Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisurheilukausi alkaa täydellä höyryllä – olympianäytöt on tehtävä kesäkuun loppuun mennessä

Yleisurheilukausi alkaa tänä vuonna poikkeuksellisella rytinällä. Tokion olympialaisiin pyrkivillä urheilijoilla on kiivaat tuloksentekosuunnitelmat, sillä kisojen tulosrajat tai olympiarankingiin tarvittavat pisteet on hoidettava viimeistään 29. kesäkuuta.

Suomen kisajoukkueeseen on valittu neljä tulosrajan saavuttanutta urheilijaa eli estejuoksija Topi Raitanen, kilpakävelijä Aku Partanen, pituushyppääjä Kristian Pulli ja korkeushyppääjä Ella Junnila.

Lisäksi puolen tusinaa suomalaista voi odottaa kesäkuun loppua varsin levollisin mielin rankingpisteidensä ansiosta. Tähän joukkoon kuuluu muiden muassa mieskeihäänheittäjiä ja vikkeliä naisaitureita, mutta kokonaisuutta on vaikea hahmottaa, koska myös ulkomaiset vastustajat aikovat kartuttaa ovelasti pisteitään.

– Rion 2016 olympialaisissa oli 16 suomalaista yleisurheilijaa. Tavoite on ylittää se, Urheiluliiton (SUL) valmennuspäällikkö Tuomo Salonen kertoi tiistaina Helsingissä.

Suomalaisten piste- ja tulossaalistus alkaa toden teolla 2. kesäkuuta Jyväskylässä alkavassa kotimaan gp-sarjassa. Isoimmille pisteille voi päästä Paavo Nurmen kisoissa 7.–8. kesäkuuta, sillä Turun kilpailulla on rankingin A-luokitus.

Hihassa Vaasan ässä

Urheiluliitolla on käsissään kaksi valttikorttia, jotka lyödään pöytään viime hetkellä 28.–29. kesäkuuta Vaasassa. Valtaosassa Euroopan maita pisteitä jaetaan maan mestaruuskisoissa juhannuksen aikaan, mutta Suomessa yleisurheilijoille järjestetään B-luokiteltu Olympiarankingkilpailu.

Se on selkeä etu, koska tapahtuma voidaan järjestää samalla luokituksella mutta joustavammin kuin mestaruuskilpailut karsintoineen ja alkuerineen.

– Vaasan kilpailussa olosuhteet on helpompi optimoida kuin mestaruuskilpailuissa, SUL:n puheenjohtaja Sami Itani vahvisti.

Kesäkuussa on tarjolla myös kaksi C-luokiteltua tuloksentekopaikkaa eli Kuortaneen gp 26. kesäkuuta ja Euroopan joukkuemestaruuskilpailut 19.–20. kesäkuuta Romaniassa.

Näillä näkymin rankingtilanne selkiytyy vasta juhannuksen jälkeen, juuri ennen Vaasan Olympiarankingkilpailua. Rankingkilpailussa jaetaan Kalevan kisojen B-pisteet, jotka lasketaan samalla myös Eugenen 2022 MM-kisojen rankingiin.

Rankingkilpailun lajit on alustavasti valittu olympianäkymän mukaan, ja ohjelmaan tehdään tarvittaessa muutoksia.