Ruotsi nollasi ponnettomat Leijonat EHT-kotiturnauksensa päätteeksi – "Nolla taulussa, ei paljon naurata"

Ruotsin Gustav Backström ja Suomen Teemu Turunen. AFP / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Suomen takaa-ajo jäi haaveeksi jääkiekon miesten EHT-turnauksen päätösottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi latoi sunnuntaina Malmössä 3–0-voittoon tarvittavat maalit ja vei Leijonien edestä kotiturnauksensa kakkossijan Venäjän jälkeen.

Marraskuussa kauden ensimmäisessä EHT-turnauksessa Helsingissä Suomi nousi Ruotsia vastaan kahden maalin tappiotilanteesta voittoon, mutta Malmössä sama ei onnistunut. Ruotsi lähti kolmanteen erään 2–0-johdosta, ja kun Filip Hållander lisäsi 24 sekunnissa varsinaisella onnenkantamoisellaan ottelun maalisaldonsa kahteen, ei Leijonilla ollut 0–3-tilanteessa jakoa.

– Nolla taulussa, ei paljon naurata. Ei saatu parasta esiin, vähän rohkeus puuttui, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen summasi.

Maalinteko vaikeaa

Ruotsi teki toisen erän maalinsa kahden minuutin ja 49 sekunnin välein.

Ensin Friberg luisteli vasemmalta laidalta tekemään kakkoserän 7. minuutilla 1–0. Vain vajaat kolme minuuttia myöhemmin Jesper Sellgren laukoi 2–0.

Maalinteko oli Suomelle turnauksessa vaikeaa. Kolmessa ottelussa neljä pelitilannemaalia on onnettoman vähän.

– Kansainvälisissä peleissä on vauhtia lisää ja maalipaikkoja tulee aika vähän. Ne pitäisi hyödyntää, Kemiläinen vaati.

Päävalmentaja Jukka Jalonen tekstasi jo ensimmäisen kerran 2008 Leijonien päävalmentajaksi tullessaan maajoukkueen huoneentauluun sanaparin "maalinteon tehokkuus". Se ei Ruotsi-pelissä ollut tapissaan.

Varsinkin tilannenopeudessa ja röyhkeydessä Leijonille jäi parannettavaa.

– Näissä peleissä maalipaikkoja tulee vähän, ja niistä pitää laittaa kiekko reppuun. Siinä olimme tässä turnauksessa huonompia kuin vastustaja, päävalmentaja myönsi.

"Prosessi etenee"

Suomi ei ole kauden EHT-kiertueella säkenöinyt. Yksi kiintiövoitto on tullut kutakin kolmea turnausta kohti.

Tilanne ei ole sysisynkkä. Viime vuonna koronan takia pelaamatta jääneet MM-kisat on tarkoitus järjestää Latvian Riiassa vasta touko-kesäkuussa, joten aikaa iskukykyisen MM-joukkueen rakentamiseen on.

– Prosessi etenee. Tarvitaan enemmän aikaa, että saadaan pelaajat paremmin samalle sivulle. Pitää olla kärsivällinen ja edetä päivä ja viikko kerrallaan, Jalonen sanoi.

Keväällä 2019 Suomi hioutui kultakuntoon useamman viikon maajoukkueleirityksellä, jolla sovittiin MM-Slovakiassa maailmanmestaruuden tuottaneet yhteiset askelmerkit.

Lundellkin MM-kaavailuissa

Jalonen ei odotetusti nimennyt Ruotsin EHT-turnauksen perusteella suomalaispelaajia, jotka olisivat vahvistaneet asemiaan MM-valinnoissa. Silmämääräisesti sellaisista voisivat käydä vaikka ykkösketjun hyökkääjä Teemu Turunen ja Markus Nurmi sekä puolustajat Vili Saarijärvi ja Robin Salo.

Superjuniori Anton Lundellkin on mukana MM-kaavailuissa.

– Anton hoiti hommansa tyylikkäästi. Mutta hän on nuori pelaaja, joten töitä pitää tehdä, päävalmentaja kertoi.

Euroopan kaukaloista hyökkääjien Teemu Hartikaisen, Sakari Mannisen ja Markus Granlundin sisääntuloa Leijoniin odotetaan, kun EHT-kiertueen on määrä päättyä toukokuun puolivälissä Tshekissä. Kolmikko on tehnyt samassa ketjussa KHL:n Salavat Julajev Ufassa kovaa jälkeä.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut