11 mestaruutta kahminut konkari Santtu Äyräväinen pääsi 500 taklauksen kerhoon – taituri päättää peliuransa

Helsingin Roostersin konkaripuolustaja Santtu Äyräväinen on ollut yksi amerikkalaisen jalkapallon miesten pääsarjan Vaahteraliigan 2000-luvun näkyvimmistä puolustajista. Porvoolaislähtöinen Butchersissa jenkkifutisuransa aloittanut Äyräväinen kertoo lopettavansa peliuransa. Hän ilmoitti Vaahteraliiga.fi:n sivuilla, että on kertonut Roostersin joukkueelle laittavansa hartiasuojat naulaan lopullisesti. Kaudesta 2014 lähtien Äyräväinen on pelannut Roostersin puolustuksessa.

Tynkäkausi 2020 jää hänen viimeisekseen pelaajana. Taklausten ohella 36-vuotias tukimies jää mahdollisesti historiankirjoihin eniten puolustuksen touchdowneja tehneenä pelaajana.

Porvoossa vuonna 2004 lajin pelaamisen aloittanut lahjakkuus voitti 11 kertaa Vaahteramaljan. Äyräväisestä tuli kauden 2020 päätteeksi kuudes Vaahteraliigan digitaalisen tilastohistorian aikana pelannut pelaaja, joka yltää 500 taklauksen rajapyykkiin. Äyräväisen virallinen luku on tasan 500. Tilaston kärjessä omalla sataluvullaan on Kalle Da Silva 699,5 taklauksellaan ja muut porvoolainen Sebastian Karbin (571), Ilkka Koiranen (529,5), Arno Sjöblom (529) ja Ilja Redin (518,5).

SAJL:n virallinen tilastohistoria kattaa ainoastaan vuodet 2003-2020, mutta Äyräväisen peliura on digitaalista seurantakautta pitempi. Mies itse miettii 2000-luvun alun tilastomerkintöjä.

– Pelasin 2002 Butchersin liigamiehistössä. Sanoisin että kolme taklausta jäi pois näistä laskuista. Kaksi näistä oli muuten säkkejä. Tuolla nuoria lupaavia karjuja, joita päässyt koutsaamaan ja seuraamaan sivusta, joista joku seuraavista hoitaa kyllä homman kotiin

Pelinrakentajan säkityksiä Äyräväiselle on kirjattu 20 vuoden ajalta 19 kpl. On myös hyvä tuoda esille miehen tilastot Saksan GFL-peleistä. Kahden kauden aikana Äyräväiselle kirjattiin Euroopan kovatasoisimmaksi luokitellussa sarjassa yhteensä 90 taklausta ja kolme pelinrakentajan säkitystä.

Äyräväinen pitää itseään enemmän ”pallohaukkana”. Hänellä on hallussaan Vaahteraliigan yhden kauden ennätys vastustajalle aiheutetuista rähmäyksistä (7 kpl) ja hänellä saattaa olla eniten puolustuksen touchdowneja liigassa. Puolustajien touchdowneja ei erikseen tilastoida Vaahteraliigan taulukoihin, mutta tarkastuslaskennan kautta Äyräväiselle niitä löytyy yhteensä seitsemän.

Kaikkiaan pallon haltuunotto on kiinnostanut kovaa taklaavaa tukimiestä läpi peliuran. Syötönkatkoja Äyräväiselle on tilastoitu yhteensä 20 kappaletta ja rähmäyksen kaappauksia neljä. Edettyjä jaardeja on kertynyt viralliseen laskentaan yhteensä 134.

– Pelien voittamisella on merkitystä, henkilökohtaisilla tilastoilla ei niinkään. Oli niin hyvä joulu että päätös pelaamisen lopettamisesta tuntui oikea-aikaiselta. Elämässä tapahtuu niin paljon muutakin että nyt tuntui oikealta ajalta keskittyä myös niihin muihin asioihin. Peliuralta jää pelkkiä hyviä muistoja, jonka takia halusin lopettaa ennen kuin ne muistot häviävät. Kun tämä kerran nyt loppuu niin mielessä pyörii myös Iso-Sepon sanat ”Jenkkifutis on maailman paras laji”.

Tiedot

Santtu Äyräväinen

IFAF Champions Leaguen voitto vuodelta 2014 Roostersin paidassa.

Saksan GFL:ssä, Essen Assindia Cardinals 2009, New Yorker Lions 2011 ja Norjassa Oslo Vikings 2007.

pallonriistoista jaardeja on kertynyt peräti 550.

Nuorten PM-kultaa 2003.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut