Akilles Bandy haluaisi jääpallohallin Kokonniemeen – seurassa ollaan pettyneitä Kokonniemen liikuntakeskuksen konsepti- ja kiinteistökehityssuunnitelman ensimmäinen versioon

Liikuntapaikat: Kokonniemen liikuntakeskuksen ensimmäinen versio konsepti- ja kiinteistökehityssuunnitelmasta julkaistiin helmikuun puolivälissä.

Akilles Bandyn ja Suomen Jääpalloliiton puheenjohtaja Jari Kettunen toivoisi parannusta porvoolaisen jääpallon harjoittelu- ja kilpailutoimintaan. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon kaupungin helmikuussa julkaisema, ensimmäinen versio Kokonniemen liikuntakeskuksesta, ei saanut paikallisilta seuroilta riemunkiljahduksia. Viikonloppuna jääpallon Suomen mestaruuden voittaneessa, Akilles Bandyssäkin oltiin suunnitelman ensimmäiseen versioon pettyneitä. Jääpalloa pelataan Porvoon Pallokentällä, mutta laji-ihmiset toivoisivat Kokonniemeen isoa monitoimiareenaa, jossa olisi jääkiekkokaukaloiden lisäksi myös jääpallohalli.

Havainnekuvassa Kokonniemen liikuntakeskus ensimmäisen konseptisuunnitelman mukaisena toteutuksena, joka maksaisi 35-40 miljoonaa euroa. Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Akilles Bandy käynnisti nelisen vuotta sitten oman selvitystyönsä, jolloin kaupunki ohjasi seuran Kokonniemen alueelle.

– Teimme silloin noin 15 000 euron selvityksen, jossa pohdittiin monitoimiareenan sijoittamista Kokonniemeen, Akilles Bandyn ja Suomen Jääpalloliiton puheenjohtaja Jari Kettunen kertoo.

– Meidän tekemässä selvityksessä lähdettiin siitä, että kaikki lajit huomioitaisiin, niin jääurheilu, kuin kuntoilu ja näin edespäin.

– Yhden areenan alle voisi siten rakentaa kaikki ne tarpeet, joita tuossa äskettäin julkaistussa, Kokonniemen hankesuunnitelmassa oli nyt ripoteltu vähän sinne tänne.

 Yhden areenan alle voisi rakentaa kaikki tarpeet.

Jari Kettunen

– Tämä oli nyt ensimmäinen versio, jonka konsultti toi esille. Nyt pitäisikin aloittaa keskustelu seurojen ja rahoittajien kanssa, ja katsoa tarkasti mitä seinien sisään tulee.

– Eihän nykyisessä suunnitelmassa ollut jääkiekkoakaan oikein huomioitu. Suunnitelmassa nykyiset hallit peruskorjataan, ja eiväthän ne täytä tulevaisuudessa, 20–30 vuoden päässä, enää tarvittavia tarpeita.

– Suunnittelussa tulee huomioida kaikki käyttäjäryhmät, niin lapsista vanhuksiin, kuin harrastajista aina huippu-urheilijoihin.

– Lisäksi alueen monikäyttöisyys tulee huomioida myös muiden tapahtumien järjestämisen osalta.

– Akilles Bandy haluaa kantaa omaa yhteiskuntavastuutaan maksuttoman jääpallokoulun järjestämisestä myös tulevaisuudessa.

Nyt julkaistussa suunnitelmassa oli paketoitu 40 miljoonalla, pääasiassa vanhoja palveluita uusiin kuoriin.

Jari Kettunen

– Juniorit muodostavat perustan jokaisen seuran toimintaan, ja toiminnan laatua on tärkeää nostaa osaavien valmentajien kouluttamisella ja aktivoimisella.

– Mielestäni olikin ihan käsittämätöntä, että yksi selvityksen käynnistäneistä, ja oma-aloitteisesti asioita kaupungin suuntaan selvittäneen, ja selvityksen kustantaneen seuran olosuhdetarpeet, on täysin jätetty huomioimatta äskettäin valmistuneessa selvityksessä.

– Vaikka toimitimme ne kaupungille ennen tämän äskettäin julkistetun suunnitelman käynnistymistä. Tämä on valitettavaa varsinkin, kun kyseessä on Porvoota tunnetuksi tekevä yhdistys, jonka menestystä seuraa suuri joukko paikallisia. Olisikin mielenkiintoista kyllä tietää, miksi näin on toimittu.

Akilles Bandyn puheenjohtaja Jari Kettunen toivoisi, että Porvoon kaupunki huomioisi tulevissa remonteissa ja hankinnoissa myös Porvoon Pallokentän. Arkisto/Toni Degerlund

Kettunen korostaa, että hän kommentoi asiaa nyt puhtaasti Akilles Bandyn ja Suomen Jääpalloliiton puheenjohtajana, ei siviilityönsä, Porvoon kaupungin koulutusjohtajan näkökulmasta. Kettunen oli kuitenkin tyrmistynyt selvityksestä muiden jääpalloilijoiden kanssa, ja kaikki olivat yhteistuumin sitä mieltä, että suunnitelman ensimmäisessä versiossa ei ollut kovinkaan innovatiivisia ajatuksia. Kettunen pitää edelleen kaikkein kustannustehokkaimpana ja järkevimpänä ratkaisuna isoa monitoimihallia, johon voisi sijoittaa kaikki lajit.

Pallokentän pukusuojat ovat olleet jo useiden vuosien ajan kaupungin talousarviossa mukana, mutta aina on tullut kiireellisempiä kohteita, ja pukukopit on siirretty eteenpäin.

Jari Kettunen

– Kellarikerrokseen olisi helposti mahdollisuus rakentaa kaksi jääkiekkokaukaloa, ja miksei myös salibandykenttiä, kuntosaleja, keilaratoja, kiipeilyseiniä, juoksusuoraa ynnä muuta. Kokonniemen kehittämisessä pitää miettiä laajoja massoja, Kettunen toteaa.

– Jos ajatellaan esimerkiksi taito- ja muodostelmaluistelijoita, niin isolla jääpalloareenalla pystyisi hyvin harjoittelemaan sisätiloissa erinomaisesti. Jään voisi helposti jakaa kaukalon kokoisiin tiloihin, jos on tarve. Musiikitkin saataisiin hyvin kuulumaan. Kyllä jääpallokentästäkin saataisiin monta hyötyä isossa kuvassa.

– Akilles Bandyssä ei voida käsittää miksi Kokonniemen hankesuunnitelman ensimmäisessä versiossa, ei oltu huomioitu mitenkään meidän tekemää selvitystämme.

– Pidämme luonnollisesti hyvänä asiana, että Kokonniemen aluetta kehitetään ja harrastusmahdollisuudet paranevat kaikilla käyttäjäryhmillä, mutta ihmettelen silti haluttomuutta olla edelläkävijöitä, ja ajatella asioita uusista näkökulmista.

– Nyt julkaistussa suunnitelmassa oli paketoitu 40 miljoonalla, pääasiassa vanhoja palveluita uusiin kuoriin.

Mikäli jääpallohallille löytyisi ulkopuolinen rakentaja, niin kaupunki on jo varannut kaavassa tilavarauksen sen toteuttamiselle.

Per Högström

– Monipuoliset, eri lajien turvalliset ja laadukkaat harjoituspaikat, tulisi olla avoimina niin seuroille, kuin kuntalaisillekin kohtuullisin kustannuksin.

– Kokonaisuudessa tulisi myös huomioida laajemmin mahdollisuudet palvella koko eteläisen Suomen liikkumismahdollisuuksia sekä tapahtumatuotantoa, ja siten näin mahdollistaa myös Porvoon vetovoimaisuutta tapahtumien järjestäjänä.

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että Kokonniemen alue olisi paras hallihankkeelle, jossa voitaisiin yhdistää jääpallohalli ja kiekkohalli toiseen päätyyn, ja miksei myös sisäurheiluhallit.

– Näin saataisiin yhdistettyä kaikki tarpeet yhteen rakennukseen, joka sinänsä olisi kustannus- ja energiatehokkuuden kannalta kaikkein paras ratkaisu.

– Tekisi varmasti hyvää tutustua esimerkiksi muiden pohjoismaiden liikuntarakentamiseen, joissa eri lajien tarpeet on huomioitu kattavasti ja synergiat, niin pukuhuoneiden, kuin liikuntapaikkojen hoidon näkökulmasta, on huomioitu erinomaisesti. Vinkkinä esimerkiksi Västerås, Uppsala tai vaikkapa Vetlanda Ruotsissa.

Uusi keskusareena maauimalan nurkalta nähtynä. Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Akilles Bandy puheenjohtaja näkee, että yleinen oletus on, että nykyinen Pallokentän tekojää on jääpalloilijoiden harjoituspaikka tulevaisuudessakin. Kettunen pitää sitä kuitenkin Suomen heikompitasoisena, jolle olisi pitänyt jo ajat sitten tehdä isot remontit.

– Pallokentän pukusuojat ovat olleet jo useiden vuosien ajan kaupungin talousarviossa mukana, mutta aina on tullut kiireellisempiä kohteita, ja pukukopit on siirretty eteenpäin, Kettunen harmittelee.

– Faktahan on se, että pukukopit ovat tällä hetkellä koulun tontilla, ja koulun välituntialue on myös vähän puutteellinen.

– Eihän pukukopit muutenkaan täytä nykypäivän vaatimuksia, jos mitään vaatimuksia edes oikeasti.

– Pallokentän katsomokapasiteetti on myös alhainen. Akilles on rakentanut talkoilla katetun katsomon yhdessä kaupungin kanssa. Kyllähän Pallokenttä vaatisi tosi paljon myös lisää katsomotilaa.

– Saadaksemme järjestettyä jääpallon finaalitapahtumia yleisölle, niin ainahan me olemme joutuneet aiemmin erikseen rakentamaan erilliset katsomot tätä varten.

– Myöskään medianedustajillehan Pallokentällä ei ole nyt tiloja ollenkaan. Silloin kun katsojia on saanut ottaa, olemme pitäneet Pallokentän laidassa olevan rakennuksen yläkertaa vip-tilanamme. Se on myyntikohde meidän sponsoreillemme, jotka haluavat nähdä ottelut hiukan paremmasta paikasta.

– Tämän tyyppistä tilaa tarvittaisiin kuitenkin kipeästi lisää, että myös toimitsijoille ja medialle saataisiin asianmukaiset tilat.

– Lämpöisillä keleillä jää tietysti myös aina puhututtaa. Kenttähenkilökunta tekee kyllä erinomaista työtä jään osalta.

– Alla on kuitenkin tekonurmi, ja tällä paikalla se tietysti pitää siellä ollakin, mutta paras jää olisi sinä vuonna, kun tekonurmi vaihdettiin, ja liikuntatoimi otti sen jo loppusyksystä pois.

– Sinä vuonna kausi mentiin ilman tätä eristettä, ja olipa valtavan hienot jääolosuhteen sillä kaudella.

Porvoon kaupungin liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström. Arkisto/Toni Degerlund

Porvoon kaupungin liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström painottaa, että hankesuunnitelman ensimmäinen versio ei ole vielä valmis, vaan alustavat suunnitelmat tarkentuvat vasta seurojen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Myös Pallokentälle on tarkoitus tehdä parannuksia.

– Porvoon Pallokentälle on varattu määräraha kaupungin investointisuunnitelmassa vuodelle 2023, ja varsinainen investointi toteutettaisiin vuonna 2024, Högström kertoo.

– Tässä suunnitelmassa on mukana muun muassa pukeutumistilat, jäädytyskoneiston uusiminen ja katsomo.

– Pohdinnassa on myös voisiko esimerkiksi jääpallon ja kesäurheilulajien kanssa Pallokentälle saada toimivan kilpaurheilualueen aikaiseksi.

– Tässä vaiheessa äskettäin julkaistussa, Kokonniemen suunnitelmassa ei ole mukana jääpallohallia kaupungin omana satsauksena. Kaupungin investointisuunnitelmaan on kuitenkin nostettu nykyisen tekojääradan kehittäminen.

– Mikäli jääpallohallille löytyisi ulkopuolinen rakentaja, niin kaupunki on jo varannut kaavassa tilavarauksen sen toteuttamiselle. Tämä työ otetaan varmaankin haltuun kaavatyön edetessä.

– Seurojen keskustelussa kokonaissuunnitelman laatijan kanssa (Realidea), on minulle aikaisemmin vastattu, että sekä ulko- ja sisäratkaisuiden osalta, on vielä useita asioita, joita on tarkemman tilasuunnitelman yhteydessä tutkittava perusteellisemmin.

– Joidenkin seikkojen osalta he totesivatkin, että ne vaativat jatkosuunnittelutasoista tutkimista, ja siksi niitä ei ollut mahdollista ratkaista tämän toimeksiannon puitteissa.

Taustat

Kokonniemen liikuntakeskus

Ensimmäinen versio Kokonniemen liikuntakeskuksen konsepti- ja kiinteistökehityssuunnitelmasta on valmistunut.

Tavoitteena on eloisa ja viihtyisä liikuntakeskus, joka tarjoaa monipuolisten liikuntatilojen lisäksi myös matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia, tapahtumia sekä laadukkaita palveluita.

Kaupunginhallitus päätti kesällä 2019 käynnistää Kokonniemen liikuntakeskuksen kehittämisen.

Selvitystyössä on ollut mukana kiinteistö- ja konseptikehittämisen osaaja Realidea Oy sekä kaupungin asiantuntijoiden monialainen projektiryhmä.

Uusi valtuusto tekee jatkotyötä linjaavia periaatepäätöksiä vuoden loppupuolella. Tämän jälkeen vuorossa ovat asemakaavan valmistelu ja sijoittajaneuvottelut.

Toteutusvaiheeseen asti alue voisi edetä vuoden 2025 vaiheilla.

www.porvoo.fi/kokonniemen-liikuntakeskus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut