Porvoolaiset lähtevät nöyränä naisten F-liigan ensi kauteen – töitä tehdään tosissaan vaikka alla onkin ensimmäinen mestaruus

Salibandy: PSS:n naisten edustusjoukkueen ensi kauden kokoonpano on varmistunut ja joukkueen kesätreenitkin alkavat jälleen tiistaina.

PSS juhli kauden päätteeksi historiansa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Dick Bärlund

Toni Degerlund

Porvoon Salibandyseuran (PSS) naisten edustusjoukkue aloittaa tänään tiistaina valmistautumisensa ensi kauteen. Joukkue on varmistunut, ja keskittyminen on jo suunnattu seuraavaan kauteen. Joukkueen runko säilyi melkein samana kuin viime kaudellakin. Muutamia pelaajia jäi pois, mutta tilalle saatiin kovia vahvistuksia. Toisaalta myös muissa joukkueissa on kovia vahvistuksia ja paluumuuttajia. Vaikka PSS on nyt hallitseva mestari, lähdetään ensi kauteen jälleen puhtaalta pöydältä.

Porvoolaisten viime kauden joukkueesta tippui lopulta kolme pelaajaa pois. Kalpana Tarvainen siirtyi PSS:stä Tampereen Kooveehen. Kia Lehmusvuori ja Annina Levälampi päättivät vastaavasti lopettaa uransa ainakin tässä vaiheessa F-liigassa kokonaan. Tilalle saatiin kuitenkin kolme kovaa vahvistusta. Sveitsiläinen Jelena Zurbriggen hyppää keltapaitoihin Sveitsin naisten pääsarjan Unihockey Berner Oberlandin joukkueesta, Turun Palloseurasta saadaan lahjakas Jasmin Saario Porvooseen ja PSS:n ex-kapteeni Inka Lampinen tekee paluun vuoden Malmö FBC:n kauden jälkeen. PSS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Jukka "Kode" Kouvalainen on tyytyväinen joukkueeseensa. Kouvalainen korostaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että homma alkaa puhtaalta pöydältä ja takapeiliin ei kannata enää tässä vaiheessa katsella.

– Joukkueen kokonaisuus on kaikkein tärkeintä ja se määrittelee meidänkin toimintaamme, Kouvalainen painottaa.

– Yksi nainen ei sotaa voita, vaan hommaan tarvitaan isompi ryhmä.

– Jokainen joukkue on uniikki. Sellaista joukkuetta, mikä meillä oli viime kaudella, ei enää tule.

– Joukkueen identiteetti muokkautuu joka kausi uudestaan.

Joukkueen identiteetti muokkautuu joka kausi uudestaan.

– Homma riippuu tosi paljon siitäkin, miten asiat alkavat rullaamaan ryhmän kanssa.

– Viime kausi oli oma tarinansa, ja nyt kirjoitetaan ihan uusi tarina.

Inka Lampinen debytoi naisten MM-kisoissa 2019. Ville Vuorinen

Inka Lampinen loukkasi keväällä Akillesjänteensä, ja joutuu aluksi kuntouttamaan itseään, ennen kun pääsee tosi toimiin PSS:ssä. Ex-kapteeni on kuitenkin innoissaan paluustaan Porvooseen.

– On kyllä todella ihanaa palata rakkaaseen seuraan. Porvoossa on aina ollut hyvä olla kaikin puolin, Lampinen iloitsee.

– Meillä on kova joukkue ensi kaudeksi. Itseluottamusta löytyy mestaruuden myötä, ja vahvuuksia on vaikka kuinka paljon.

– Joukkueella on kokemusta kovista peleistä, ja sillä on tietoa, mitä menestyminen vaatii.

– Kova duuni pitää kuitenkin tehdä heti tässä kesällä ja runkosarjan alussa.

– Hommat starttaa taas niin sanotusti nollasta. Pelit tulevat olemaan kovia, ja monet joukkueet ovat vahvistuneet entisestään.

Kouvalainen on tietoinen muiden seurojen vahvistuksista. Usea seura on saanut kovia paluumuuttajia Ruotsista ja Sveitsistä. Porvoolaisia tämä ei hetkauta, koska Kouvalaisen valmennuksessa on keskitytty jo pidemmän aikaa vain omaan tekemiseen. Laadukkaiden pelaajien saaminen ensi kaudeksi naisten F-liigaan, on joka tapauksessa pelkästään positiivinen juttu kaikkien kannalta.

– Minua ei ole koskaan hirveästi kiinnostanut millaiset ryhmät muille tulee. Tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen, Kouvalainen toteaa.

– Siitä olen kuitenkin iloinen, että ensi kauden F-liigaan tulee kovia pelaajia.

– Luulen, että me kaikki haluamme sitä, koska se nostaa samalla sarjan tasoa. Sillä tavalla naisten F-liigalla on mahdollisuus nostaa omaa potentiaaliaan.

– Itse ainakin toivoisin, että naisten F-liiga, olisi yksi maailman neljän kärkimaan kovimmista sarjoista jossain vaiheessa.

– Sanoisin, että meidän edellä on tällä hetkellä Ruotsi, Sveitsi, ja Tšekki. Oman arvioni mukaan me olemme tällä hetkellä listalla neljänsiä.

– Nyt on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan olemme menossa ensi kaudella. Itse toivon, että sarjan taso nousisi.

PSS:n päävalmentaja Jukka "Kode" Kouvalainen ja silloin kapteeni Inka Lampinen olivat edustamassa porvoolaisia naisten Salibandyliigan avaustilaisuudessa Helsingin Sanomatalon Mediatorilla 2019 kauden alussa. Juhani Järvenpää

PSS aloittaa tiistaina kesätreeninsä tosi mielessä. Heinäkuussa on kahden viikon kesäloma joukkuetreeneistä, mutta silloinkin pelaajat harjoittelevat omatoimisesti. Muuten joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa. Fysiikkavalmentaja Katri Rosti pistää vastaavasti pelaajat koville kaksi kertaa viikossa. On sanomattakin selvää, että tavoite on mennä päätyyn saakka, ja napata mestaruus toistamiseen. Kouvalainen korostaa kuitenkin, että hommassa pitää olla nöyränä ja matka mestaruuteen vaatii kovaa työtä, jossa ei saa säästellä hikikarpaloitaan.

– Meidän pitää lähteä puhtaalta pöydältä uuteen kauteen.

– Ei kannata miettiä, että kun viime kaudella tuli mestaruus, niin nyt se tulee tälläkin kaudella.

– Nöyränä pitää lähteä liikkeelle, omien juttujen kautta.

– Mitä pidemmälle kautta mennään, niin totta kai, omaa peliä pitää pystyä kehittämään nousujohteisesti.

– Fakta on kuitenkin se, että työ tehdään aina runkosarjan aikana.

– Playoff-peleissä ei ole enää paljon tehtävissä, eikä mitään isoja pelillisiä juttuja voi enää kehittää, tai tuoda peliin jotain uutta.

– Siinä vaiheessa mennään niillä vahvuuksilla, mitä on saatu aikaa, ja tehdään pieniä muutoksia.

– Silloin oman pelaaminen pitää olla selkärangassa, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti.

– Ensi kevättä rakennetaan jo nyt kesän ja tulevan runkosarjan aikana.

Joukkue

PSS:n naisten edustusjoukkue 2021-2022

Maalivahdit: Pölönen Emmi ja Salo Arla.

Kenttäpelaajat: Noona Björkman, Annika Hautojärvi, Elina Hautojärvi, Aada Heikkinen, Ella Holmberg, Fanny Holmberg, Matilda Holmström, Iida Juures, Alisa Kettunen, Olivia Kortelainen, Inka Lampinen, Taimi Mikkola, Emma Parta, Milja Saarikoski, Jasmin Saario, Celine Stettler, Ella Sundström, Julia Turunen, Linda Törnqvist, Henna Uljua, Marianne Väliaho, Jelena Zurbriggen.

Taustajoukot: Päävalmentaja Jukka Kouvalainen, valmennus Tiia Ukkonen ja Samu Björkman, fysiikkavalmennus Katri Rosti, maalivahtivalmennus Paolo Keinänen, henkinen valmennus Tuire Havia, huolto Petri Björkman, joukkueen johto Lena Törnqvist, manageri Tero Nurme, mediavastaava Dina Sandberg, kahvilavastaava Arja Hakku.

www.porvoonsalibandyseura.net

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut