Akilles Bandyn kapteeni Rasmus Kettunen janoaa kolmatta pokaalia – Veiterä on kolmatta kertaa porvoolaisten finaalivastustaja – Akilles on voittanut kaksi edellistä kohtaamista

Jääpallo: Akilles Bandy pelaa keskiviikkona Porvoon Pallokentän tekojäällä Suomen Cupin finaalissa Lappeenrannan Veiterää vastaan.

Rasmus Kettunen on löytänyt hyvän vireen tälle kaudella Bandyliigaan. Akilles Bandyn kapteeni onkin tehtaillut jo 10+1 tehot Arkisto/Toni Degerlund

Toni Degerlund

Akilles Bandy on vienyt nyt kaksi kertaa peräkkäin jääpallon Suomen Cupin pokaalin. Kaudella 2018–19 porvoolaiset voittivat Veiterän 3–2 lukemin. Myös vuosi sitten samat joukkueet kohtasivat toistamiseen finaalissa, ja jälleen kerran Akilles vei pidemmän korren 3–2 lukemin. Nyt Akilleella on mahdollisuus ottaa jo kolmas päänahka Veiterästä, ja viedä samalla Suomen Cupin pokaali jo kolmannen kerran peräkkäin, kun Veiterä on jälleen porvoolaisten vastustajana Cupin finaalissa keskiviikkona Porvoon Pallokentän tekojäälle.

Akilles Bandyn miesten edustusjoukkueen kapteeni, 23-vuotias Rasmus Kettunen on aloittanut jääpallon Akilleen jääpallokoulusta, josta hän jatkoi lajia samalta istumalta seuran juniorijoukkueissa. Peruskoulunsa jälkeen Kettunen matkusti Ruotsiin jääpallolukioon Sandvikeniin, jossa hän opiskeli ja pelasi neljä vuotta. Lukionsa jälkeen Kettunen jäi vielä pelaamaan yhdeksi kaudeksi IFK Motala Bandyyn, joka pelaa Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla. Tämän jälkeen mies palasi kotiin ja takaisin kasvattajaseuransa Akilleen paitaan. Nyt takana on kolmas kausi Bandyliigassa.

Akilles Bandyn kultamitalijoukkueen kippari, Rasmus Kettunen nostamassa pyttyä voitetun Bandyliigafinaalin jälkeen viime kauden lopuksi. Arkisto/Timo Pasanen

Kettusen palkintokaapista löytyy siten myös kahden viimeisimmän Suomen Cupin kultamitalit. Akilles Bandyn kapteeni janoaakin kolmatta mitalia.

– Aina kun pelataan, on voitto totta kai tähtäimessä, Kettunen korostaa.

– Olisihan se tosi mahtavaa taas uusia Cupin mestaruus. Pokaalista pelaaminen merkitsee joukkueellemme ja kaikille pelaajillemme todella paljon.

Olisihan se tosi mahtavaa taas uusia Cupin mestaruus.

Rasmus Kettunen

– Lähdemme kuitenkin pelaamaan Suomen Cupin finaalia ilman sen suurempia paineita edellisten vuosien saavutuksistamme huolimatta.

– joukkueessamme on hyvä henki päällä. Poikkeuksellinen aika, ei ole juurikaan vaikuttanut joukkueemme arkeen, muuten kuin tyhjille katsomoille pelattavien pelien muodossa.

Jääpallon Suomen Cup järjestettiin ensimmäisen kerran kaudella 1959–60. Ensimmäisen Cupin mestaruuden voitti Oulun Palloseura, joka kukisti loppuottelussa Kouvolan Urheilijain Palloilijat lukemin 9–4. Tämän jälkeen tuli kuitenkin pitkä tauko, koska seuraavan kerran Suomen Cup järjestettiin vasta kaudella 1988–89. Jääpalloliitto päätti palauttaa Suomen Cupin kansalliseen kilpailuohjelmaan kaudelle 2012–2013.

Akilles Bandy ja Veiterä kohtasivat toisensa viimeksikin Jääpallon Suomen Cupin finaalissa. Arkisto/Timo Pasanen

Akilleen keskiviikon vastustaja, Lappeenrannan Veiterä on voittanut Suomen Cupin mestaruuden Akilleen ohella, kaksi kertaa. Rasmus Kettunen tietääkin, että keskittyminen täytyy olla tapissaan, jos Akilles meinaa kaataa Veiterän kotikentällään.

– Veiterä on hyvin tasainen joukkue, jolta löytyy monia taitavia pelaajia. Veiterällä on myös tosi hyvä maalivahti, Kettunen analysoi.

– Me kaikki lähdemme kuitenkin tosi hyvillä fiiliksillä finaaliin. On mukava päästä mittaamaan omaa, ja joukkueemme tämänhetkistä tasoa kovaa joukkuetta vastaan.

Tiedämme, että meillä iso tuki monilta kotisohvilta, vaikkei kentälle yleisöä tällä kertaa pääsekään.

Rasmus Kettunen

– Joukkueemme on pysynyt tällä kaudella terveenä, ja kaikki pelaajamme ovat hyvässä kunnossa. Lähdemme pelaamaan tulevaa peliämme omilla vahvuuksillamme, eli hyvällä luisteluvoimallamme ja vastahyökkäyspelillämme. Odotan finaalista tasaista ja vauhdikasta ottelua.

– Finaalin pelaaminen tyhjille katsomoille, on tietysti harmittavaa, mutta tässä vaiheessa poikkeukselliseen tilanteeseen on jo hieman turtunut.

– Ei se silti latista joukkueemme fiilistä. Tiedämme, että meillä iso tuki monilta kotisohvilta, vaikkei kentälle yleisöä tällä kertaa pääsekään. Toivottavasti mahdollisimman monet Akilleen kannattajat seuraisivatkin hyvätasoista kamppailua kotisohviltaan.

Vaikka jääpallo on ollut Kettusen päälaji pikkupojasta lähtien, on lajirepertuaariin kuulunut sen ohella myös salibandy, jota Kettunen ehti harrastaa tosi mielessä siihen saakka, kunnes lähti Ruotsiin jääpallolukioon. Hän harjoitteli ennen lukiotaan ahkerasti myös pianonsoittoa. Jääpallo on kuitenkin vienyt miehen sydämen.

– Jääpallossa minua viehättää lajin vauhti, vaikeus ja monipuolisuus.

– Oma tavoitteenani on kehittyä jääpallopelaajana ja auttaa joukkuettani aina menestymään. Yhdessä onnistuminen ja voittaminen on joukkuelajien suola, Kettunen toteaa.

Luvassa hyvätasoista jääpalloa

Akilles Bandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jari Hyttinen on Kettusen ohella innoissaan, että joukkue pääsee pelaamaan ottelun, jolla on iso merkitys. Keskiviikolle on luvattu myös hyvää keliä, joka lupailee samalla tasokasta ottelua. Akilleella on käytettävissään sen lisäksi koko joukkue, koska loukkaantumisia ei ole, ja kaikki ovat pysyneet terveinä.

– Meidän valmistautumisemme on sujunut hyvin. Olemme onnistuneet niissä asioissa, jotka ovat meidän vaikutuspiirimme alaisia, Hyttinen kertoo.

– Hyvällä jäällä, emme ole kuitenkaan juurikaan päässeet harjoittelemaan.

– Nythän meillä on keskiviikkona sellainen "positiivinen" ongelma, että joudun jättämään myös hyviä pelaajia kokoonpanon ulkopuolelle. Ikävin homma valmentajana.

– Bandyliigassa pelattuun Veiterä -otteluun verrattuna, meillä on nyt käytössä myös Juuso Johansson, Joakim Nordström sekä kuntoutunut Matti Vainio Veiterää vastaan.

Akilles Bandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jari Hyttinen. Arkisto/Toni Degerlund

Hyttinen tuntee Veiterän hyvin ja tietää, että vastaan luistelee kova joukkue.

– Veiterä on aloittanut kauden hyvin ja on varmasti iskukykyinen, kuten aina.

– Heidän parhaat pelaajansa ovat onnistuneet hyvin ja heidän itseluottamuksensa on varmasti korkealla.

– Veiterä on uuden valmentajansa johdolla kehittänyt selkeästi pelitapaansa ja puolustuspeliin panostaminen näkyy. Veiterä on luisteluvoimainen ja taitava joukkue.

– Ruotsista Suomeen pelannut, A-maajoukkuepelaaja, Eetu Peuhkuri, on joukkueen selkeä johtotähti.

– Tulevan finaalin tuomarilinja vaikuttaa siihen, kuinka selvästi Veiterän heikkoudet tulevat näkyviin pelissä. Ne ovat kyllä minulla tiedossa.

Vaikka keskiviikon peli pelataan tyhjille katsomoille, ei Hyttinen anna tämän vaivata keskittymistään ja joukkueensa iskukykyä.

– Finaali on tietysti aina finaali, mutta varsinkin ilman yleisöä, se on minulle vain yksi peli muiden joukossa, Hyttinen korostaa.

– Toki se on erinomainen mahdollisuus oppia uutta. Jokainen kova, vauhdikas ja tasokas ottelu, on meille enemmän kuin tervetullut. Niitä ei todellakaan ole liikaa, jos ajatellaan pelaajiemme ja joukkueemme kehittymistä.

– Akilles on voittanut Cupin 2019 ja 2020, joten mitään paineitahan meillä ei kilpailun suhteen ole. Tavoitteemme ovat muualla.

– Veiterä on hävinnyt kausien 2019 ja 2020 aikana kaikki neljä pelaamaansa finaalia (2xCup, 2xSM-finaali), joten eiköhän kaikki paineet ja vaatimukset onnistumisen suhteen ole enemmän heillä.

Lähdemme aina tietysti jokaista peliämme voittamaan.

Jari Hyttinen

– Jokaista peliä lähdemme kuitenkin aina voittamaan. Niin tätäkin. Ja on tärkeää, että Veiterä saa kohdata oikean Akilleen.

– Kun viime vuoden 28.11. lauantaina jouduimme hyvin lyhyellä varoituksella siirtämään kotiottelumme Lappeenrantaan, emme olleet päässeet vielä harjoittelemaan isolla kentällä, eivätkä kaikki pelaajamme olleet silloin käytössä.

– Yleisön puuttuminen on toki harmi tulevassa Suomen Cupin finaalissa, mutta se on asia, johon emme voi vaikuttaa. Sitä ei siis kannata sen enempää pohtia. Yleisellä tasolla koronatoimien ja rajoituksien epäloogisuudesta voisi puhua tuntikausia, mutta se onkin jo ihan toinen tarina.

– Voin rehellisesti sanoa, ettemme ole juurikaan puhuneet finaalista finaalina. Keskitymme siihen kuin mihin tahansa otteluun.

– Tiedämme, että Veiterä tarjoaa otteluissa aina kovan vastuksen, ja meidän väliset ottelumme ovat olleet vauhdikkaita. Se, ja hyvä jää motivoi kyllä pelaajiamme riittävästi. Pokaali tulee, jos sen suorituksellamme ansaitsemme.

Akilles Bandy voitti edellisen Suomen Cupin finaalin Lappeenrannassa. Arkisto/Timo Pasanen

Taustat

Rasmus Kettunen

Ikä: 23 vuotta.

Kotipaikka: Helsinki tällä hetkellä.

Ammatti: Yliopisto-opiskelija.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Mestaruudet, niin ruotsin junioreissa, kuin Akilleenkin kanssa. Ensimmäinen miesten A-maaottelu oli myös merkittävä.

Lempiruoka: Uunilohi.

Lempimusiikki: 80-luvun klassikot.

Motto: Laukaukset, joita et lauo, eivät voi mennä maaliin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut