Nesteen soutajat taistelivat Sulkavan helteessä – Joel Naukkarinen souti ensimmäisenä olympialuokan o-yksiköllä 60 kilometriä Partalansaaren ympäri

Soutu: Sulkavan Suursoudut soudettiin jälleen välivuoden jälkeen.

NRC:n Joel Naukkarinen alitti viiden tunnin rajan erikoisveneiden sarjassa, kun soutustadionin digitaalit pysähtyivät aikaan 4:52:51. Markus Virtanen

Toni Degerlund

Sulkavalla päästiin jälleen nauttimaan perinteikkään Suursoutujen tunnelmasta välivuoden jälkeen. Porvoostakin mukana on aina ollut venekuntia, tällä kertaa tosin vain yksi kirkkoveneiden soutukunta, jossa soutivat Nesteen Soutajien (NRC) miesten joukkue perjantain 60 kilometrin iltasoudussa. Sen lisäksi 60 kilometrin puuyksikössä, Porvoota edusti Nesteen Soutajien Pekka Miilumäki (yli 50 v-sarja). NRC:n Joel Naukkarinen urakoi vastaavasti erikoisveneiden sarjassa olympialuokan yksiköllään. Porvoolaista väriä oli myös edustettuna muissa joukkueissa. Porvoolaiset Heidi Räihä-Jaakola. Riitta von Bagh ja Jaana Pietiläinen olivat soutamassa SM-hopeaa, lauantain kirkkovenelähdössä, Kouvolan soutajien naisjoukkueessa.

NRC:n joukkueessa soutivat Jarmo Aaltonen, Rai Lindberg, Kjell Karlsson, Eero Koskela, Tero Mononen, Sakari Haka, Jari Leinonen, Jarkko Koistinen, Erno Niiranen, Markus Virtanen, AP Tenhovuori, Pedro Pietiläinen, Jari Varjolaakso sekä soutuneuvoksen arvonimen saavuttanut Jukka Samola. Perämiehenä toimi Jukka Paananen. Markus Virtanen

NRC:n miesten kirkkovenejoukkue sijoittui loistavasti neljänneksi yösoudussa ajalla 4.29.35. Voittoon kovatasoisessa sarjassa soutivat Luumäen Voiton Soutajat aikaan 4.15.28. NRC:n joukkueessa soutivat Jarmo Aaltonen, Rai Lindberg, Kjell Karlsson, Eero Koskela, Tero Mononen, Sakari Haka, Jari Leinonen, Jarkko Koistinen, Erno Niiranen, Markus Virtanen, Ari Tenhovuori, Pedro Pietiläinen, Jari Varjolaakso sekä soutuneuvoksen arvonimen saavuttanut Jukka Samola. Perämiehenä toimi Jukka Paananen. Porvoolaiset olivat pitkään mukana voittokamppailussa, ja soutivat vielä matkan puolivälissä, rinta rinnan voittajajoukkueen kanssa.

– Tiukassa kisassa ei krampeilta ja peräänajoiltakaan vältytty, taistellessa mitaleista, Nesteen Soutajien miesten joukkueen vetäjä Ari Tenhovuori kertoo.

– Joukkueemme perämies, Jukka Paananen, joutui ajoittain ojentamaan takana tulevia.

– Perämiesten kesken käytiinkin kiihkeää sananveistelyä, Sulkavan tukahduttavan kuumassa ja hämärtyvässä illassa, Tenhovuori naureskelee.

Tiukassa kisassa ei krampeilta ja peräänajoiltakaan vältytty.

– Jukka kuitenkin kiitteli lopulta kisamme jälkeen joukkuettamme hienosta taistelusta raskaassa kelissä.

– Lähdimme matkaan toisesta rivistä, ja teimme kisan alkupuolella, näyttäviä ohituksia kilpakumppaneistamme.

Olympiasoutaja, Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen osallistui Sulkavan Suursoutuihin hieman normaalista poikkeavalla veneellä. Vili Väkeväinen

Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen oli pettynyt mies, kun hän ei onnistunut lunastamaan lippua Tokion olympialaisiin pariairokaksikossa Olli-Pekka Karppisen kanssa. Kilpailuhenkinen Naukkarinen kaipasi uusia haasteita, joita tämän kesän Sulkavan Suursoudut tarjosi. Naukkarinen kiersi saaren, ja taittoi 60 kilometriä ensimmäistä kertaa kautta aikain soutujen historiassa olympialuokan yksiköllä. Naukkarinen alitti viiden tunnin rajan, erikoisveneiden sarjassa, kun soutustadionin digitaalit pysähtyivät aikaan 4:52:51, jolla irtosi myös sarjan voitto. Kyseistä venettä ei ole suunniteltu isojen aallokkojen keskelle, kun vesilinjassa veneen leveys on 28 senttimetriä ja veneen laidat ovat 7 senttimetriä korkeat. Eikä mukaan mahtunut kuin kolme litraa juomaa. Vaativa kilpailu onnistui hienosti, nopein kirkkovenemiehistö taittoi saman matkan vain reilut 30 minuuttia Naukkarista nopeammin.

– Jossain määrin ajatus on muhinut varmaan aina, että vielä joskus uralla, tai sen jälkeen, pitää kiertää yksin Partalansaari, Naukkarinen kertoo.

– Viime viikon tiistaina mietin jo vakavissani, että pitäisikö jo nyt, kun lähitulevaisuudessa ei ole tärkeitä kisoja. Keskiviikkona tein päätöksen, jonka jälkeen nopeasti valmistelin veneen ja juomasysteemit matkaani varten.

– Seikkailua hain, ja seikkailun myös sain. Täytyy myöntää, että ei ollut helppo reissu kiertää Partalansaarta o-yksiköllä.

– Sulkava on musertavan pitkä matka yksin. Ja sen myötä oli kyllä voittajafiilis, kun siinä onnistuin.

Seikkailua hain, ja seikkailun myös sain.

– Melkein kolme tuntia, tuli todella kovassa vauhdissa, mutta "viimeinen tunti", jota hoin itselleni, venyi melkein kahdeksi.

– Matkan aikana ehti fyysisesti ja psyykkisesti kokea valtavasti. 10 kilometriä, vastatuulta voi tuntua pitkältä, samoin 20 kilometriä sivulta, keinuttaa koettelevasti noin kapealla veneellä. Ja 20 kilometriä myötätuultakin, voi tuntua paahtavassa auringossa tajun vievältä hornankattilalta.

– Anatomian hahmotus syvenee, kun elimistön 660 lihaksesta, vuoron perään kramppaa ainakin yli 100.

– Ensimmäistä kertaa läsnä olivat myös erilaiset pelon tunteet. En tiedä oliko se auringonpistoksen vai lämpöuupumuksen takia, mutta tajunnantasoa ja mielenmaisemaa muistutti eniten painajaisunen kaltainen tila.

– Häivähdyksen pystyi rationaalisesti tiedostamaan ison riskin, joita alentunut tajunta, vesillä liikkuminen vaikealla kalustolla, veneeseen kengillä ja letkulla, hakaneuloilla ja ilmastointiteipillä kiinni sitominen, krampit ja etenkin ohi ajavien huviveneiden aallokot aiheuttivat.

– Vene, joka kaatuu silmänräpäyksessä, on huono ympäristö olla hengästynyt. Samaan aikaan saattoi tuossa unenomaisessa leijuvassa tilassa kokea kuolemanpelkoa, mutta myös suhteetonta välinpitämättömyyttä.

– Vaikka pysähdyin lopussa jokaisiin huviveneaaltoihin (noin 20–30 kertaa), pidin erittäin epätodennäköisenä, että voisin selvitä maaliin saakka.

– Urheilussa, ja etenkin pitkissä, vaativissa suorituksissa, palkitsevinta on kaikkien noiden, lähes musertavien ajatusten ja tunteiden selättäminen.

– Siinä tuntee ikään kuin käyneensä läpi helvetin, ja kokeneensa jotain niin suurta, ettei ole enää sama ihminen sen jälkeen.

Sulkavan Soutujen osallistujamäärä tämän vuoden soutuihin oli huomattavasti pienempi kuin aikaisempia vuosina. Markus Virtanen

Ei näitä tapahtumia ole ollut liikaa viime aikoina.

Porvoolaisten Pekka Miilumäki antoi niin ikään kaikkensa puuyksiköllä, jossa hän sijoittui yli 50-vuotiaiden miesten SM-lähdössä neljänneksi. Sulkavan Suursoudut järjestettiin tänä vuonna 53. kerran. Viime vuonna tapahtuma peruuntui koronapandemian takia. Korona rokotti nytkin osanottajamäärää, mutta mukaan saatiin lopulta kuitenkin noin 1600 soutajaa. Soutusihteeri Veera Hintsanen oli mielissään, kun tapahtuma päästiin taas järjestämään välivuoden jälkeen.

– Kiva, että ihmisiä oli liikkeellä. Ei näitä tapahtumia ole ollut liikaa viime aikoina.

– Soutustadionillamme olikin mukavasti katsojia seuraamassa ja hurraamassa maaliin saapuville soutajille.

– Osa ei uskaltanut osallistua koronan takia, ja osa oli joutunut jättäytymään pois altistumisen takia.

– Normaalisti osallistujamäärämme ovat pyörineet 3 000–4 000 hujakoilla, kultavuosina 2000-luvun alkupuolella lähempänä 11 000.

NRC:n miesten kesä jatkuu harjoitellen. Nesteen Soutajat järjestävät 13.7. tiistaina kello 18 Porvoon Veckjärvellä Kaverille kanssa tilaisuuden, jonne kaikki ovat tervetulleita.

– Pyrimme saamaan uusia soudusta kiinnostuneita harrastajia tutustumaan lajiimme, Nesteen Soutajien Saija Pihkanen kertoo.

– Tutustumistapahtuman jälkeen toiminta jatkuu soutukurssimme muodossa syksyyn saakka.

– Tilaisuutemme ja soutukurssimme on tarkoitettu kaiken ikäisille ja kaikista soutumuodoista kiinnostuneille.

Tulokset

53. Sulkavan Suursoudut 8.-11.7.

Miehet yksinsoutu yli 50 v. 60 km (mukana SM): 1) Marko Leppämäki Virtain urheilijat 05:20:26, 2) Juha-Matti Valkama Keravan Urheilijat 05:39:16, 3) Harri Miettinen Joutsenon Kullervo 05:45:04, 4) Pekka Miilumäki Nesteen Soutajat 05:49:01.

Erikoisveneet, kanootit ja kajakit 60 km: 1) Joel Naukkarinen Nesteen Soutajat 04:52:51, 2) John Blässar Two rowing finns 06:16:40, 3) Sirpa Valtonen/Kirsi Juvonen KesUMe 09:01:21.

Kirkkoveneet, Pe kirkkovene iltasoutu avoin, 60 km: 1) Voiton Soutajat 04:15:28, 2) Hollolan Urheilijat -46 04:19:18, 3) Kahvakopla 04:20:02, 4) NRC Porvoo/miehet 04:29:35.

https://www.suursoudut.fi/process/tulokset.php

Taustat

Sulkavan Suursoudut

Vuosittain heinäkuussa järjestettävä, maailman suurimmaksi mainostettu soututapahtuma Saimaan vesillä Sulkavalla.

Tapahtuman järjestää Sulkava-seura ry.

Idean suursouduista keksi aikoinaan veneentekijä Kauko Miettinen.

Ensimmäiset soudut järjestettiin vuonna 1968, jolloin kisaan osallistui 38 soutajaa.

Vuonna 1984 järjestettiin ensi kertaa kirkkoveneiden kilpasoutu.

Kilpailun reitti on pituudeltaan 58 kilometriä.

www.suursoudut.fi

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut