Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Herolan elämässä on enemmän aurinkoa

Yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola kilpailee Oberstdorfissa seitsemänsissä arvokisoissaan. Taas puhutaan mitalista, sillä Herola kuuluu Suomen MM-kisajoukkueessa niihin harvoihin, joihin yhdistetään mitalitason menestysodotuksia.

Herola urheilee tasolla, jossa hänen mitalimahdollisuutensa tai mitalitavoitteensa arvioidaan aiempaa "realistisemmiksi". Toisin sanoen se kai tarkoittaa, ettei hän ole yhdistetyn henkilökohtaisissa kilpailuissa aivan "mitalisuosikki" vaan sellaiseksi luokitellun ryhmän haastaja.

Herola, 25, on tavoitellut mitalia ennenkin. Mahdollisuuksien lasketaan nyt parantuneen, mutta hän pyrkii onnistumisiin ja menestykseen aiempaa rennommin.

– Olen luottavainen, että olen mitalitaistelussa mukana. On mukava fiilis lähteä kisoihin hyvässä kunnossa, eivätkä muiden odotukset näillä kilometreillä hirveästi vaikuta fiilikseen. Lähinnä vain se, mitä omassa päässä liikkuu, Herola kertoo asenteestaan ja tunnelmistaan.

– Olen positiivisen haasteen edessä.

Turvallinen ympäristö fiiliksille

Nuorempana Herola synkkeni epäonnistumisista pahan kerran. Nykyisin hän kokee, että urheilu on vain osa elämää, "turvallinen ympäristö kokea ja tarjota yleisölle äärimmäisiä fiiliksiä".

– Avainasemassa on se, että osaan nykyään nauttia elämästä ilman urheilua. Hyvin menneet kisat eivät ole enää onnellisuuden edellytys, Herola avaa suhdettaan urheiluun.

– Olen esimerkiksi tänä vuonna saanut jo sen verran tulosta tauluun, etten tällä hetkellä koe olevani riippuvainen mistään tulevasta menestyksestä. Tunnen, että tässä tilanteessa on vain voitettavaa.

Rennompi asenne ei tarkoita lepsuilua. Kokemuksen ansiosta Herola vain ymmärtää, että onnistuminen on todennäköisempää, jos urheilu ei käy elämässä liian tärkeäksi.

– En tarkoita, etten olisi pettynyt huonoon suoritukseen, mutta se on aika kapea siivu kokonaisuutta. Elämässä on muutakin kivaa kuin se kisa, esimerkiksi kaikki tärkeät ihmiset ja kaverit.

Urheilu tarjoaa sekä urheilijalle että yleisölle niin ilon hetkiä kuin pettymyksiä. Ja ilman yhtä ei ole toista, joten tunteet molemmissa suunnissa ovat yhtä arvokkaita.

– Ilman tätä kontrastia kaikki olisi urheilussa yhdentekevää. Myös ne toisen päädyn fiilikset eli pettymykset kuuluvat asiaan, Herola muistuttaa.

Mitali, voitto ja kolmoisvoitto

Urheilun ilmiöihin kuuluu sekin, että mikään ei riitä. Jos tulee mitali, seuraavaksi odotetaan voittoa. Jos tulee voitto, kysellään kolmoisvoittoa.

Herola kohtasi asian tällä kaudella, kun hypyt ja hiihtovauhti alkoivat riittää palkintosijoihin.

– Todella onnistuneen päivän ja kakkossijan jälkeen minulta ollaan jo kysymässä, mistä jäi kiinni, kun en voittanut kisaa. Siihen on joskus vaikea vastata, Herola naurahtaa.

– Samantasoisella suorituksella voi olla jonain päivänä ylivoimainen voittaja ja toisena päivänä se ei riitä palkinnoille. Valitettavasti urheilija joutuu joskus olemaan tyytyväinen siihen, että on onnistuneen päivän jälkeen kakkonen, koska ainakin tässä lajissa on niin paljon sijoitukseen vaikuttavia muuttujia.

Yhdistetyssä Oberstdorfin maailmanmestaruuskilpailut alkavat perjantaina miesten normaalimäen kilpailulla.