Porvoon Akilleen Sara Kuivisto avaa sunnuntaina kesäkauden – porvoolaisjuoksija aloittaa kautensa tuttuun tapaan 400 metrin juoksulla

Yleisurheilu: Sara Kuivisto avaa kesän kisakautensa osallistumalla 400 metrin kilpailuun.

Sara Kuivisto panostaa ensisijaisesti 800 metriin, jossa tavoitteena on tänä kesänä pistää SE-lukemat uusiksi. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen 29-vuotias keskimatkojen juoksija, Sara Kuivisto puhkuu itseluottamusta onnistuneen hallikauden jälkeen. Sunnuntaina Kuivisto laittaa jalkaansa jälleen piikkarit, ja aloittaa tulevan kesäkauden kilpailut juoksemalla Helsingin Eläintarhan kentällä 400 metriä.

Kuivisto on joka kevät aloittanut jo pidemmän aikaa, kisakautensa niin sanotulla alimatkalla, saadakseen karstat pois koneesta, ja päästäkseen kisafiilikseen talven jälkeen. Kuivisto lähtee kuitekin kauden ensimmäiseen kilpailuunsa maltillisesti.

– Otan sunnuntain kisan lähinnä harjoituksen kannalta, Kuivisto kommentoi.

– En minä tähän ensimmäiseen kisaan lataa mitään ihan älyttömyyksiä.

– Tarkoitus on mennä vain juoksemaan. Tärkeintä on vain saada taas kisakone käyntiin.

– Kilpailu on kuitenkin aina ihan eri asia kuin harjoitus, vaikka harjoituksessa olisi juossut kuinka kovaa hyvänsä.

Tärkeintä on saada taas kisakone käyntiin.

– Ei pidä odottaa liikoja ensimmäiseltä kilpailuiltaan. Lähtökohtaisesti otan sen harjoituskilpailuina. Siitä se lähtee sitten taas itsekseen rullaamaan.

Porvoon Akilleen Sara Kuivistolla on takanaan onnistunut hallikausi, ja harjoituksissakin on paukkunut järjestäin omat ennätykset. Toni Degerlund

Kuivisto ja hänen valmentajansa Ari Suhonen ovat merkanneet jo kesäkuun kisakalenteriin seuraavia askelmerkkejä porvoolaisen pään menoksi. Sunnuntain jälkeen, Kuivisto avaa kesän yleisurheilun GP-sarjan Jyväskylässä 2. päivä kesäkuuta, jossa hän juoksee 1500 metrin kilpailuissa. Päämatkansa, 800 metrin ensimmäinen koetus, on vastaavasti Turun Paavo Nurmi Gamesissa 7.6.

– Paavo Nurmi Games on itselleni hyvä ja kovatasoinen kisa, jossa pääsen mittaamaan vauhtini ensimmäistä kertaa 800 metrillä.

– Sen jälkeen tarkemmat suunnitelmat ovat vielä hiukan auki.

– Tavoitteenani on kuitenkin saada jo kesäkuulle, kovia kansainvälisiä kisoja, ja päästä ulkomaille juoksemaan.

– Kilpailumanagerini hoitaa parasta aikaa kansainvälisiä kisoja, mutta ne ovat vielä hiukan auki.

– Tiedossa on kuitenkin ainakin 19.–20.6. Euroopan joukkuemestaruuskilpailut Romaniassa, jonne olen varmuudella menossa.

– Sitä ennen, tavoitteenani on saada kolme kovaa kansainvälistä kisaa alle.

– Tšekin Kladnossa juoksen todennäköisesti kesäkuun 15. päivä ja sitä ennen 12. päivä Sveitsin Genevessä.

– Nämä eivät ole vielä täysin varmistuneet, mutta toivottavasti pääsen sinne mukaan, koska siellä olisi hyvää menoa tiedossa.

– Korona vaikeuttaa tällä hetkellä hiukan tätä suunnittelua.

Kesän tavoitteena on pistää uusiksi Tampereen Pyrinnön Tuuli Merikoski-Siliuksen vuonna 1991 juoksema 800 metrin naisten Suomen ennätys (2.00,59). Kuiviston ennätys on 2.01,60, jonka hän juoksi viime kesänä Slovakian Samorinissa. 1500 metrin SE on vastaavasti Uudenkaupungin Urheilijoiden, Sinikka Tyynelän nimissä. Tyynelän ennätys (4.06,01) on vuodelta 1977. Kuiviston ennätys matkalta on 4.08,85, jonka hän juoksi Qatarin Dohan MM-kilpailussa 2019.

– Lähden tavoittelemaan kesän aikana sekä 800, että 1500 metrin Suomen ennätyksiä.

– Tämä on itselleni iso tavoite tulevaksi kesäksi. Itse uskon kyllä, että pystyn rikkomaan Suomen ennätykset molemmilla matkoilla.

– En kuitenkaan ota siitä liikaa stressiä. Ennätykset tulevat sitten, kun ne tulevat.

– Totta kai, olympiapaikat ovat minulle myös hyvä tavoite. Olympialaisten kannalta, kesäkuu onkin tosi tärkeä, koska nyt kerätään rankingpisteitä, jotka oikeuttavat olympiapaikkaan. Alle pitäisi saada siis tosi hyviä kisoja.

– Tällä hetkellä näyttää, että olisin pääsemässä Tokioon molemmilta matkoilta, mutta toki pisteitä pitää vielä petrata kesäkuun aikana.

– Jos kausi ja olympialaiset sujuvat hyvin, niin syksyllä olisi tosi kiva päästä juoksemaan myös Timanttiliigaa ensimmäistä kertaa.

Sara Kuivisto uhkuu itsevarmuutta ja uskoo, että löytää hyvän vauhdin kesän kilpailuihin. Toni Degerlund

Kuivisto panosti koronan vuoksi tällä kertaa myös erityisen paljon hallikauteen saadakseen kovia kilpailuja alle. Panostus tuotti myös hedelmää. Porvoolainen voitti helmikuun lopussa kaksi SM-kultaa Jyväskylän sisähallin SM-kilpailuissa, 800 ja 1500 metrillä. Kuivisto oli jo ennen SM-halleja pinkonut uuden halli Suomen ennätyksen aikaan 2.03,29. Vaikka Jyväskylässä aika ei enää parantunut, oli Kuivisto omaa luokkaansa, ja otti suvereenisesti mestaruuden aikaan 2.04,37. 1500 metrillä, Kuivisto otti niin ikään suvereenin voiton uudella SE-tuloksella (4:11.42).

– Täytyy myöntää, että tällä hetkellä on tosi hyvä fiilis, Kuivisto iloitsee.

– Hallikausi onnistui erittäin hyvin, ja siitä oli hyvä jatkaa kovalla innolla kohti kesäkautta.

Porvoon Akilleen ykköstykki palasi Ari Suhosen kanssa hallikauden jälkeen peruskuntokauden kimppuun. Kaksikko keskittyi perusharjoittelun lisäksi normaalia enemmän voiman kehittämiseen. Kevättä kohden painotus on vuorostaan kohdistunut kilpailuvauhtisiin harjoituksiin, jossa Kuivisto onkin painellut erittäin lupaavaa vauhtia.

– Olen paukutellut kevään aikana uusia treeniennätyksiä läpi koko kevään, joka lupaa kieltämättä hyvää, Kuivisto toteaa.

– Pitää tietysti muistaa, että kilpailu on ihan eri asia kuin treeni.

– 800 metrin juoksu on erittäin vaativa ja haastava, jossa kaikki ominaisuudet pitää olla kohdallaan, ja mitään ei saa unohtua.

– Juoksijalta vaaditaan voimaa ja kestävyyttä.

– Kevään harjoitteluni on kuitenkin mennyt tosi hyvin, ja olen kehittynyt joka osa-alueella. Olenkin erittäin luottavainen kesäkauteni osalta.

Taustat

Sara Kuivisto

Kotipaikka: Porvoo.

Ikä: 29 vuotta.

Seura: Porvoon Akilles.

Paras saavutus (omasta mielestä): Euroopan joukkuemestaruuskilpailut ja Puolan superliiga, jossa neljäs sija 800 ja 1500 metrillä 2019. Sekä Suomen mestaruudet.

Lempiruoka: Olen ammatiltani kokki, joten tykkään ihan kaikesta.

Lempimusiikki: ”Kaikkiruokainen”.

Motto: Who dares, wins (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut