Unelma Helsingin jääpallohallista elää yhä vahvana – hankkeella on edelleen voimassa oleva tonttivaraus

Helsingin lisäksi monitoimihallia, jossa olisi jääpallokenttä on kaavailtu aiemmin Porvoon Kokonniemen urheilutoimintojen jatkoksi. Oy Insinööritoimisto Duopoint

Jari Kostiainen

Perinteiset stadin jääpalloseurat Vesta, HIFK ja Botnia päättivät ryhtyä toimeen 2016. He halusivat rakentaa Malmille oman areenan ja jättivät yhdessä tonttihakemuksen silloiselle Helsingin liikuntatoimenjohtaja Anssi Rauramolle.

– Tämän jälkeen on tapahtunut paljon, mutta hitaasti, Vestan varapuheenjohtaja Markus Larsson ja hankkeen pitkäaikainen puuhamies tuskailee.

Alun tarkoitus oli, että halli saa tarpeeksi yksityistä rahoitusta, ja kaupunki myöntää tontin ja pääomalainan saaden näin ollen omistuksen rakennettavaan tilaan.

– Rauramon kanssa päästiin eteenpäin, mutta hän jäi pian eläkkeelle. Sen jälkeen kaupungin virkamiesten kanssa keskusteltiin paljon, mutta asiat eivät edistyneet.

Alussa hankesuunnittelussa oli mukana Rakennusliike Lehto. 2017 NCC ilmaisi halunsa toteuttaa yhdessä kaupungin kanssa Malmin alueen kokonaisuudistusta. Rakennusyhtiö piirsi alueelle suuria: jääpallohalli, asuntoja, hotelleja, liiketilaa, liikuntapaikkoja. Hanke vain paisui ja massiivinen hanke kaatui keväällä 2018.

Samaan aikaan perustettiin Helsingin Luisteluareena Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Larsson. Hallituksessa on kaksi edustajaa Vestasta ja kaksi HIFK:sta.

Alueen tonttivaraus päättyi kesäkuussa 2018 ja kaupunki otti tontin varauksen takaisin itselleen. Myöhemmin samana vuonna hanke sai uutta virtaa, kun kuvioon tuli WasaGroup Oy.

Heidän mallissaan rahoittaminen, rakentaminen sekä omistus on yksityistä ja käyttäjät vuokraavat tiloja.

– Uuden tahon kanssa on jalostettu jatkoa. Keväällä 2020 saimme uuden tonttivarauksen, joka on voimassa nyt kesäkuun 30. päivään.

Kustannukset käyttäjille on oltava maltilliset. Suunnitelmissa on, että urheilupuolen kokonaisuudesta vastaa Luisteluareena Oy, ja hankkeen muiden tilojen vuokraaminen ja suunnittelu on WasaGroup Oy:n harteilla.

– Täytyy päästä kaupungin jäävuorotuen piiriin, kuten muut Helsingin jäähallit.

Uudessa modernissa ja energiatehokkaassa hallissa jääurheilu on pääkäyttäjä. Monitoimiurheilukeskus palveluineen palvelee liikuntaa huippu-urheilusta harrastelijoihin.

– Koemme hankkeen myötä tekevämme merkittävän yhteiskuntateon luodessamme moderneja olosuhteita nuorisoliikunnalle.

Keskustelu jatkuu edelleen. Laskusuhdanteen aikana rakentaminen olisi edullisempaa.

– Jos keskustelut kaupungin kanssa sujuvat hyvin ja avoimet kysymykset saadaan ratkottua, kuokka voisi mennä maahaan loppuvuonna, Larsson haluaa uskoa.

Helsingin Luisteluareena Oy:n budjetti on arviolta 37 miljoonaa euroa kaksikerroksisena hallina (hankkeen koko on kasvanut alkuperäisestä suunnitelmasta).

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut