Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen yhdistetyn miehille tuttu viides sija MM-joukkuekisasta

Suomi ei pystynyt palaamaan mitalikantaan yhdistetyn MM-joukkuekisassa Saksan Oberstdorfissa sunnuntaina. Suomen nelikko lähti mäkiosuuden jälkeen ladulle vitospaikalta eikä sijoitus muuttunut 4x5 kilometrin hiihto-osuudella.

Maailmanmestaruuden voitti ladulle neljäntenä päässyt Norja 42,7 sekunnin erolla ennen Saksaa. Pronssille ylsi mäkiosuuden ykkönen Itävalta. Suomen edelle ehti vielä myös Japani. Kärjen järjestys oli täysin sama kuin kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisoissa.

Viides sija on Suomelle tuttua, sillä sinivalkoiset värit olivat samalla sijalla myös Lahdessa vuonna 2017 ja Seefeldissä vuonna 2019. MM-kisojen välissä Pyeongchangin olympialaisissa Suomi oli kuudes.

Oberstdorfissa Suomi hiihti järjestyksessä Otto Niittykoski, Perttu Reponen, Ilkka Herola ja Eero Hirvonen.

Mitalisijat karkasivat suomalaisilta lähes kahden minuutin päähän, mutta Japani olisi saatu selätetyksi paremmalla onnella.

Ero mitalisijoihin repesi mäkiosuudella minuuttiin, kun kärkinelikko pääsi hyppäämään Herolan hypyn jälkeen pidetyn tauon jälkeen erinomaisessa vastatuulessa. Lisäksi Reposelta katkesi hiihdossa sauva.

Hiihtoon Suomi lähti järjestyksessä Niittykoski, Reponen, Herola ja Hirvonen, kun päävalmentaja ei lähtenyt kokeilemaan "terävän pään taktiikkaa".

– Ei sitä meiltä kyselty, tollasella mentiin, mutta eipä olisi taidettu päästä parempaan tulokseen millään muullakaan hiihtojärjestyksellä, Herola arveli.

– Parempi sijoitus olisi vaatinut meiltä joukkueena parempaa onnistumista mäessä.

Joukkue kilpaili tasollaan

Niittykoski harmitteli henkilökohtaisen kilpailun tapaan, ettei mäkiosuus suju häneltä tällä hetkellä kuten alkukaudesta.

– Mäki jäi kaivelemaan. Tuntuu, että parhaat hypyt ovat jääneet Suomeen, Niittykoski arvioi päivää.

– Hiihto oli muuten hyvä, mutten ihan saanut vauhdinjakoa osumaan niin, että hiihto olisi ollut loppuun asti kiihtyvää.

Reposen päivä meni päinvastoin. Mäki onnistui, mutta välinerikko jarrutti hiihtoa.

– Mäessä tuli taas hyvä onnistuminen. Voin olla tyytyväinen, kun sain itsestä parhaan irti, Reponen iloitsi.

– Hiihdossa sauvarikko osui pahaan paikkaan viimeisen kierroksen puolivälissä. Meni harmittavan paljon sekunteja, kun piti mennä nousu puoleen väliin yhdellä sauvalla.

Herolan 101,5 metrin hyppy onnistui paremmin kuin henkilökohtaisen kilpailun hopeasuorituksessa.

– Tuli tämän reissun paras hyppy, mutta hiihdosta en osaa sanoa.

Rannevaivasta kilpailukuntoon toipunut Hirvonen pääsi mäessä 95,5 metriin, mutta hiihto oli tavallista vaikeampaa.

– Reissun paras hyppy, mutta hiihto oli tuskaista, kun en ollut hiihtänyt vapaata sauvoilla lähes kolmeen viikkoon ennen kuin parina päivänä täällä. En kyennyt pitämään itseäni ahtaalla, Hirvonen kertoi.

– Yleisfiilis oli silti aika hyvä.

Kukkonen jatkaa kamppailua

Yhdistettyä hiihdetään Oberstdorfissa alimittaisella 2,2 kilometrin lenkillä, johon Kukkonen hakee muutosta vielä kisojen aikana. Lenkin pitäisi olla 2,5 kilometriä, mutta gps todistaa muuta.

– Mainitsin eilen asiasta Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS), ja tänään pyysin Olli Ohtosta ottamaan reitistä tarkat mitat gps:llä, jolla reitit mallinnetaan, Kukkonen kertoi.

FIS:ltä ei ole tullut vastakaikua, mutta Italian maajoukkue on epäkohdasta samaa mieltä Kukkosen kanssa.