Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joel Naukkariselle vielä kaksi MM-mitalia lisää – seuraavaksi Nesteen Soutajien ykköstykki lähtee saalistamaan olympiapaikkaa Olli-Pekka Karppisen kanssa

Toni Degerlund

Nesteen Soutajien 27-vuotiaan Joel Naukkarisen urakka sisäsoudun MM-kilpailuissa päättyi kahteen mitaliin lauantaina Kuopiossa. Naukkarinen souti MM-hopeaa tunnin soudussa. Lisäksi Naukkarinen oli voittamassa kahden miehen ja kahden naisen joukkueessa sekakilpailun maailmanmestaruutta, kun Egypti kaatui niukasti.

– Rankka matka ja vähän harmitti, kun en pystynyt niin kovaa vauhtia kuin oletin, Kuopion torilla soutanut Naukkarinen sanoi tunnin soudun jälkeen.

Aiemmin, viikolla Naukkarinen voitti jo joukkuekilpailussa maailmanmestaruuden ja otti MM-pronssia 500 metrillä. Suomalaiset saavuttivat yhteensä 14 mitalia sisäsoudun MM-kilpailuista.

– Oli niin upea viikko, etten löydä riittävän kuvaavia sanoja, Naukkarinen riemuitsee ihmeissään.

– Äkkiseltään ajateltuna, kaikilla mittareilla urani paras kilpailu. On vaikeaa vieläkin käsittää, miten monta MM-mitalia tuli lopulta soudettua.

– On tullut viikko mentyä niin putkessa, suorituksesta toiseen, palautumisen stepeissä, optimoiden, kisoissa veto vedolta eteenpäin.

– Paras onnistuminen ja merkittävin asia urheilijan polulla, selkäreppuun oli, miten pystyin viikon elämään koko ajan hetkessä. Sanan varsinaisessa merkityksessä.

– Ja vielä jännityksestä, ja jopa yleensä ahdistavienkin kokemusten sijaan, nauttimaan näin upeasta tunteiden vuoristoradasta.

– Ajantajun suhteen olen yhä hyvin desorientoitunut. Toisaalta viikko tuntui menevän sekunneissa, mutta toisaalta mielessä viliseviä muistikuvia ja kokemusta, tuntuu kertyneen vuosien edestä. Olen hämilläni.

Sisäsoudun MM-kilpailuissa oli tällä kertaa lähinnä sisäsoutuun erikoistuneita urheilijoita, vaikka aiempina vuosina avovesisoutajiakin on nähty kisoissa.

– Avovesisoutajat näyttävät, ehkä edeltävien kuukausien koronarajoitusten ja lähestyvien olympiakarsintojen, myötä priorisoituneen lähinnä leireilyyn, Naukkarinen kommentoi.

– Lock downit ja matkustusrajoitukset ovat lisänneet painetta, panostaa vesillä soutuun heti, kun se on ollut mahdollista.

– Toisaalta monen maan maajoukkuesopimukset ja politiikka suorituskyvyn näyttämisen osalta, rajoittaa osan urheilijoiden osallistumista sisäsoudun kisoihin.

– Onhan tässä itsekin tullut 11 vuotta tuota ketjua vedeltyä, ja viimeiset kahdeksan vuotta päätoimisesti soudettua.

– Kolme vuotta olen asunut myös vähähappisissa oloissa, ja siten tehnyt äärimmäisyydessään, poikkeuksellista korkeanpaikanleiriä.

– Vajaan kuukauden olin merenpinnan tasolla ennen MM-kisoja, ja nyt kunto osui kohdalleen. Hieno fiilis, kun kulkee ja työ alkaa tuottamaan tulosta.

Joel Naukkarinen osallistuu viikon päästä pariairokaksikkoparinsa Olli-Pekka Karppisen kanssa näyttökilpailuihin, joissa ratkaistaan muun muassa olympiakarsintapaikka sekä EM-kisapaikka.

– Kilpailemme näyttökisassa kelloa ja toista suomalaista kaksikkoa vastaan (Antti Koiranen ja Jukka-Pekka Kauppi), Naukkarinen kertoo.

– EM-kilpailut ovat huhtikuussa ja olympiakarsinta vastaavasti toukokuussa.

Sisäsoudun MM-mitalit antavat hyvää vauhtia myös avovesille, sekä itseluottamusta tekemiseen.

– Sain näistä kisoista todella ainutlaatuista kokemusta, Naukkarinen toteaa.

– Myös kaksikko, Olli-Pekan kanssa kulkee hyvin, joten mukavassa aikataulussa etenemme.

– Akatemian taito- ja ominaisuusvalmentaja, Antti Heinänen on jo vuosia auttanut todella sitoutuneesti valmentautumisessani ja suorituskyvyn testaustani.

– Virtuaalisten sisäsoudun SM- ja EM-kisojen, sekä MM-karsintojen sarja alkoi marraskuussa, ja ihan uskomattomalla hengellä on tämä sisäkausi vedetty.

– 12 kisavedon myötä, alkoi mennä jo koko meidän tiimillämme rutiinilla. Takana ollut viikko oli sadonkorjuun jättipotti, jonka aikana meidän fiilistämme nosti myös Ilkka Herolan huikea suoritus.

– Antti toimii yhtä lailla myös muun muassa Herolan tiimissä, joten voisi sanoa valmentajallekin onnistuneeksi viikoksi.