Porvoon Akilleen Sara Kuivisto lähtee jahtaamaan Suomen ennätysaikoja viikonlopun SM-halleihin – juoksijoiden vauhdittajana on tällä kertaa valojänis

Yleisurheilu: Sara Kuivisto on tähdännyt kuntonsa EM-halleja silmällä pitäen ja onkin kovassa kunnossa tällä hetkellä.

Sara Kuivisto juoksi 600 metrin Suomen ennätys helmikuun puolivälissä Pajulahti-hallissa. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen 29-vuotias keskimatkojen juoksija, Sara Kuivisto lähtee selvänä ennakkosuosikkina viikonlopun SM-halleihin. Kuivisto juoksee kilpailuissa 800 ja 1500 metrin matkat. Korona-aika näkyy viikonvaihteessa Suomen hallimestaruuskilpailuissa Jyväskylässä tiukkoina rajoituksina, mutta myös kokeiluna, joka tuo valojäniksen ensi kertaa Suomessa yleisurheilun mestaruuskilpailuihin.

– Valojänis on hyvä juttu. Kärkijuoksijat saavat siten valita vauhtinsa, Kuivisto toteaa.

– 1500 metrin juoksussa valojänis on asetettu Nathalie Blomqvistille, jotta hän pystyisi rikkoa EM-hallirajan (4.17).

– Itse lähden juoksemaan samaa vauhtia, ja yritän tulla lopun niin kovaa, että ehtisin Suomen ennätykseen, josta olen jäänyt vain kolme sadasosaa.

– Kasilla vauhti on säädetty vastaavasti minulle, eli se on 60 sekuntia per 400 metriä. Yritän roikkua sen perässä, niin kauan kun pystyn. Tavoitteena on rikkoa jälleen uudestaan Suomen ennätys.

– Molemmilla matkoilla lähden hakemaan myös ensisijaisesti suomenmestaruutta.

Yritän tulla lopun niin kovaa, että ehtisin Suomen ennätykseen.

Sara Kuivisto
Sara Kuivisto juoksi helmikuun puolivälissä uuden 800 metrin halli Suomen ennätyksen Helsingin Myllypurossa. Tapio Nevalainen

Maaliskuun alussa on Kuiviston hallikauden pääkilpailut, EM-hallit, jotka käydään Puolan Torunissa. Kuivisto on paikkansa kilpailuihin jo lunastanut, joten nyt porvoolainen voi vain keskittyä juoksemaan mahdollisimman hyvät juoksut SM-halleissa molemmilla matkoillaan.

– EM-halliraja 800 metrillä oli 2.05.50, ja olen jo alittanut sen. Myös 1500 metrin rajan juoksin jo tammikuun lopulla, Kuivisto kertoo.

– Jos viikonloppuna on hyvä kulku ja päivä, yritän juosta silti hyvät ajat molemmilla matkoilla.

– 1500 metrillä Nathalie pystyy hieman haastamaan minua, mutta kasilla seuraavat kilpailijat juoksevat todennäköisesti aikaan 2.08-2.09, joten sillä matkalla minulle ei ole juurikaan haastajia.

Valojäniksen käytöstä kerätään palautetta, jonka mukaan tehdään päätöksiä sen jatkokäytöstä vastaavissa kilpailuissa.

Tuomo Salonen

Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunta päätti, että valojänis otetaan hallimestaruuskilpailuihin pilottina.

– Valojäniksen käytöstä kerätään palautetta, jonka mukaan tehdään päätöksiä sen jatkokäytöstä vastaavissa kilpailuissa, SUL:n huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen kertoo SUL:n tiedotteessa.

– Nyt kokeilun perusteluna on se, että koronan takia kilpailumahdollisuuksia on ollut vähän, ja SM-kilpailuissa on mahdollista rikkoa EM-kilpailuiden tulosrajoja ja kartuttaa rankingpisteitä, joilla urheilijoita valitaan Tokion olympiakisoihin.

Sara Kuivisto juoksi 600 metrin Suomen ennätys helmikuun puolivälissä Pajulahti-hallissa. Samuli Ikäheimo

Valojänis on radan varressa juoksun matkavauhdiksi sovitussa ajassa yksi kerrallaan syttyvien lamppujen rivistö. Sen käyttö on Jyväskylän SM-kilpailuissa mahdollista kestävyysjuoksuissa ja kävelyissä sekä moniotteluiden päätöslajeissa.

Vauhdeista on alustavasti sovittu eri matkojen kärkijuoksijoiden kanssa.

Rami Virlander

– Juoksumatkoilla valojänis on käytössä ainakin naisten 800 ja 1500 metrillä, miesten 800 metrillä ja naisten 3000 metrillä, SUL:n kestävyysjuoksujen lajivalmentaja Rami Virlander kertoo.

– Vauhdeista on alustavasti sovittu eri matkojen kärkijuoksijoiden kanssa.

– B-erissä vauhti määritellään erän rankingissa parhaan juoksijan kanssa viimeistään callingissa eli hieman ennen radalle tuloa.

Virlanderin mukaan miesten ja naisten 800 metrille on sovittu, että 400 metrin väliajat ovat 53 ja 60 sekuntia, eli valojänis vie vauhtia, joka mahdollistaa naisilla aivan 2 minuutin pintaan menevän loppuajan ja miehille EM-rajan 1.49:n alituksen.

– Naisten 1500 metrillä valojänis liikkuu EM-rajaan 4.17,00 tähtäävää vauhtia ja naisten 3000 metrillä valovirta säädetään 9 minuutin ja 39 sekunnin loppuaikaan tähtäävään vauhtiin.

Virlander korostaa, että nyt sovitut vauhdit ovat alustavia ja tiedot vauhdeista julkistetaan SM-kilpailujen nettisivuilla.

– Kannattaa muistaa, että valojäniksestä huolimatta mestaruuskilpailuissa juoksusta voi tulla ihan millainen vaan.

– Valojäniksen voi myös ohittaa tai jättää tyystin huomioimatta, Virlander sanoo.

Moniotteluissa valojänistä käytetään tietyin ehdoin todennäköisen voittajan apuna.

– Sitä käytetään, jos urheilijalla on realistisia mahdollisuuksia joko EM-kilpailuihin, Suomen ennätykseen tai päätösmatkan tuloksella on selkeästi vaikutusta olympiavalintanäkymän paranemiseen rankingin kautta, SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni toteaa.

– Päätös valojäniksen käytöstä tehdään heti toiseksi viimeisen lajin jälkeen. Jos sitä käytetään, vauhdit määritellään tarvittavan tavoiteajan mukaan.

Käy lukemassa myös: Kuivisto rikkoi 21 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 800 metrillä – heti seuraavana päivänä meni uusiksi 600 metrin Suomen ennätys.

Täältä löydät vastaavasti viikonlopun Jyväskylän SM-kilpailuiden ennakkoarvion.

Taustat

Sara Kuivisto

Kotipaikka: Porvoo.

Ikä: 29 vuotta.

Seura: Porvoon Akilles.

Paras saavutus (omasta mielestä): Euroopan joukkuemestaruuskilpailut ja Puolan superliiga, jossa neljäs sija 800 ja 1500 metrillä 2019. Sekä Suomen mestaruudet.

Lempiruoka: Olen ammatiltani kokki, joten tykkään ihan kaikesta.

Lempimusiikki: ”Kaikkiruokainen”.

Motto: Who dares, wins (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut