Porvoolaisseuroissa otetaan kaikki ilo irti sisäharjoittelusta – FCFJ ja Tarmo pääsi sisälle harjoittelemaan – valtaosalla harjoittelu on vielä tauolla niin kauan kunnes kaupungin liikuntatilat jälleen avataan

Harrastustoiminta: Porvoossa on mahdollista harjoitella yksityisissä liikuntatiloissa. Porvoon kaupungin liikuntatilat ovat kuitenkin vielä kiinni ainakin tammikuun loppuun saakka.

Toni Degerlund

Porvoossakin on päästy taas harjoittelemaan sisätiloihin. FC Futura Junioreiden (FCFJ) harjoitukset pyörivät jo täyttä häkää Uusimaa Areenalla joka arki-ilta 17-22 välisenä aikana. FCFJ:n lisäksi Uusimaa Areenan tekonurmikentällä harjoittelevat Porvoon Butchersin miesten edustusjoukkue ja Old Town Shamrocksin miesten edustusjoukkue. Areenan toiminnallisella alueella hikoilevat vastaavasti Akilleen yleisurheilijat, Porvoon Salibandyseuran (PSS) naisten edustusjoukkue sekä PSS:n C-tytöt. Myös ulkopaikkakunnalta on tultu harjoittelemaan Uusimaa Areenalle. Helsingin Atlantis FC ja Käpylän Pallo (KäPa) ovat varanneet Uusimaa Areenalta harjoitusvuoroja. Porvoon Tarmo aloitti tällä viikolla vastaavasti jälleen harjoituksensa Kiviveistämö Berglöf Oy:n tiloissa. Yksityiset liikuntatilat ovat pitäneet ovensa auki, joita Uusimaa Areenan lisäksi Porvoossa ovat muun muassa Tennishalli ja Baller Padel Porvoo. Sipoossa toimii vastaavasti yksityinen jäähalli. Näistä ei tosin ole koronatauon aikana hirveästi aikoja varattu. Padel- ja tennishallissa, pääpaino on tietysti lähinnä mailapeleissä. Sipoon jäähallista vain yksityishenkilöt voivat vastaavasti vuokrata jääaikaa, maksimissaan kymmenelle hengelle.

FC Futura Juniorit aloitivat reilu viikko sitten taas harjoittelun Uusimaa Areenalla. Outi Paappanen

FCFJ on pyrkinyt harjoittelemaan ulkona Kokonniemen ja Myllymäen tekonurmella koronatauon aikanakin. Seurassa on kuitenkin harrastajien sen verran paljon, että pelkästään ulkoalueet, eivät riitä harjoittelutarpeisiin. Palloliiton uusien linjauksien ansiosta, FCFJ aloitti kuitenkin hiljattain jälleen harjoittelun yksityisellä Uusimaa Areenalla, joka ei ole Porvoon kaupungin hallinnoimaa liikuntatila.

– Meidän jokaisella joukkueellamme on toimintaa tällä hetkellä sekä sisällä, että ulkona. Sisäharjoittelussamme noudatamme Palloliiton ohjeistusta, eli Uusimaa Areenan henkilömäärä harjoituksissa on rajattu, FCFJ:n toiminnanjohtaja Janne Ekman kertoo.

– Näyttää siltä, että osallistumisinto harjoituksiin on korkeampi, kun päästiin jatkamaan harjoitteluamme sisällä. Ulkona olosuhteet ovat tänä talvena vaikuttaneet siihen, että harjoituksia on jouduttu peruuttamaan paljon.

Tarmon koripallojuniorit pääsivät myös pitkästä aikaa pompottelemaan palloa sisätiloihin, kun Tarmon Ravens ja Räppäkäpälissä pelaava, Jesse Berglöf tarjosi seuralleen oman yrityksensä tiloja harjoittelua varten. Mikael Holme

Näyttää siltä, että osallistumisinto harjoituksiin on korkeampi, kun päästiin jatkamaan harjoitteluamme sisällä.

Janne Ekman

Tarmon koripallojuniorit pääsivät myös pitkästä aikaa pompottelemaan palloa sisätiloihin, kun Tarmon Ravens ja Räppäkäpälissäkin pelaava, Jesse Berglöf, tarjosi seuralleen oman yrityksensä tiloja harjoittelua varten.

– Olen tarjonnut yrityksemme hallista tilaa Tarmolle iltaisin vapaasti käyttöön, Berglöf kertoo.

– Meillä on talvisaikaan tällä alalla niin hiljaista, että tuo hallin puoli on jokseenkin joka tapauksessa käyttämättömänä.

– Kyseessä on siis noin 300 neliötä betonilattiaista hallitilaa. Olemme siivonneet kaikki koneet ja laitteet seinustoille, ja pesty lattiat mahdollisimman hyvin. Yksi korikin löytyy, mutta pääasia varmaan, että täällä lapset pääsevät edes vähän pomputtelemaan palloa.

– Ensimmäiset ryhmät olivat maanantaina treenaamassa. Kovasti oli hymyileväisiä lapsia paikalla. Ikävä on selkeästi ollut kova lajin pariin, ja tietysti joukkuekavereita on ollut myös ikävä.

Ikävä on selkeästi ollut kova lajin pariin.

Jesse Berglöf

Vaikka osa seuroista ja joukkueista onkin päässyt nyt hiukan taas harjoittelun makuun, niin valtaosa ei ole voinut harjoitella ollenkaan sitten viime vuoden marraskuun jälkeen. Urheilupiireissä ollaan eniten huolissaan lasten ja nuorten liikkumisesta. Ringistä on hypännyt pois myös harrastajia kokonaan koronan tuoman tauon aikana. Osa varmaan palaa takaisin riveihin, mutta ei välttämättä kaikki. Tarmon johtokunnan jäsen ja seuran juniorijoukkueita valmentava Jesse Berglöf on tilanteesta käärmeissään.

– Haluaisin sanoa tästä aiheesta paljonkin, mutta suurin osa ei taida olla lehteen sopivaa tekstiä, Berglöf manaa.

– Sanotaan vaikka, että eihän tämän nyt näin pitäisi mennä. Aikuiset ihmiset voivat vapaasti käyttää kuntosaleja ja käydä jumppaamassa, ja lapset harjoittelevat teollisuushallissa.

– Ymmärrän täysin koronaviruksen vaarallisuuden, mutta jos lasten harrastukset tosiaan olisivat niitä kaikista pahimpia tartuttajia, niin silloinhan kaikki pitäisi olla kiinni.

– Lasten harrastusten piti olla se viimeinen asia, jota rajoitetaan, mutta ei se nyt ihan siltä tunnu.

Mielestämme junioreiden harrastustoiminnan tulisi jatkua sisällä.

Rasmus Svahn

– Seurat ovat tähänkin asti tehneet kaiken mitä on pyydetty pilkulleen, ja vielä vähän enemmänkin, ja siltikään lapset eivät saa harrastaa.

– Isolle osalle lapsista, seuratoiminta on tänä päivänä ainoa liikunnan muoto, muu aika vietetään jonkin päätteen ääressä.

– Kun tämä tilanne joskus normalisoituu, niin pahoin pelkään, että iso osa noista lapsista jumittuu sinne päätteensä äärelle. Mukana pysyvät toki ne innokkaimmat liikkujat, mutta juuri ne, jotka eniten tarvitsisivat ohjattua liikuntaa, jäävät kotiin. Tästä saattaa tulla vielä iso lasku yhteiskunnalle.

– Korostaisin vielä, että toki yritykseni valjastamisesta koripalloharjoituksiin, kyse on osittain rakkaudesta lajiin, mutta vielä enemmän minulla on huoli lasten liikkumattomuudesta ja terveydestä.

– Itse kolmen lapsen isänä näen päivittäin, miten tilanne vaikuttaa lapsiin eri tavalla.

Sääli kehittyville urheiluseuroille, kun toiminta on tauolla.

Christian Lindblad

– Eli pähkinänkuoressa viestiä Porvoon kaupungille: SALIT AUKI, NYT!

Porvoon Tarmossa ollaan huolissaan lasten ja nuorten harrastuksesta ja sen jatkumisesta, kunnes koronarajoituksen helpottaa. Toni Degerlund

Tarmon puheenjohtaja Rasmus Svahn kertoo, että hankalasta tilanteesta huolimatta, joukkueet ovat pyrkineet kokoontumaan ulkotreeneissä.

– Haluamme ylläpitää joukkuehenkeä ja antaa junioreillemme mahdollisuuden pitää yhdessä hauskaa, vaikka emme pääsekään nyt saleihin, Svahn kommentoi.

– Olemme pelanneet eri lajeja ulkona, sekä tehneet perusjumppaa.

Tämä on yhteinen asiahan meille kaikille.

Per Högström

– Kiviveistämö Berglöfin teollisuushallin lisäksi, olemme vuokranneet tunteja kiipeilykeskus Grottanilta, jotta pääsemme sisälle harjoittelemaan pallonhallintaa sekä perusjumppaa.

– Toivomme tietysti, että sarjapelit alkaisivat mahdollisimman pian. Senkin vuoksi haluamme antaa joukkueille mahdollisuuden valmistautua sarjapeleihin tästä hankalasta tilanteesta huolimatta.

– Seuran mielestä on kuitenkin todella harmillista, että salit on laitettu myös junioreiden osalta kiinni. Tartuntamäärät peruskouluikäisillä ovat olleet niin pienet, että mielestämme junioreiden harrastustoiminnan tulisi jatkua sisällä.

– Syksyllä seurassamme todettiin kaksi koronatapausta, ja kaksi joukkuetta altistui. Yhtäkään uutta tapausta ei altistuneiden joukosta todettu, ja tämä kertoo mielestämme hyvin, miten heikosti virus tarttuu junioreiden keskuudessa.

– Mielestämme onkin todella väärin, että aikuiset harraste- sekä kilparyhmät jatkavat toimintaansa yksityisillä saleilla, samalla kun junioreilta evätään pääsy kaupungin saleihin.

Lasten harjoittelun kieltämisellä on enemmän haittaa, kun hyötyä.

Toni Nyström
FC Futura Juniorit aloitivat reilu viikko sitten taas harjoittelun Uusimaa Areenalla. Outi Paappanen

FCFJ:n toiminnanjohtaja Janne Ekman jakaa niin ikään suuren huolensa lasten ja nuorten tilanteesta, jolla saattaa hyvinkin olla pidempikantoisiakin vaikutuksia.

– Uutiset harrastajamäärien tippumisista eri puolilta Suomea, eri lajeissa on huolestuttavia. Näin on varmasti myös Porvoossa niiden lajien osalta, joiden harjoitustilat ovat nyt kiinni, Ekman korostaa.

– Harjoittelu- ja kilpailutoiminta on ollut monessa lajissa seis jo pitkään. Se vaikuttaa varmasti myös nykyisten ja potentiaalisten harrastajien määrään.

– Haasteellista tässä pandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on se, ettei kenelläkään ole viisasten kiveä, millä voitaisiin osoittaa mikä on järkevin toimintatapa tässä tilanteessa. Rajoitukset ovat varmasti tarpeellisia, mutta millaiset rajoitukset?

– Pahoin pelkään, että lasten ja nuorten osalta harrastusten päättyminen aiheuttaa sellaisia seurauksia, joita ei vielä edes osata odottaa. Täytyy muistaa, että tauolla on myös muut lasten ja nuorten harrastukset, ei pelkästään liikuntaharrastukset.

Akilleen käsipallon joukkueet ovat harjoitelleet viimeksi viime vuoden lokakuussa. Arkisto/Toni Degerlund

Porvoon Akilleen käsipallon Junioripäällikkö ja miesten edustusjoukkueessakin pelaava Christian Lindblad ei henkilökohtaisesti ole ottanut stressiä koronasta, vaikka on toki nuorten tilanteesta hyvin harmissaan.

– Viimeksi pääsimme harjoittelemaan hallissa viime vuoden lokakuussa. Muutamat junnut ovat harjoitelleet joukkueina ulkona, mutta muut ovat hoitaneet harjoittelunsa nyt omatoimisesti, Lindblad kertoo.

– Nuorten kohdalla on totta kai tosi harmillista, etteivät he voi harrastaa tällä hetkellä. Samalla olisi kuitenkin hienoa, jos perheet löytäisivät yhteiset lajinsa, jotta liikkumisen tapa pysyisi mukana tästä tilanteesta huolimatta. Sääli myös kehittyville urheiluseuroille, kun toiminta on tauolla.

–  Toivon mukaan nuoret urheilijat keksisivät jotain hauskaa tekemistä tauon aikana. Vaikka taitoharjoittelun, voimaharjoittelun tai ihan vain lumessa leikkimisen kautta.

– Pulkkamäkikin on oiva paikka harjoittaa kuntoa, kun on laskenut mäkeä alas ja kipuaa uudestaan ylös. Noudattakaa rajoituksia ja seuratkaa viranomaisten ohjeita, niin voimme kohta jatkaa taas urheilua.

– Seurassamme seuraamme tarkkaan miten rajoitukset muuttuvat, mutta tällä hetkellä en osaa sanoa vielä, milloin pääsemme pelaamaan esimerkiksi miesten joukkueemme kanssa. Aikaisintaan kuitenkin vasta helmikuussa.

– Samalla selviää, miten peruuntuneet ottelut pelataan. Tiettyyn pisteeseen saakka venyminen on ihan ok, jos pelimäärät ovat vielä kohtuullisia. Toivon mukaan saamme kuitenkin harjoitella pari viikkoa ennen peliemme alkamista, ja sitten viettää vähän kesälomaakin ennen seuraavaa kautta.

– Ehkä parempi, että kausi venyy nuorten kannalta. Siten kesätauko ei tunnu liian pitkältä, kun talvellakin on ollut nyt taukoa koronan takia. Uskon, että käsipalloliitto keksii kyllä otteluohjelmiin hyvän ratkaisun lopulta.

FC Futura Juniorit aloitivat reilu viikko sitten taas harjoittelun Uusimaa Areenalla. Outi Paappanen

Porvoolaiset seurat ja Porvoon Liikuntapalvelut olivat yhdessä laatineet ehdotuksen, jossa oli ratkaisu, joilla liikuntatilat olisi voitu avata lasten ja nuorten käyttöön tietyin erityisehdoin. Tilat säilyvät kuitenkin kiinni tammikuun loppuun saakka, nykyisellä, voimassa olevalla päätöksellä, ja näin niitä pääsee käyttämään aikaisintaan helmikuun alusta, ellei rajoituksia vielä tästä jatketa. Päätös tilojen avaamisesta tai rajoituksien jatkamisesta, tehdään todennäköisesti 28.1. Porvoon kaupungin johtoryhmässä.

– Päätökset ovat varmasti hankalia tehdä, kun tartuntoja on kuitenkin riittänyt, Porvoon kaupungin liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström muistuttaa.

– Itse toivoisin kyllä, että voisimme avata meidän ja seurojen tekemien ajatuksien pohjalta vähintään pienryhmäharjoittelun kaupungin sisätiloissa.

– Seurojen kanssa tekemässä, alustavassa suunnitelmassamme, on mahdollista järjestää toimintaa niin, etteivät eri ryhmät kohtaa toisiansa.

– Ryhmä, joka tarvitsisi eniten tällä hetkellä sisäliikuntaharjoittelua, on yläluokkaikäiset.

– Toivoisin myös, että jääkenttien pukutilat olisi mahdollista avata ensisijaisesti ainakin koulujen ja päiväkotien käyttöön. Sekä uimahallin avaamista koulujen käyttöön. Näissä tiloissa on myös mahdollista järjestää toiminta siten, että koulut ja eri luokat eivät kohtaa toisiaan.

– Kyllä viimeiset viikot ovat olleet haastavia ulkokaukalossa harjoitteluun, kun on ollut lumipyryä ja paukkupakkasia. Nyt puuttuu enää vain vesisade.

– Kyllähän kaupunginjohtoryhmä on erittäin haastavassa tilanteessa, kun näitä päätöksiä tehdään.

– Tämä on kaikesta huolimatta yhteinen asiahan meille kaikille. Tilannehan näyttää nyt onneksi paremmalta Koronan kanssa. Toivottavasti näin olisi jatkossakin ja voisimme avata liikuntatilat vaiheittain.

Vaikka Uusimaa Areenalla riittää nyt FCFJ:n ansiosta taas kuhinaa, Areenan toimitusjohtaja Toni Nyström korostaa, että hallin käyttöaste on tällä hetkellä vain 70 prosenttia normaalista käyttöasteesta.

– Haluaisin muistuttaa hallien turvallisuudesta, ja vähentää ihmisten pelkoa lasten urheilun suhteen tässä koronatilanteessa, niin yksityisten, kun kunnankin hallinnoimien tilojen suhteen, Nyström sanoo.

– Lasten harjoittelun kieltämisellä on enemmän haittaa, kun hyötyä. Hallien tilavuudet, ilmanvaihdot ja etäisyydet ovat täysin eri, kun esimerkiksi kokoushuoneessa, jossa pätee myös kymmenen hengen rajoitukset.

– Esimerkiksi 5 x 10 hengen pienryhmä Uusimaa Areenalla, tarkoittaa 80 m² per urheilija. Eli tilaa riittää hyvin turvaetäisyyksiin ja täysin turvalliseen harjoitteluun.

– Uusimaa Areenalla on esimerkiksi ollut useita altistumisia koronavuoden aikana, mutta EI YHTÄÄN jatkotartuntaa. Sen täytyy kertoa siitä, että on turvallista harjoitella halleissa. Hallit auki siis joka puolella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut