Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päävalmentajat lähtevät viisaampina olympiakauteen – maajoukkueet ovat saaneet lopuilleen kääntyvästä kilpailukaudesta terveysoppia, yhdistetylle kapteenin ja valppautta mäkivalmennukseen

Koronapandemian ahdistama kilpailukausi tarjosi oppia Suomen maajoukkueille hiihdossa, yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Konkreettisin olympiakaudella hyödynnettävissä oleva asia oli hiihdon päävalmentajan Teemu Pasasen mielestä urheilijoiden terveydestä huolehtiminen.

– Poikkeuksellinen jakso saattoi opettaa meille, miten kilpailukaudella pysytään terveenä myös normaalioloissa, Pasanen pohdiskeli MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

– En tiedä, mitä käytäntöjä otamme tästä, mutta asiasta täytyy pitää palaveri lääkärien kanssa.

Miesten pariviestistä ja naisten pitkästä viestistä tulleista mitaleista Pasanen jakoi kiitosta laajasti koko joukkueelle. Hän mainitsi erikseen hiihtäjät, jotka eivät olleet hiihtovuorossa.

– Meillä oli täällä tosi hyvä tiimihenki. Kun tietyt urheilijat oli valittu hiihtämään, muut olivat auttamassa heitä esimerkiksi suksitesteissä, Pasanen todisti.

Yhdistetty sai kapteenin

Yhdistetyn maajoukkue palasi Oberstdorfin kisoissa mitaleille 14 vuoden tauolta. Päävalmentaja Petter Kukkonen saa hopean ansiosta tuekseen mitalilla autorisoidun maajoukkuekapteenin Ilkka Herolan.

Herolan esimerkkiä pyritään hyödyntämään olympiavalmisteluissa ensi talveen.

– Meidän on syytä tutkia Ilkan harjoittelua ja psyyken muutosta, sillä hän on löytänyt urheiluun tasapainon ja saanut arvot kohdalleen, Kukkonen arvioi.

Kukkosen mielestä myös itävaltalainen mäkivalmentaja Falko Krismayr on kehittänyt maajoukkuetoimintaan hyviä ratkaisuja.

– Harjoittelun seurantaan on saatu mittarit joka osa-alueelle. Jatkossa meidän on helpompi selvittää harjoittelun syy-seuraus-suhdetta, Kukkonen kiitteli.

Epäonnistuneeksi päätöksekseen Kukkonen laski tammikuun korkeanpaikanleirin.

– Keskellä talvea pidetty leiri ei onnistunut. Se lähinnä väsytti urheilijoita, Kukkonen tunnusti.

– Valmennuksessa sorruimme siihen, että aloimme ylivalmentaa. Menimme liian pieniin yksityiskohtiin, kun hyppyyn olisi pitänyt löytää raikkaalla mielellä hyvä flow. Syksy oli harjoituskaudella hyvä, mutta sen jälkeen hyppypuolelle tuli pieni lukko.

Mäkimiehet jäivät vaille virikkeitä

Myös mäkimaajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen havaitsi kauden keskellä urheilijoiden henkisen uupumuksen. Hän pohdiskeli Oberstdorfissa, miksei alkukauden noususuuntaus jatkunut tammikuusta MM-kisoihin.

Päävalmentaja odottaa, että väsyminen tunnistetaan jatkossa puolin ja toisin paremmin.

– Oli pakko ottaa askel taakse, mutta jatko oli silti tahmeampaa, Väätäinen harmitteli.

Valmennuksessa pyritään myös parempaan kokonaisuuden hallintaan.

– Perusasioiden täytyy olla kunnossa, mutta huippusuoritus ei saa riippua liian pienistä asioista, Väätäinen totesi.

Ideaalitilanteessa perusasiat hypätään jengoilleen kesällä ja kisakaudella hyppyyn haetaan lähinnä rentouta ja oikeaa vireystilaa.

---

Korjattu juttua klo 19.14: Korjattu päävalmentaja Kukkosen etunimeksi Petter, ei Peter kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.