FCFJ haluaa olla tyttö- ja naisfutiksen edelläkävijä

Jalkapallo: FCFJ julkaisi uuden strategiansa tyttö- ja naisfutiksesta vuosille 2021-2026.

FCFJ:n puheenjohtaja Markus Broman ja tyttö- ja naisfutiksen kehityspäällikkö Paulo Pimentel Janne Ekman

Toni Degerlund

FC Futura Juniorit (FCFJ) haluaa olla omalta osaltaan nostamassa jalkapallon tyttöjen ja naisten suosituimmaksi harrastukseksi Suomessa. Porvoolaisseura teki, ja julkaisi tätä päämäärää silmälläpitäen uuden tyttö- ja naisfutisstrategiansa vuosille 2021-2026. Strategian kauden ensimmäisen vuoden painopisteitä ovat muun muassa UEFA:n ja Suomen Palloliiton Playmakers ohjelma, alueellisen seurayhteistyön rakentaminen ja harrastepelaajapolun rakentaminen.

FCFJ lähti alkuvuodesta mukaan UEFA:n ja Palloliiton Playmakers hankkeeseen. FCFJ

FCFJ:n puheenjohtaja Markus Broman kertoo, että strategian tavoitteena on kasvattaa pelaajamäärää 20 prosentilla vuodessa, sekä saada koulutettua jokaista kuutta pelaaja kohden yksi valmentaja, ja siten lisätä myös valmentajien määrää.

– Seuramme tavoitteena on strategiamme avulla nostaa tyttö- ja naisjalkapallo sille kuuluvalle tasolle. Strategian sisältö ja tavoitteet ovat laadittu tätä tukemaan, Broman toteaa.

– Strategian luomiseen ovat osallistuneet seuramme omat tyttö- ja naispelaajat, joukkueiden toimihenkilöt, palkatut valmentajat ja tyttöfutiskehityksen ohjausryhmä.

– Myös muita alueen seuroja on osallistutettu strategiatyön aikana. Tavoitteena on ollut luoda seurallemme yhteinen strategia, joka samalla luo pohjan alueelliselle yhteistyölle muiden seurojen kanssa, ja tuo naisjalkapallolle sille kuuluvan arvostuksen.

 Missionamme on myös tarjota monipuolinen ja laadukas jalkapalloharrastus mahdollisimman monelle tytölle ja naiselle.

Markus Broman

– Missionamme on myös tarjota monipuolinen ja laadukas jalkapalloharrastus mahdollisimman monelle tytölle ja naiselle.

– Toimintamme tähtää siihen, että jokainen saa oman tarpeen mukaista ja laadukasta valmennusta lähellä omaa kotiaan.

FC Futuran naisten edustusjoukkue on pitänyt harjoituksia aktiivisesti muun muassa Myllymäen tekonurmella talven aikana. Janne Ekman

Paulo Pimentel aloitti porvoolaisseuran tyttö- ja naisfutiksen kehityspäällikkönä viime vuoden marraskuussa. Hän toimii seurassa myös T18-joukkueen ja naisten edustusjoukkueen päävalmentajana. Pimentel onkin ollut vahvasti mukana uuden strategian rakentamisessa.

– Strategiamme suunnittelu alkoi siitä hetkestä, kun seurassa päätettiin tehdä se, Pimentel kertoo.

Naisjalkapallon suosio ja harrastajamäärät kasvavat kaikkialla maailmassa.

Paulo Pimentel

– Olemme jo aloittaneet työn lisäämällä apuvalmentajia harjoituksissamme. Itse vien vahvasti projektia ja strategiaa eteenpäin oman työroolini kautta.

– Lähdimme mukaan helmikuussa mukaan UEFA:n Playmakers -ohjelmaa, jolla haluamme myös osoittaa, että haluamme olla edelläkävijöitä.

– Naisjalkapallon suosio ja harrastajamäärät kasvavat kaikkialla maailmassa, niin myös Suomessa. FCFJ haluaa olla osa tätä kehitystä.

– Sen vuoksi on tärkeää, että teemme myös yhteistyötä alueen muiden seurojen ja toimijoiden kanssa. Strategia ei ole tärkeä vain FCFJ:lle, vaan myös kaikille siihen osallistuville ja heihin vaikuttaviin ihmisiin ja seuroihin.

– Olemme käärineet nyt hihamme, ja työstämme nyt luomaamme strategiaamme eteenpäin.

Strategiassa tarvitaan konkreettisia tekoja tasavertaisuuden parantamiseksi kaikilla sektoreilla.

Isla Lauritsalo
FC Futuran naisten edustusjoukkue on pitänyt harjoituksia aktiivisesti muun muassa Myllymäen tekonurmella talven aikana. Janne Ekman

FCFJ:n tyttö- ja naisfutis strategian arvot ovat: iloisuus ja positiivisuus, liikunnallisuus ja urheilullisuus, sekä yhteisöllisyys ja tasavertaisuus. Markus Broman korostaa, että strategiaa on tarkoitus tarkastella koko ajan, ja tehdä siihen tarvittaessa hienosäätöä matkan varrella.

– Pelaajamme esittivät toiveen henkilökohtaisemmasta valmennuksesta, joka tukisi jokaisen pelaajan henkilökohtaista kehittymistä. Tähän tulemme panostamaankin strategiakauden aikana vahvasti, Broman toteaa.

– Järjestämme systemaattisesti kehityskeskusteluja pelaajiemme kanssa. Toteutamme kyselyt pelaajille ja vanhemmille kaksi kertaa vuodessa.

– Haemme myös toimintaamme digitaalista alustaa, jolla voimme seurata pelaajien kehitystä. Alustalla on myös tarkoitus kerätä palautetta pelaajilta treenien sisällöstä.

– Strategia on erityisen tärkeä, koska jalkapallo kuuluu kaikille. Kannamme huolta lasten ja nuorten, mutta myös aikuisten liikunnan vähäisyydestä.

– Seuramme tavoittelee kasvua, ja haluamme myös tarjota laadukasta toimintaa mahdollisimman monelle.

– Seuramme sisällä on jo vuosia keskusteltu tyttö- ja naisfutiksen kehityksestä, mutta tietynlainen, määrätietoinen ja konkreettinen tekeminen, olisi voinut olla vahvemmin esillä ja resursoitua.

– Strategian kautta seuralle tulee selkeä kuva, mitä kohden toimintaa kehitetään, ja tämä tuo selvästi ryhtiä toimenpiteisiin ja niiden toteuttamiseen.

– Myös Suomen Palloliiton tavoitteena on vahvistaa nais- ja tyttöjalkapallon asemaa yhteiskunnassamme. Mekin haluamme seurana olla mukana tukemassa tätä tavoitetta, ja seuramme strategia tukeekin tätä hyvin.

Isla Lauritsalo pelaa jalkapalloa FCFJ:n T18 -joukkueessa ja toimii samalla myös itse seurassa apuvalmentajana. Janne Ekman

17-vuotias Isla Lauritsalo pelaa jalkapalloa FCFJ:n T18 -joukkueessa ja toimii samalla myös itsekin seurassa apuvalmentajana. Jalkapallon hän on aloittanut yhdeksänvuotiaana kavereidensa innoittamana. Lauritsalo on omalla panoksellaan ollut vaikuttamassa strategiaan sekä pelaajana, että valmentajana. Hänellä onkin suuret odotukset uudesta strategiasta. Hienot suunnitelmat vaativat kuitenkin myös käytännön toteutusta.

– Paperilla olevat tavoitteet eivät kuitenkaan muuta mitään, vaan strategiassa tarvitaan konkreettisia tekoja tasavertaisuuden parantamiseksi kaikilla sektoreilla, Lauritsalo korostaa.

– Erillisen strategian tekeminen tyttö- ja naisjalkapalloiluun kertoo valitettavan paljon siitä, kuinka tasa-arvoa ei ole vielä läheskään saavutettu.

– Huomion keskittyminen nyt, tähän uuteen julkaistuun strategiaan, herättää toivottavasti ajatuksia ja tarkkailua myös muissa seuroissa, koskien tasa-arvoista kohtelua eri joukkueiden välillä.

– Minulla on ollut hieno mahdollisuus tutustua ja oppia seuramme toimintaa pelaajan, sekä juniorivalmentajan näkökulmasta.

– Eri valmentajien kanssa yhteistyössä toimiminen, on avannut ja opettanut seuramme toimintaperiaatteita ja arvoja.

– Seuran toimintaa ohjaavia arvoja, pyritäänkin tuomaan jokapäiväisessä toiminnassamme esille.

– Uuden tyttö- ja naisfutisstrategian avulla saamme toivottavasti lisättyä myös poika- ja tyttöjoukkueiden välistä tasa-arvoa.

– Vaikka seuran valmentajat tavoittelevat samoja asioita, valmennustyylit ja taktiikat kuitenkin vaihtelevat, mikä antaa mahdollisuuden pelaajalle avata ja laajentaa omaa pelinlukutaitoa.

– Itselleni urheilu, ja etenkin kilpailu ovat olleet pienestä asti todella tärkeää. Etenkin pallopelit ovat olleet henkilökohtaisella listalla aina ihan kärjessä.

– Jalkapallo nousi kuitenkin ylitse muiden, lajissa korostuvan yhteisöllisyyden takia. Oma joukkue luo todella arvokkaan ja tärkeän tukiverkoston, jonka parissa on ilo toteuttaa omia ja joukkueen asettamia tavoitteita urheilussa.

– Omasta joukkueestani on muodostunut minulle myös toinen ”perhe”, jonka parissa saan toteuttaa itseäni ja nauttia koko jengin yhteisistä onnistumisista.

Taustat

FC Futura Juniorit

FC Futura Juniorit on jalkapallon erikoisseura.

Seurassa on joukkueita 2015 -syntyneistä tytöistä ja pojista aina naisten edustusjoukkueeseen asti.

Seuran keskeisiä arvoja ovat iloisuus ja positiivisuus, urheilullisuus, yhteisöllisyys ja tasavertaisuus.

www.fcfj.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut