Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Herola jäi suurmäen yhdistetyssä aseettomaksi: "Parhailla on hyppy nyt niin hyvällä tasolla, ettei muilla ole varaa minkäänlaisiin virheisiin"

Yhdistetyn suurmäen mitalistit seuloutuivat muista eroon jo mäkiosuudella Oberstdorfin MM-kisoissa. Nuorten kaksinkertainen maailmanmestari, Itävallan Johannes Lamparter hiihti keulasta voittoon, ja normaalimäen kilpailun voittanut Jarl Magnus Riiber nousi 10 kilometrin hiihdossa Japanin Akito Wataben ohi toiseksi.

Kilpailussa kuudenneksi sijoittunut Ilkka Herola totesi tilanteen heti mäkiosuuden jälkeen.

– Kärkikolmikko ratkoo mitalit keskenään. Me muut kilpailemme B-finaalissa, Herola tuumasi mäkiosuuden jälkeen.

Suurmäen (HS137) koekierros hypättiin takatuulessa ja kilpailu vastatuuleen. Se kasvatti erot mäkihypyssä valtaviksi.

– Parhailla on hyppy nyt niin hyvällä tasolla, ettei muilla ole varaa minkäänlaisiin virheisiin. Tänään ei olisi tainnut olla mahdollisuuksia neljättä sijaa paremmaksi hyvälläkään hypyllä, Herola tunnusti.

Kärkikolmikko ponnisti hyppyristä yli 135 metrin. Herola jäi 118,5 metriin ja joutui hiihtoon sijalta 19 lähes kolmen minuutin takaa-ajoasemassa. Kilpailun nopein hiihto nosti hänet 13 sijaa ylöspäin.

"Osallistutaan arvontaan"

Normaalimäessä hopeamitalin saavuttanut Herola arvioi kilpailuhyppynsä "katastrofiksi", mutta kokonaissijoituksen "tyydyttäväksi".

– Olen tyytyväinen, kun tuli paras hiihto molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa. Eli paras kunto osui MM-kisoihin, Herola totesi.

– Lisäksi koekierros osoitti tänään, että minulla on myös suurmäen hyppy hallussa. Se onnistui niin, etten sen parempaa uskaltaisi tällä hetkellä toivoa.

MM-kisojen yhdistetyssä on jäljellä vielä lauantain parikilpailu. Vakiopari Eero Hirvonen ei ole rannevammansa jälkeen entisellään, mutta Herola tarkasteli viimeistä starttia valoisasti.

– Ei ole mitään hävittävää ja kaikkea voi tapahtua, joten osallistutaan arvontaan, Herola ilmoitti.

Hirvonen totuttelee kilpailuvauhtiin

Hirvonen oli suurmäen kilpailussa 18:s, Perttu Reponen 20:s ja Otto Niittykoski 30:s.

Rannevammasta toipunut Hirvonen hiihti pitkään 14:nneksi sijoittuneen Jörgen Graabakin rytmissä, mutta vauhti ei jatkunut maaliin asti.

– Ehdottomasti parempaa kuin joukkuekilpailussa ja kahden kierroksen ajan ajattelin, että tulisi oikeasti hyvä päivä. Hyvä kulku kuitenkin tyssäsi kolmannella kierroksella, Hirvonen kertoi.

– Viimeisellä kierroksella menetin puoli minuuttia.

Ranne esti tehokkaan hiihtoharjoittelun viikoiksi. Se näkyy nyt kilpasuorituksissa.

– Kovien hiihtojen puutetta, kroppa ei vielä pelitä, mutta hiihto on menossa parempaan suuntaan, Hirvonen jatkoi.

Nuoret onnistuivat hienosti

Reponen, 19, ja Niittykoski, 19, ottivat kilpailussa parhaat sijoituksensa arvokisojen tai maailmancupin tasolla. Molemmat olivat suorituksiinsa syystä tyytyväisiä.

– Voin olla tyytyväinen koko kisaurakkaan, kun hyppyosuudella kisaan on osunut tosi hyviä onnistumisia, Reponen totesi.

– Se on kasvattanut itseluottamusta, ja sen ansiosta on ollut mukava lähteä kilpailuihin.

Hiihdossa Reponen heittäytyi rohkeasti saksalaisen maailmanmestarin Johannes Rydzekin peesiin.

– Vedin pari kiekkaa siinä ja meni vähän limitin yli. Kolmannesta kierroksesta tuli sen takia välikierros, mutta viimeinen meni taas paremmin.

Niittykoski paransi sijoitustaan neljä pykälää normaalimäen kilpailussa.

– Ihan positiivinen päivä, kun pystyin parantamaan 30 parhaan sakkiin, Niittykoski kertoi.

– Kaikki ison mäen hyppyni olivat parempia kuin paras hyppyni normaalimäessä. Hiihto tuntui hyvältä ja pystyin lopussa vielä vähän kiristämään.

Myös päävalmentaja Petter Kukkonen kehui nuorukaisten panosta.

– Hienoa, että nuorukaiset alkavat työntää kokeneempia eteenpäin. Myös huolto onnistui tänään hyvin, Kukkonen kiitteli.