Topias Lepo sai nyrkkeilyn SM-kullan melkein kaksi vuotta ottelun jälkeen – voittaja Krzystof Wojchiechowski jäi ottelun jälkeen kiinni dopingin käytöstä ja vasta nyt asia julkaistiin

Topias Lepo voitti ja valmentaja Miika Forsström oli iloinen voitosta. Emilia Nieminen

Timo Pasanen

Paidattomaan kehään siirtynyt porvoolainen nyrkkeilijä Topias Lepo on saanut takautuvasti SM-kultaa amatöörien kisoissa vuodelta 2019. Helsingissä 2019 sarjassa M81kg Lepo sai hopeaa. Vähänkään nyrkkeilyä tuntevat ottelun nähneet sanovat, että Levolta ryöstettiin mestaruus törkeästi.

Loppuottelu päättyi 3-2 vastustajan eduksi ja Suomen mestariksi julistettiin Krzystof Wojchiechowski.

Wojchiechowski jäi ottelun jälkeen kiinni dopingin käytöstä. Loppuottelusta on nyt reilut 1 1/2 vuotta ja vasta nyt käry on julkistettu.

Kamppailulajien yhteinen kurinpitovaliokunta on asettanut nyrkkeilijä Krzysztof Wojciechowskin Antidopingasioiden valvontalautakunnan suosituksen mukaisesti neljän vuoden urheilun toimintakieltoon urheilussa kielletyn lääkeaineen, drostanolonin, käytöstä.

Hän antoi positiivisen dopingnäytteen 12.5.2019 Suomen mestaruuskilpailun yhteydessä. Urheilun toimintakielto on voimassa 19.6.2023 asti.

Suomen Nyrkkeilyliitto ilmoitti Levolle vasta nyt vuonna 2021, että hänet kruunataan Suomen mestariksi.

Puolalainen valitti tuomiosta ja Lepo on taas yrittänyt saada asiassa oikeutta. Suomen Nyrkkeilyliiton toiminta nousee tämän tapauksen myötä todella outoon valoon.

Toimintakiellon lisäksi Wojciechowskin kilpailutulokset vuoden 2019 Suomen mestaruuskilpailuissa mitätöidään ja hän menettää kilpailussa saamansa mitalin. Sarjan -81 kg Suomen mestariksi nousee täten Borgå Boxingin Topias Lepo ja hopeamitalistiksi Topias Vaittinen (PoNMKY).

Lepo on hieman ihmeissään, että on joutunut odottamaan päätöstä näinkin pitkään.

– Lopulta puhdas urheilu voittaa ja onhan kiva saada palkinto, vaikkakin jälkikäteen. Näin se olisi pitänyt alunperinkin mennä, sen voin sanoa suoraan. Oikeus voitti, mutta onhan ollut pitkä mietintä antaa päätös. Tullaan varmasti kysymään, että missä Suomen Nyrkkeilyliitolla meni niin pitkään, Lepo sanoo.

– En halunnut tyriä mitään tässä tapauksessa, enkä kysellyt mitään rikkeen perään. Ollaan nyt valmentaja Miika Forströmin kanssa tyytyväisiä tästä päätöksestä. Asian käsittely jatkuu varmasti, sillä miten voi kestää 21 kuukautta antaa kilpailukielto.

Lepo on osoittanut suuruutensa urheilijana, kun on katsonut eteenpäin ja jatkanut omaa työtään. Taustavoimat kehuvat, että Topiaksen henkinen kantti, suuri sydän ja inhimillisyys ovat ominaisuuksia joista jokainen urheilija saa olla ylpeä.

Tämän vuoden alusta tuli voimaan uusi Suomen antidopingsäännöstö, jonka mukaan kurinpitovalta on keskitetty yksinomaisesti Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalle, paitsi jos urheilija hyväksyy SUEKin esittämän rangaistuksen, niin tapausta ei viedä edes lautakuntaan. SUEK ry:n lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoo, että vanha järjestelmä oli kaksinkertainen, eli ensin Antidopingasioiden valvontalautakunta käsitteli asian ja teki suosituksen rangaistuksesta. Sen jälkeen asia siirtyi lajiliiton kurinpitokäsittelyyn.

– Valitettavasti joillakin lajiliitoilla käsittely vei suhteettoman kauan. Lisäksi vielä molemmista päätöksistä pystyi valittamaan Urheilun oikeusturvalautakuntaan tai CAS:iin. Uusi antidopingsäännöstö edellyttää, että tapaus pitää lähtökohtaisesti käsitellä 6 kuukaudessa siitä, kun tieto esim. positiivisesta näytteestä toimitetaan urheilijalle. tiedon pitää tulla 3 viikon sisällä laboratoriosta. Uskon, että tulemme uuden järjestelmän myötä pysymään tuossa määräajassa, Lindblom kertoo.

Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine selittelee, että tapauksen käsittely Kamppailulajien yhteisessä kurinpitovaliokunnassa on kestänyt pitkään, koska urheilijoiden oikeusturva on otettu tarkasti huomioon prosessin jokaisessa vaiheessa.

Juttua muokattu kello 15.51. Siihen on lisätty Lepon, Suekin ja Nurkkeilyliiton kommentit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut