkääjänä.

Askolalaisen, Christian Heljangon tavoitteena on nousta Tapparan ykkösmaalivahdiksi, Dominik Hrachovinan ohitse. Juha Kivelä

Toni Degerlund

Christian ja Rasmus Heljanko aloittivat jääkiekon Hunters Juniorsien Kiekkokoulussa vuonna 2004. 23-vuotias isoveli Christian oli nimetty mukaan HIFK:n liigajoukkueeseen jo kaudella 2014-15, mutta silloin askolalaismaalivahti ei päässyt vielä tosi toimiin tolppien väliin. Kaudella 2017-18 Christian Heljanko debytoi SM-liigassa maalivahtina Tapparassa. Nyt takana on jo 98 liigaottelua. 20-vuotias pikkuveli Rasmus debytoi vastaavasti SM-liigassa viime kaudella, jolloin tilastoihin tuli 22 liigaottelua. Nuorempi Heljanko loukkaantui alkukaudesta HIFK:n harkkapelissä, eikä ole vielä tällä kaudella päässyt jäälle ollenkaan. Nyt laitahyökkääjä on kuitenkin taas kunnossa, ja palannee tammikuussa mukaan joukkueensa kokoonpanoon. Rasmus Heljanko pelaa SM-liigan ohella HIFK:n A-junnuissa U20 SM-sarjaa, jossa hän toimii myös joukkueen varakapteenina.

Dominik Hrachovina on ollut vielä alkukaudesta Tapparan ykkösmaalivahti. Christian Heljanko on kuitenkin kovaa vauhtia nousemassa Hrachovinan ohi tamperelaisseuran ykkösmaalivahdiksi. Heljanko on SM-liigan maalivahtien tilastossa tällä hetkellä viidentenä 91,79 torjuntaprosentillaan, kun Hrachovina on listalla vasta 22., torjuntaprosentin ollessa 85,90.

– Omat pelini ovat menneet hyvin, vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, Christian Heljanko kommentoi.

– Viime aikoina olemme kuitenkin parantaneet peliämme ja voitettiinkin marraskuussa viisi peliä putkeen, ennen joulukuun alussa pelattua vieraspeliämme Sportia vastaan. Ennen joulutaukoa voitimme myös TPS:n Turussa. Edellinen pelimme, Sportia vastaan päättyi harmillisesti jälleen tappioon kotijäällä.

– Olen kuitenkin ollut ihan tyytyväinen omiin peleihini, ja olen ottanut taas askeleita eteenpäin.

Helsingin IFK:n laitahyökkääjä Rasmus Heljanko debytoi SM-liigassa viime kaudella. Riku Laukkanen

Kyllähän Tapparan ja HIFK:n välinen matsi on merkattu ihan eri värisellä tussilla kalenteriin.

Rasmus Heljangon kausi alkoi murheellisesti, kun laitahyökkääjän pohjeluu murtui HIFK:n liigajoukkueen toisessa harkkapelissä Tampereen Ilvestä vastaan. Nuorempi Heljanko onkin kuntouttanut pohjeluutaan siitä saakka ja nyt mies alkaa olla jälleen pelikunnossa.

– Pääsin joulukuussa jo mukaan treeneihin jäälle yli kymmenen viikon tauon jälkeen, Rasmus Heljanko kertoo.

– Joukkueemme pelit ovat menneet ihan hyvin alkukauden aikana, vaikken itse ole päässytkään harmillisesti mukaan. Parannettavaakin on silti kyllä vielä paljon.

Veljeksillä on tavoitteena kehittyä edelleen jääkiekossa omilla osa-alueillaan ja edetä siten myös jääkiekkoilijan urillaan.

– Oma henkilökohtainen tavoitteeni on ottaa pelaavan ykkösveskarin paikka kevätkaudella ja nousta samalla kansainvälisen tason maalivahdiksi, Christian Heljanko kertoo.

– Minä haluan vastaavasti vakiinnuttaa pelipaikkani SM-liigassa ja saada samalla mahdollisimman iso rooli joukkueessamme, Rasmus Heljanko toteaa isoveljensä rinnalla.

Tappara pelaa seuraavan kerran 8.1. perjantaina vierasottelun Kouvolan KooKoota vastaan. Seuraavana päivänä joukkue pelaa vuorostaan kotiottelun Mikkelin Jukureita vastaan. Sarjataulukossa Tappara on kahdeksantena. HIFK pääsee vastaavasti tosi toimiin kotijäällään 8.1., kun Jyväskylän JYP tulee vierailulle Helsingin Nordenskiöldin Jäähallille. HIFK on sarjataulukossa neljäntenä. HIFK ja Tappara kohtaavat toisensa tammikuun lopussa, 23.1. lauantaina, kun HIFK toimii ottelun isäntä. Tampereella joukkueet kohtaavat toisensa 13.2. lauantaina. Heljangon veljekset odottavatkin jo kieli pitkällä, että pääsisivät kohtaamaan toisensa liigajäillä toistamiseen.

– Tällä hetkellä odotan kovasti, että pääsisin jälleen tosi toimiin SM-liigassa. Varsinkin minun ja Christianin mahdollista kohtaamista odotan todella paljon, ja toivottavasti se toteutuisi tammikuussa, Rasmus Heljanko toivoo.

– Kyllähän Tapparan ja HIFK:n välinen matsi on merkattu ihan eri värisellä tussilla kalenteriin, ja varmasti me molemmat odotamme sitä todella paljon, Christian Heljanko toteaa.

– Tosin kun peli alkaa, niin eipä sitä sitten enää ehdi paljoa miettimään, mutta onhan se silti tosi siisti juttu. Viime kaudellahan me pelasimme jo kerran toisiamme vastaan.

Christian ja Rasmus Heljanko aloittivat jääkiekon Hunters Juniorsien Kiekkokoulussa vuonna 2004. Simo Heljanko

HIFK:ssä ja Tapparassa harjoitukset ovat pyörineet aika normaalisti, vaikka joulukuussa pelejä siirrettiinkin kevätkaudelle.

– Korona on varmasti aiheuttanut muutoksia meidän kaikkien elämäämme. Niiden kanssa on kuitenkin opittu elämään, ja ainakin tähän päivään saakka, ollaan kiekkokauttakin saatu vietyä ihan kohtuullisen hyvin läpi, Christian Heljanko sanoo.

– Ennennäkemätön tilanne, joka tuli kaikille varmaan aika puskista. Olemme yrittäneet noudattaa viranomaisten ohjeistuksia, ja ainakin oma mielipiteeni on, että jääkiekkoyhteisö on ollut siinä asiassa suunnannäyttäjä.

– Aika monta peliä on alkukaudella pelattu, ja peleissä tapahtuneita joukkoaltistumisia ei ole ollut.

– Näinä vaikeina aikoina toivon kaikkien noudattavan ohjeistuksia ja määräyksiä. Toivottavasti rokotteet saadaan kaikille pian, ja tilanne maailmassa taas normalisoituu jossain vaiheessa. Käykäähän peleissä, kun se on taas mahdollista.

– Kyllähän korona on muuttanut arkea aika paljon. Kasvomaskit ja käsidesi ovat tulleet hyvin tutuiksi viime aikoina, Rasmus Heljanko toteaa.

– Joukkueemme harjoituksissa harjoitusvälineet, esimerkiksi kuntopyörät, käsipainot ja vastaavat desinfioidaan aina käytön jälkeen huolellisesti.

– Lisäksi pelaajaliikenne edustusjoukkueen ja A-junioreiden välillä on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä koronaviruksen takia.

– Toivottavasti korona saataisiin pian kuriin, ja rokotukset tulisivat mahdollisimman pian tarjolle kaikille halukkaille.

Taustat

Rasmus Heljanko

Ikä: 20 vuotta.

Syntymäpaikka: Porvoo.

Ammatti: Jääkiekkopelaaja.

Seura: HIFK (kasvattajaseura Hunters).

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): B-junnujen Suomen mestaruus.

Lempimusiikki: JVG.

Lempiruoka: Pasta bolognese.

Motto: Yritä aina kaikkesi.

Taustat

Christian Heljanko

Ikä: 23 vuotta.

Syntymäpaikka: Porvoo.

Ammatti: Jääkiekkomaalivahti.

Seura: Tappara.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): 18-vuotiaiden MM-hopea, Mestiksen mestaruus ja SM-liigan hopea.

Lempimusiikki: Suomalainen musiikki.

Lempiruoka: Äidin makaronilaatikko.

Motto: Arki ratkaisee.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut