Askolan Budoseura Sankukain Rami Syrjälle ja Timo Lavikaiselle 4 danin mustat vyöt

Kamppailulajit: Kaksikolla on nyt sankukain korkeimmat vyöarvot lajin pääkouluttajan Rolf Koivumäen (8 dan) jälkeen.

Timo Lavikainen (vas.) ja Rami Syrjä pystyivät valmistautumaan hyvin vaativaan dan-kokeeseen koronarajoituksista huolimatta. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Musta vyö on kamppailulajeissa saavutus, jonka jotkut saavuttavat ja joillekin se jää haaveeksi. Mustassa vyössä on erikseen vielä dan-arvot, jotka nostavat entisestään vyönkantajansa arvoa muiden lajin harrastajien silmissä. Askolan Budoseura Sankukain Rami Syrjä ja Timo Lavikainen suorittivat viime viikonloppuna 4 danin mustat vyöt. Kyseessä on tyylisuunnan Suomen korkeimmat vyöarvot, heti lajin pääkouluttajan Rolf Koivumäen (8 dan) jälkeen.

Budoseura Sankukaissa harjoitellaan sankukai karate-jutsu tyylisuuntaa, jonka perustekniikoihin kuuluvat tekniikat karatesta, jujutsusta, judosta, aikidosta ja kobudosta (asetekniikoista). Normaalisti harjoitukset pyörivät kaksi kertaa viikossa Askola Areenalla junioreille ja aikuisille. Askolaan sankukain toivat lajin parissa pitkään olleet Jouko Lindqvist (1 dan), Timo Lavikainen ja Rami Syrjä. Lindqvist on aloittanut kamppailulajit vuonna 1975, Lavikainen 1986 ja Syrjä 1987.

Rami Syrjä ja Timo Lavikainen ovat pitkän linjan kamppailulajiharrastajia. Toni Degerlund

Lavikainen ja Syrjä suorittivat dankokeensa kahdessa jaksossa. Ensimmäinen osuus oli marraskuussa, ja toinen nyt viime viikonloppuna. Turussa käyty dankoe kesti aamusta iltaan, ja se piti sisällään monipuolisesti muun muassa lajin tekniikoita, ottelua, liikesarjoja, asetekniikoita ja murskaamista.

– Ensimmäisessä osiossa lajin tekniikkaa katselmoitiin laaja-alaisemmin ja jälkimmäisessä keskityttiin tiettyihin paritekniikkasarjoihin, Syrjä kertoo.

– Meidän tyylisuuntamme vyökokeet ovat aina erittäin vaativia, koska siinä on niin paljon eri osa-alueita mitkä pitää osata, Lavikainen painottaa.

Tästä tullut elämäntapa.

Timo Lavikainen

Useimmat kamppailulajien harrastajat ovat sitä mieltä, että mustanvyön suoritettuaan, on vasta niin sanotusti suorittanut ”alkeiskurssin”. Sen jälkeen alkaa vasta varsinainen harjoittelu, kun on oppinut ”kaikki” tekniikat. Jossain vaiheessa lajista tulee myös enemmän kuin pelkkä harrastus. Pitkänlinjan kamppailulajiharrastajille, kyse on enemmän elämäntavasta, kuin pelkästä harrastuksesta. Siten oma laji kulkee myös treenisalin ulkopuolelle.

– Hommahan vain syvenee koko ajan, ja sen myötä tulee uusia ajatuksia, Syrjä pohtii.

– Omat ajatukseni ovat siirtyvät paljon myös muiden opettamiseen tämän kehityksen myötä. Oma näkemykseni laajenee koko ajan.

– Kyllähän tätä lajia tulee tosi paljon mietittyä omalla vapaa-ajalla, töissä ja muuallakin, Lavikainen sanoo.

– Onhan tästä tullut elämäntapa, joka heijastuu nykyään vähän joka tilanteessa. Laji on aukaissut omia silmiäni tosi paljon. Lajiin kuuluu vahvasti myös harjoituskavereiden, valmentajien ja muiden kunnioittaminen. Tietynlainen henkisyys on osa tätä lajia.

Homma vain syvenee koko ajan.

Rami Syrjä
Rami Syrjä ja Timo Lavikainen ovat pitkän linjan kamppailulajiharrastajia. Toni Degerlund

Rami Syrjä tutustui 80-luvulla useimpiin eri budolajeihin, muun muassa judoon ja aikidoon. Karatenäytös ilmaisu miehen lopullisesti mukaansa, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Timo Lavikainen aloitti vastaavasti kamppailulajit vuonna 1986 kaverinsa, monen vuoden houkuttelun jälkeen. Kaksikko arvostaa saavuttamansa 4 danin mustan vyön korkealle.

– Minun ja Timon tapauksessa, jokaisen dan arvon saavuttamiseen on kulunut keskimäärin lähes kymmenen vuotta, Syrjä kertoo.

– 4 dan on selkeästi opettaja, eli sensei vyöarvo, jolloin lajia ja tekniikkaa miettii kokonaisvaltaisesti. Tärkeään rooliin tulee myös, miten asioita opetetaan eteenpäin.

– Arvostan henkilökohtaisesti saavuttamani 4 danin vyöarvon tosi korkealle, koska siihen päästäkseni, olen joutunut treenaamaan tuhansia ja taas tuhansia tunteja, Lavikainen toteaa.

Rami Syrjä (vas.) ja Timo Lavikainen arvostavat 4 danin vyöarvonsa korkealle. Toni Degerlund

Suomeen sankukain on tuonut turkulainen Rolf Koivumäki (8 dan), joka opiskeli lajia japanilaisen Yoshinao Nanbun opissa 1970 ja -80 luvuilla. Koivumäki aloitti kamppailulajien harjoittelun vuonna 1969. Hän on kuulunut 70-luvulla Suomen karateliiton maajoukkueeseen, sekä Suomen karateliiton hallitukseen 70- ja 80-luvulla. Suomessa Sankukain Dan-kollegioon kuuluvat Koivumäen lisäksi Lavikainen ja Syrjä. Dan-kollegio myöntää sankukain kaikki ylemmät vyöarvot.

Taustat

Rami Syrjä

Ikä: 46 vuotta.

Kotipaikka: Askola.

Ammatti: Myyntipäällikkö.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Kilpailumielessä miesten SM-pronssi 1998 ja opiskelijoiden SM-kultaa 1995.

Lempiruoka: Uudet perunat, siihen kylkeen tuoretta kalaa ja kylmä olut.

Lempimusiikki: Rock laidasta laitaan.

Motto: Hmmm?

Taustat

Timo Lavikainen

Ikä: 61 vuotta.

Kotipaikka: Kerava.

Ammatti: Ensimmäinen ammattini oli kirvesmies, ja toinen urheiluhieroja, jota teen tällä hetkellä edelleen päätyönäni.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Karate kilpailuissa vaihtelevalla menestyksellä. Epävirallinen maailmanennätys betonikattotiilien murskauksessa, 100 kattotiiltä aikaan 5,35 sekunttia.

Lempiruoka: Kyllä mä olen pihvimiehiä, eli kunnon pippuripihvi ja hyvää punaviiniä kylkeen.

Lempimusiikki: Musiikkimaku on oikeastaan kaikkiruokainen, mutta 50-luvun rokkenrolli purasee hyvin.

Motto: Eipä juuri erityistä mottoa ole.

Taustat

Sankukai

Laji kuvailee sankukain modernin realistiseksi itsepuolustukselliseksi, jossa hyödynnetään karatea, jujutsua, judoa, aikidoa ja kobudoa (asetekniikoita). Lukkopaini ja vapaaottelu nähdään myös luontevina osina realistista kamppailulajia. Turhia kliseitä on karsittu.

Lajin kehittäjä japanilainen Yoshinao Nanbu (10 dan) syntyi 1943. Hänen isänsä oli 5 dan judoka. Viisivuotiaana Nanbu oppi judoa isältään sekä hieman myöhemmin kendoa sedältään. Opiskeluaikanaan hän harrasti Shukokai-karatea. Nanbu kehitti uuden tyylin ja brändäsi tekemisensä Sankukaiksi.

Suomeen Sankukain on tuonut turkulainen Rolf Koivumäki (8 dan), joka opiskeli Nanbun opissa 1970 ja -80 luvuilla.

Budoseura Sankukain kotisivut: www.budoseurasankukai.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut