Porvoon Tarmon Räppäkäpälien sarjapelit loppuivat tältä kaudelta – joukkue valmistautuu kuitenkin perinteiseen kesäturnaukseensa

Koripallo: Porvoolaiset valmistautuvat seuraavaksi Savonlinnassa kesällä järjestettävään, perinteiseen Old Timers’ Basketball Tournamentiin.

Porvoon Räppäkäpälät oli vuonna 2019 mukana koripallon senioreiden MM-kisoissa yli 40-vuotiaiden miesten sarjassa. Sami Ranta

Toni Degerlund

Porvoon Tarmon Räppäkäpälien piti tänä keväänä taistella jälleen senioreiden Suomen mestaruuksista 35- ja 40-vuotiaiden SM-sarjassa. Suomen Koripalloliiton liittohallitus päätti kuitenkin, että tämän kauden pelit on pelattu koronavirusepidemiasta johtuen aikuisten alueellisten harrastesarjojen, senioreiden SM-sarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta. Näin porvoolaistenkin kausi päättyi tältä erää tähän.

Räppäkäpälät ei ehtineet käytännössä pelaamaan kunnolla oikein missään vaiheessa senioreiden pelejään. Sama joukkue, ehti pelaamaan joitakin otteluita kuitenkin miesten II divisioonassa Ravens nimellä, mutta nekin ottelut loppuivat käytännössä viime vuoden marraskuussa.

– Joulukuun alussa taisi olla joukkueemme viimeiset harjoitukset salissa. Sen jälkeen ei olla tehty yhtään mitään yhdessä, Räppäkäpälien Jesse Berglöf kertoo.

– Harjoitusten suhteen ei ole tietoa, koska päästään taas saliin harjoittelemaan. Mutta eiköhän se ensi syksyyn mene.

– Olemme onneksi jo niin monta kymmentä vuotta pelanneet koripalloa, että eivät ne taidot pääse hetkessä unohtumaan.

– Tekee varmaan jopa monelle "vanhukselle", ihan hyvääkin pitää vähän taukoa, ja parannella vanhoja vammoja, Berglöf naureskelee vakavissaan.

Nyt katseet kohti kesää, ja Savonlinnan OTB-turnausta.

– Itse käyn pelaamassa padelia useamman kerran viikossa, ja saliin pääsen onneksi 09-poikien valmentajana, muutaman kerran viikossa.

Räppäkäpälien Mikael Holme on Helsingin NMKY:n kasvatti, mutta ehti pelaamaan Korisliiga Porvoon Tarmossa kuusi kautta. Yksi kausi Korisliigasta tuli vastaavasti Helsingin Panttereista. Arkisto/Toni Degerlund

41-vuotias Mikael "Mixu" Holme valmentaa Tarmon U12-tyttöjä ja U14-poikia, Räppäkäpärissä ja Ravensissa pelaamisen lisäksi. Holme onkin seuran junioripelaajien puolesta harmissaan.

– Viimeisen vuoden aikana miesten, tyttöjen ja poikien treeneissä ei ole ollut yhtään koronatartuntaa, Holme toteaa.

– Pojilla oli yksi karanteenijakso, joukkueen ulkopuolisen henkilön tartunnan takia.

– Itse en ymmärrä miksi ei voisi treenata normaalisti oman porukan kanssa. Harmittaa kun monet nuoret lopettavat kokonaan harrastukset koronarajoituksien takia.

– Mun mielestä on ihan naurettavaa, että joka päivä tulee Puolasta tai jostain muualta kymmeniä koronapositiivisia Suomeen, ja sitten harrastukset kärsii, kun koronatilanne huononee koko ajan.

– Toivottavasti päästäisiin taas kohta normaalisti pelailemaan.

– Muista Räppäkäpälistä en tiedä, mutta muutama pelaaja on ollut mukana padelissa. Suurinta osaa porukkaa en ole nähnyt neljään kuukauteen.

– Itse olen käynyt punttisalilla ja silloin tällöin pelaamassa padelia.

Kesällä on ainakin vielä tässä vaiheessa vakaa aikomus pelata perinteinen Old Timers’ Basketball Tournament. Savonlinnassa pelattava koripalloturnaus kerää yleensä joka kesä yli tuhat senioriharrastajaa nauttimaan kesästä ja hyvistä peleistä Itä-Savoon.

– Usko kesään on kova ja hotellitkin on jo varattu kesäkuuksi OTB-turnaukseen Savonlinnaan, Räppäkäpälien manageri Kai Berglöf kertoo.

– Viime kaudella saamani tunnustus, Vanhan Taimerin käädyt, pitäisi taas luovuttaa samalla seuraavalle.

– Ikämiesten pelit on tosiaan tältä kaudelta taputeltu, ja taas meni yksi "varma" mestaruus sivu suun, Jesse Berglöf harmittelee.

– Nyt vain katseet kohti kesää, ja Savonlinnan OTB-turnausta. Emmeköhän me sieltä tuo pytyn kotiin taas vuoden tauon jälkeen.

Räppäkäpälien manageri Kai Berglof, palkittiin viime vuoden Old Timers' Basketball Tournamentissä Vanhan Taimerin käädyillä, joka pitäisi tulevana kesänä luovuttaa taas eteenpäin seuraavalle. Räppäkäpälät

Jesse Berglöf ymmärtää hyvin koronarajoitukset aikuisten osalta, mutta lasten harrastuksien loppumiselle, häneltä ei löydy ymmärrystä.

– Eihän tälle tilanteelle mitään mahda meidän aikuisharrastajien osalta. Kyllähän kaikilla olisi totta kai kova hinku joukkueharjoituksiin, mutta meidän aikuisten suhteen ymmärrän rajoitukset ihan hyvin.

– Osalla meidän porukastamme tuli tuossa muutama kausi takaperin ihan järjettömiä määriä pelejä. Pelasimme silloin MM-kisojen takia vuoden ympäriinsä pelejä, joten ehkä tämmöinen tauko tekee ihan hyvääkin.

– Mutta onhan tässä toki ikävä joukkuekavereiden näkemistä, ja kaikkea sitä muuta mitä joukkueurheiluun liittyy.

– Enemmän harmittaa kuitenkin meidän seuramme junnujen puolesta, joilta jää nyt käytännössä yksi kausi ihan kokonaan väliin.

– Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, olimme saaneet nostettua seuramme omia junioreita Ravensin II divisioona miehitykseen mukaan.

– Olisi ollut kiva nähdä miten hyvin pojat olisivat pärjänneet miesten peleissä. Olenkin kovasti huolissani kuinka moni noista on vielä ensi vuonna mukana, kun ovat juuri siinä pahimmassa drop-out iässä muutenkin.

– Toisaalta meillä on Ravensissa jonkinlainen sukupolvenvaihdos pikkuhiljaa vääjäämättä tulossa, ja tämä antoi siihen nyt ihan hyvänkin pikku breikin.

– Ainakin sarjapaikka saatiin taas säilytettyä, ja nuo junnut ovat ensi vuonna taas vuoden valmiimpia ottamaan vastuuta II divisioonasta.

Räppäkäpälien Jesse Berglöf (vas.) on huolissaan lasten ja nuorten koripallon harrastamisen jatkumisesta. Arkisto/Toni Degerlund

Vaikka Räppäkäpälät ovat käytännössä tällä hetkellä Tarmon miesten "edustusjoukkue", on porvoolaisseurassa tehty hyvää ja pitkäjänteistä työtä juniorikoripallossa. Seuran omista junioreista onkin pikku hiljaa nousemassa uusia tähtiä koripallokentille. Toisaalta koronatilanne aiheuttaa myös samalla paljon huolia tulevaisuudesta.

– Meillä on ollut seurassa hyvä pöhinä junioripuolella jo vuosia, ja toivottavasti saamme jatkossakin omista junnuistamme tasaiseen tahtiin uusia ukkoja Ravensin riveihin joka ikäluokasta, Jesse Berglöf toivoo.

– Me "vanhukset" alamme olemaan väkisinkin jo turhan vanhoja noihin karkeloihin, Berglöf naureskelee.

– Olen kuitenkin kyllä aidosti huolissani lapsista ja nuorista tässä tilanteessa. Mielestäni Porvoossa ei ole lasten harrastuksia hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla.

– Alle 12-vuotiaat ovat nyt onneksi päässeet vielä saleihin harrastamaan, mutta heilläkin oli valtavan pitkä tauko ihan turhaan.

– Yli 12-vuotiaista en viitsi edes sanoa mitään, että ei tule painokelvotonta tekstiä. Ihan varovaisestikin arvioiden, meillä on seurasta pudonnut harrastajia pois vähintään 20 prosenttia.

– Lisäksi nämä harrastajat ovat juuri sitä ryhmää, joka kaipaisi harrastamista ja liikuntaa kaikista eniten.

– Kunhan tämä tilanne tästä kesää kohti paranee, niin toivoisin kyllä kovasti, että kaupunki pitäisi salit auki läpi kesän, että saataisiin taas junnut, ja aikuiset, takaisin harrastusten pariin, ja pelastettaisiin mitä pelastettavissa on.

– Liian kovaa hintaa, ovat kyllä mielestäni, juuri lapset ja nuoret, tästä pandemiasta joutuneet nyt maksamaan.

Taustat

Räppäkäpälät

Joukkue koostuu pitkään pääsarjatasolla, ja miesten Divaria pelanneista koriskonkareista.

Räppäkäpälät on hallinnoinut 35- ja 40-vuotiaiden SM-sarjoja viimeiset vuodet.

Joukkue oli vuonna 2019 Suomessa järjestetyissä koripallon senioreiden MM-kisoissa yli 40-vuotiaiden miesten sarjassa. Silloin porvoolaiset pelasivat sarjan finaaliin, mutta kaatui Italialle 66–85 lukemin. Joukkue nappasi kuitenkin upeasti MM-hopeaa.

Joukkue pelaa myös miesten II divisioonaa Ravens nimellä.

www.porvoontarmo.fi/miehet/rappakapalat/

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut