Jari Hyttinen näki heti Sara Kuiviston potentiaalin toimiessaan tämän liikunnanopettajana Linnajoen yläasteella – Hyttinen saikin houkuteltua Kuiviston yleisurheiluun

Yleisurheilu: Porvoon Akilleen Sara Kuivisto oli Linnajoen yläasteella liikunnan valinnaisryhmässä, jonka vetäjänä Hyttinen toimi.

Jari Hyttinen on opettajan virkansa lisäksi Porvoon Akilles Bandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja. Outi Paappanen

Toni Degerlund

Kuivisto oli Linnajoen yläasteella vuosina 2004–2007. Hyttinen muistaa Kuiviston hyvin, joka oli iloinen, energinen ja avoin oppilas. Hyttinen oli itsekin tuolloin erittäin kovassa kunnossa, kun pelasi huipputasolla jääpalloa. Hän muistaakin erittäin hyvin hetken, joka oli ratkaiseva hänen ja Kuiviston tarinassa.

– Olimme liikunnan valinnaisryhmämme kanssa reilun 10 kilometrin lenkillä, Hyttinen kertoo.

– Mukana oli muun muassa lahjakkaita koripalloilijoita ja jääkiekkoilijoita. Olin vielä itsekin silloin varsin hyvässä juoksukunnossa, ja nostin vähitellen vauhtia.

– Lähes kaikille vauhti alkoi olla liikaa rantatiellä, hieman ennen sairaalaa. Sara juoksi rinnallani. Jutteli, eikä ollut yhtään hengästynyt.

– Jalassaan hänellä ei ollut kovinkaan optimaalisia kenkiä. Muistan tuon hetken todella hyvin.

– Tiesin hänen aiemman kertomansa mukaan, ettei hän varsinaisesti harrastanut mitään ohjattua urheilua.

Totesin Saralle, että sinulla on selvä lahjakkuus kestävyysurheiluun.

– Totesin Saralle, että sinulla on selvä lahjakkuus kestävyysurheiluun, ja kerroin tuntevani Porvoon Urheilijoiden valmentajat.

– Olinkin heti yhteydessä Petri Sundéniin. Kerroin lahjakkaasta tytöstä ja annoin myös Saralle Petrin numeron.

Jari Hyttinen toimii tällä hetkellä Linnajoen yläkoulussa Ruotsin kielen lehtorina. Outi Paappanen

Tasaisin väliajoin, Hyttinen kyseli Kuivistolta, joko tämä oli uskaltautunut treeneihin. Reilu vuosi tästä, Kuivisto tuli kertomaan liikunnanopettajalleen iloisena, olleensa PU:n treeneissä. Ja eipä aikaakaan, kun menestystä alkoi myös tulemaan saman tien juniorisarjoista.

– Sara on erittäin lahjakas tyttö, joka löysi oman lajinsa.

Sara on erittäin lahjakas tyttö, joka löysi oman lajinsa.

– Opettajana ja ihmisenä minulle, suurin palkinto on se, että joku kokee minun auttaneen ja vaikuttaneen merkittävällä tavalla hänen elämän polkuunsa.

– Yhdessä haastattelussaan Sara kertoi jo, uransa alkuvaiheessaan, tästä minun roolistani, ja tuo Uusimaan haastattelu on ollut luokkani takaseinällä jo kymmenen vuoden ajan.

– Sara on yksi niistä urheilijoista, joiden onnistumisesta tulee yhtä hyvä mieli, kuin omasta onnistumisestani.

– Sara on myös ihmisenä sellainen, jonka onnistumisesta on helppo iloita. Iloinen, avoin ja suorapuheinen.

Jari Hyttinen liikkuu edelleen itsekin paljon ja osallistui kesällä muun muassa Porvoon Ajoihin. Outi Paappanen

Saran, ja entisen suurjuoksija Suhosen yhteistyö toimii selvästi erinomaisesti.

Hyttinen on seurannut Kuiviston uraa erittäin tarkasti, ja käynyt katsomassa muutamia kisoja paikan päälläkin, muun muassa Kalevan Kisat Jyväskylässä. Hän lähettää aina onnitteluviestin entiselle oppilaalleen, kun tämä on ottanut urallaan uusia askelia. Hyttinen on täysin vakuuttunut, että Kuivisto pystyy juoksemaan Tokiossa kovempaa kuin koskaan aiemmin urallaan tähän asti.

– Tiedän kuinka sitoutunut ja omistautunut hän on.

– Ennen valmentajan vaihdosta Suhoseen, Saralla oli pari vuotta ongelmia rasitusvammojen kanssa, mutta niistä selvittyään hänen kehityksensä on ollut nousujohteisesta käytännössä koko ajan.

– Hänen, ja entisen suurjuoksija Suhosen yhteistyö toimii selvästi erinomaisesti.

– Nykyäänhän Sara seurustelee Akilles Bandyn, maalivahti Olli Lappalaisen kanssa ja sen vuoksi tapaan Saraa silloin tällöin. Onpa hän päässyt tai joutunut minuakin pyöräkisassa kannustamaan.

– Muistan muuten myös hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka kavereittemme kanssa autoimme Arin valmentajaisän Porvoon Keskuskentän aidan yli Olympiakesänä 1988, Hyttinen naureskelee.

Lue myös: Sara Kuivisto kasvoi Porvoon Linnajoen yläasteen liikuntatunneilta kohti Tokion olympialaisia

Taustat

Jari Hyttinen

Ikä: 44 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Ruotsin kielen lehtori ja valmentaja.

Seura: Porvoon Akilles.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Ihmisenä omat lapseni. Pelaajana A-maaottelut ja MM-kisat (2), vuodet Ruotsissa (7) sekä Suomen mestaruudet. Valmentajana Suomen mestaruudet sekä jääpallossa, että jalkapallossa. Ikämiehenä pyöräilyn Elite-luokan kilpailut.

Lempiruoka: Spaghetti bolognese tai hyvä pihvi.

Lempimusiikki: Ei varsinaisia suosikkeja, mutta hyvät lyriikat sekä suomeksi, että ruotsiksi.

Motto: Tärkeintä on pystyä katsomaan itseään peilistä. Kun yrittää parhaimpansa ja on rehellinen sekä itselleen, että muille, siihen on hyvät mahdollisuudet.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut