Ympyrä sulkeutuu 12. helmikuuta – 46-vuotias Sami Laakkonen pelaa vielä yhden ottelun WP 35:n kelta-mustissa

Sami Laakkonen sai valita tulevan ottelun pelipaidan numeronsa ja otti luonnollisesti tutun seiskaseiskan. Rauno Ylönen

Rauno Ylönen

WP 35:n perjantai-illan harjoituksiin ilmestyi yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä suomalaisia jääpalloilijoita, kun Sami Laakkonen , 46, kiristi luistimennauhat hänelle nuoruudestaan niin kovin tutulla Kämärillä.

– Sovimme, että Sami pelaa vielä yhden ottelun WP 35:n paidassa, WP 35:n päävalmentaja Joni Kauhanen iloitsee.

Porvoossa asuva ja viime vuodet Akilles Bandya edustanut Laakkonen ei pelannut enää viime kaudella ja sanoo käyneensä luistimillakin edellistalvena vain puolenkymmentä kertaa.

– Olen ihan hyvässä kunnossa, muun muassa päivittäin kesät talvet 15 kilometriä fatbikella kaapelitehtaalle töihin pyöräilevä Laakkonen tuumii.

Sami Laakkonen löysi vielä 1990-luvun vanhan Janset retro-verkkarin, joka mahtui päälle perjantain harjoitusten alkulämmittelyyn. Valmentaja Joni Kauhanen tutkailee, mille pelipaikalle Laakkosen laittaisi Kampparit-otteluun. Rauno Ylönen

Aloite Laakkosen jäähyväisottelusta tuli WP 35:n puolelta. Laakkonen on WP 35:n kasvatti ja pelaa kelta-mustissa 12. helmikuuta Bandyliigan runkosarjan päätösottelussa Mikkelin Kamppareita vastaan Kämärillä. Kyse on eräänlaisesta kunniavelasta kasvattajaseuraa kohtaan.

Olen ihan hyvässä kunnossa.

– Olen itsekin ajatellut, että WP 35 on jäänyt turhaan pieneen rooliin, kun lopetin ammattilaisurani, Ruotsissa ja Venäjällä hienon 17-vuotisen uran viidessä eri seurassa (Vetlanda, Vänersborg, Vodnik, Zorkij, Kazan) tehnyt Laakkonen tuumii.

Maajoukkueessa 122 ottelua pelannut ja 111 maalia tehnyt Laakkonen pelasi vielä Akilleessa kaudet 2014-19.

– Kun perhe oli asettunut Porvooseen, elämämme oli siellä, kolmannen polven jääpalloilija Laakkonen toteaa.

Hänen isänsä armoitettu maalintekijä Seppo on WP 35:n legendoja Lasse-veljen tavoin.

– Sain valita pelipaidan numeron ja se on 77. Jo Seppo-isä pelasi seiskalla samoin Lasse, he molemmat olivat esikuvia minulle, perjantaina Porvoosta Kämärille treeneihin ajellut Sami tuumii.

Sain valita pelipaidan numeron ja se on 77.

Juuri Kampparit -otteluun Laakkonen halusi, kun vastapuolella on hänelle pitkältä uralta tuttuja pelimiehiä.

– Huotelinin Villen kanssa voitettiin 2004 MM-kultaa samassa joukkueessa. Villekin teki MM-finaalissa (Ruotsi kaatui 5-4) maalin ja se oli yhtä tärkeä maali kuin minun tekemä voittomaali, aina vaatimaton Sami Laakkonen toteaa.

Kämäri Varkaudessa on tarjonnut ikimuistoisia hetkiä WP 35:tta 1993-96 eli seuran mestaruusvuosina edustaneelle Sami Laakkkoselle, joka ratkaisi 2004 Suomelle MM-kullan jääpallossa. Rauno Ylönen

Ainoat Suomen mestaruudet neljä kertaa Suomen parhaaksi jääpalloilijaksi valittu (2004, 2007-08, 2011) ja neljästi Venäjän liigan maalikuninkuuden voittanut Laakkonen on saavuttanut WP 35:n paidassa 1993-96.

– Nuoren pelaajan ei ollut ihan helppo ottaa pelipaikkaa WP:n mestarijoukkueesta, olihan siellä muun muassa Harri "Mena" Kauhanen, Ari "Arska" Holopainen, Mikhail Klimov ja Lasse Laakkonen samassa joukkueessa samoilla tonteilla.

Menestys ei tule koskaan ilmaiseksi.

Hän kiitteleekin sitä, että WP 35 tarjosi heti nuorelle pelaajalle mahtavan huippuymäristön urakehitykselle.

– Kaikesta toiminnasta huokui ammattimaisuus ja Elli (Esko Tammilehto) vei harjoittelun huippuunsa ja vei WP:n kansainvälisille kentille. Varkausmäki ja Vattuvuori tulivat tutuiksi. Ilman omistautumista ja kovaa harjoittelua ei pääse huipulle missään lajissa, Laakkonen vakuuttaa.

Tärkeitä vuosia Kalastajakadulla asunut Laakkonen vietti jo ennen tunkeutumistaan 1993 WP 35:n edustusjoukkueeseen.

– Pelasin kiekkoakin C-junnuihin asti VarTP:ssa ja Puustisen Pekan valmentamassa -74 -ikäluokan joukkueessa pelasivat muun muassa nykyinen kunnallispoliitikko Timo Suhonen, NHL:ssakin pelannut Jukka Hentunen ja kaukalopalloilijat Tommi Huovinen ja Marko Luostarinen, Laakkonen luettelee.

Palataanpa vielä noihin WP 35:n viimeisiin kultaisiin vuosiin 1993-96, kun Sami Laakkonenkin pääsi heti maistamaan kuohuvaa mestaruusmaljasta.

– Meillä oli tottakai hyviä yksilöitä, mutta ilman "Ellin" vetämään kovaa ja ammattimaista harjoittelua emme olisi menestyneet niin hyvin ja pitkään. Tottakai venäläisvahvistukset Mikhail Klimov ja Vladimir Baranov olivat huippupelaajia ja antoivat esimerkillään meille nuoremmille pelaajille, mitä pääsy ehdottomalle huipulle vaatii.

Sami Laakkonen sai valita pelipaidan numeron ja otti tutun seiskaseiskan. Rauno Ylönen

Laakkonen kiitteleekin sitä, että pääsi heti uransa alkuvaiheessa huippujoukkueeseen ja huippuvalmennukseen kelta-mustissa.

– Varkaudessa oli siihen aikaa kova hypetys jääpallon ympärillä ja Reposen Teemu touhusi siellä taustalla valtavasti.

Nyt Porvoossa asuva Laakkonen näkee samanlaista jääpallohuumaa Akilleen ympärillä. Hänen vanhempi poikansa Akseli kuuluu Akilleen mestarijoukkueeseen ja suorittaa parhaillaan asepalvelusta Santahaminassa Urheilukoulussa.

Myös Akilleen nykyinen menestys pohjautuu Laakkosen mielestä kovaan työhön ja pitkäjänteiseen harjoitteluun.

– Menestys ei tule koskaan ilmaiseksi, Sami Laakkonen tietää.

Nuorempi 15-vuotias Elias puolestaan pelaa jääkiekkoa Porvoon Huntersissa, kun Akilleella ei ole sen ikäluokan jääpallojoukkuetta.

– Tuonnehan se taas ulkojäille lähti iltaa luistimet jalassa viettämään ihan niin kuin minäkin tuon ikäisenä Varkauteen Kisapuiston ulkokentälle, Sami Laakkonen naurahtaa.

Sami Laakkonen

MM-kullan ratkaisija

Seurat: WP-35, Vetlanda BK, IFK Vänersborg, Vodnik, Xorki, Dynamo Kazan, Akilles Bandy.

Meriitit: Neljä Suomen mestaruutta 1993, 1994, 1995 ja 1996 WP-35:n riveissä, kaksi Venäjän mestaruutta 2005 Arkangelin Vodnikin ja 2011 Dynamo Kazanin riveissä, Jääpallon maailmancup voitto 2004 Vodnikin ja 2010 Dynamo Kazanin riveissä, Jääpallon Champions Cup voitto 2009 Dynamo Kazanin riveissä. Maajoukkueessa maailmanmestaruus vuonna 2004, 3 hopeaa ja 7 MM-pronssia.

Muuta: Vuoden jääpalloilija 2004, 2007, 2008 ja 2011, Venäjän Superliigan maalikuningas kaudella 2010-2011.

Taustat

Sami Laakkonen

Ikä: 46 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Varastomies.

Perhe: Puoliso Susan ja lapset Akseli ja Elias.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Maailmanmestaruus 2004, Venäjän jääpalloliigan ja Suomen jääpalloliigan mestaruudet.

Lempimusiikki: Eppu Normaali.

Lempiruoka: Perinteiset lihapullat.

Motto: Luovuttaminen ei kuulu omaan sanavalikoimaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut