Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uintimaajoukkue hyppää Budapestin EM-altaaseen mitalitoivein – "Monella uimarilla on menestysmahdollisuuksia"

Suomen uintimaajoukkue pääsee pitkästä aikaa mittaamaan tasonsa arvokisa-altaassa, kun Unkarin Budapestissa uidaan pitkän radan EM-mitaleista. Koronapandemia pyyhkäisi viime vuonna tieltään lajin arvokisat, mutta maanantaina alkavien ratauintien kohdalla hyvää on kannattanut odottaa. Suomen 13 uimarin joukkueessa useammalla urheilijalla on onnistuessaan mahdollisuus ottaa jopa EM-mitali.

– Monella uimarilla on finaalitavoitteita ja menestysmahdollisuuksia. Meillä on kokenut joukkue ja useita uimareita, jotka ovat Euroopan tilastoissa top-10:ssä, Uimaliiton huippu-uinnin valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen kertoi STT:lle Budapestista.

Suomen kärkiuimareista Matti Mattsson on 200 metrin rintauinnissa Euroopan ranking-listan neljäs, samoin Mimosa Jallow 50 metrin selkäuinnissa. Myös Ida Hulkko (50 metrin rinta) ja Ari-Pekka Liukkonen (50 metrin vapaa) yltävät lajeissaan kymmenen kärkeen.

Arvokisojen ensikertalaisia Suomen joukkueessa ovat Martta Ruuska ja Siiri Einiö.

Korona-ajan oivalluksia?

Valmennuspäällikkö Pulkkisella on ollut EM-kisojen alla syytä hymyyn. Kotimaan huiput ovat päässeet virittämään kuntoaan yhä useammissa kilpailuissa, ja tulostahti on ollut pirteää.

Olympialaisiin valitut Mattsson ja Hulkko ovat laittaneet Suomen ennätyksiään uusiksi. Hyviä tuloksia on nähty myös esimerkiksi vapaauinnin pikamatkalla, sillä Liukkonen alitti Tokion A-rajan ja Fanny Teijonsalo on ottanut selviä kehitysaskelia.

– Esimerkiksi Mattsson ja Hulkko ovat tehneet todella hyviä tuloksia niissä harvoissa kisoissa, joissa ovat päässeet kisaamaan. Se kertoo uimarien ja valmentajien todella hyvästä yhteistyöstä, Pulkkinen kehaisee.

Onko pandemia-ajan harjoittelussa ollut havaittavissa joitain tiettyjä oivalluksia, jos vertaa koronaa edeltävään aikaan?

– Ehkä on niin, että urheilijat ja valmentajat ovat joutuneet miettimään harjoittelua tarkemmin. Harjoitusten tarkoituksenmukaisuus ja tavoitteet ovat kohdanneet toisensa paremmin. Ja kun kisoja ei ole ollut, kisakuntoa on haettu altaassa ehkä eri tavalla, Pulkkinen arvioi.

– Varsinkin jos tulokset ovat olleet hyviä, pitää analysoida, minkä takia näin on ollut ja mitä siitä voidaan oppia.

Taistelu olympiapaikoista kiihtyy

Mattssonin, Hulkon ja Liukkosen jälkeen seuraavien Tokio-ehdokkaiden kohdalla huomio kiinnittyy varsinkin Jallowiin, Teijonsaloon, Jenna Laukkaseen ja Laura Lahtiseen. Lisäksi naisten sekaviestijoukkue on lähellä paikkaa 16 maan olympialähdössä, mutta joukkue pyrkii vielä parantamaan tilastoaikaansa.

EM-kisojen jälkeen olympiarajojen tavoittelu kohdistuu etenkin kesäkuun puolivälin jälkeen järjestettäviin Kuopion SM-kisoihin.

– Sitten seuraavana viikonloppuna on vielä Sette Collissa Italiassa kilpailu. Sen kohdalla on mietitty, lähtisikö muutama urheilija sinne, Pulkkinen pohtii.