Rauno Hurmalaisen esikoisteos Hoopholic kokoaa muistoja koripallokentän laidalta Suomesta, Euroopasta ja lajin ykkösmaasta Amerikan Yhdysvalloista – rakkaimmat muistot Porvoosta ja Tarmosta

Rauno Hurmalainen kirjoitti hienon tarinan elämästään. Hurmalaisen kotialbumi

Timo Pasanen

Koripallon monitoimimies Rauno Hurmalainen kirjoitti kirjan Hoopholic. Porvoolaislähtöinen "Rauski" Hurmalainen käy kirjassaan läpi oman elämänsä kautta porvoolaista koripalloa. Keskuskoulun ala-asteen hämyisestä jumppasalista aina uutuuttaan kiiltävään urheiluhalliin. Hän käy läpi Tarmon koripallon matkaa maakuntasarjasta aina koripallon SM-sarjaan eli korisliigaan saakka.

Raunon isä Leo "Lexa" Hurmalainen oli perustamassa Porvooseen vuonna 1950 urheiluseuraa nimeltä PTU. Seuran lopullinen nimi Porvoon Tarmo r.y. otettiin käyttöön vuonna 1959.

Nuori Rauno näki keskeiseltä paikalta Tarmon toiminnan kehittymisen kun Keskuskoulu oli seuran toiminan keskus. Kirjassa Rauno Hurmalainen tunnustaa, että hänestä ei ollut pelaajaksi, lopulta tuomaritoiminta kiinnosti ja hän tuomaroi jopa kolmea eri lajia. Hän ryhtyi Tarmon koripallon taustajoukkoihin ja vaikutti näin porvoolaiseen palloilukulttuuriin.

Kautta aikain ensimmäinen Tarmon amerikkalaisvahvistus John Stege on Hurmalaisen löytö. Hän kertoo, että ajautui puolivahingossa Tarmon pelaaja-agentin rooliin. Samalla Tarmo oli aloittanut vahvan nousun kotimaisen koripallon taivaalle. Jeff Hawes oli seuraava Tarmon amerikkalainen ja kirjassa kerrotaan myös hänen poikansa tarinaa. Poika Spencer Hawes on NBA-pelaaja ja Hawesin perhe on edelleen yhteyksissä Hurmalaiseen.

Hurmalaisen tarinointi porvoolaisista Tarmon koripalloilijoista on mukavaa luettavaa. Kirjassa käydään läpi myös seuran edustusjoukkueen valmentajia ja nimilista on todella kova, Yhden Tarmon kasvatin voi nostaa esiin ja hän on Lars Ekström. Hän pelasi kaikki junioritasot Tarmossa ja siirtyi HNMKY:n riveihin SM-sarjaan ja sitä kautta A-maajoukkueen luottopelaajiin. "Lasse" palasi vielä Tarmoon valmentajaksi, joten ympyrä sulkeutui hänen osaltaan.

Kanadalainen opettaja James Naismith (1861-1939), joka keksi koripallon säännöt vuonna 1891 toimiessaan opettajana paikallisessa NMKY:ssä Springfieldissä, Massachusettsissa, tuskin osasi aavistaa millaisen maailmanlaajuisen pallopelin tuli keksineeksi.

Kustannus HD

Ilmestynyt 16.12.2020.

ISBN 978-952-7244-84-5

www.kustannushd.fi

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut