Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympialaiset avattiin aavemaisen tyhjällä stadionilla – tennistähti Osaka sytytti olympiatulen

Japanin keisari Naruhito julisti maski kasvoillaan Tokion olympialaiset perjantaina virallisesti avatuksi koronaviruspandemian vuoksi lähes tyhjällä stadionilla. Areenan ulkopuolella puolestaan oli runsaasti ihmisiä aistimassa tunnelmaa ja myös osoittamassa mieltään kritisoituja kisoja kohtaan.

Avajaiset kestivät melkein neljä tuntia ja venyivät paikallista aikaa lähes keskiyöhön. Yksinkertaistetut mutta silti näyttävät avajaisjuhlallisuudet huipentuivat olympiatulen sytyttämiseen stadionilla. Kunnian sai tennistähti Naomi Osaka.

Ison osan avajaisista vei kisojen 206 joukkueen marssi stadionille. Perinteiden mukaisesti Kreikka oli stadionilla ensimmäisenä. Japanilaisessa aakkosjärjestyksessä edenneessä paraatissa Suomi oli 148:s. Lipunkantajina olivat haulikkoampuja, olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela ja uimari Ari-Pekka Liukkonen.

Järjestäjien mukaan urheilijoita marssi kaikkiaan noin 5 700 eli huomattavasti vähemmän kuin normaalisti olympia-avajaisissa.

"Ette antaneet ikinä periksi"

Ennen Naruhiton avausjulistusta puhetta pitivät kisojen järjestelytoimikunnan johtaja Seiko Hashimoto ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach.

– Koronavirus on tuonut koko maailmalle valtavia haasteita. Haluan kiittää ja kunnioittaa kaikkia tärkeiden alojen kuten terveydenhuollon työntekijöitä, jotka ovat selvittäneet näitä haasteita niin määrätietoisesti. Haluan myös kiittää Japanin kansaa, Hashimoto sanoi.

Bach kiitteli urheilijoita sinnikkyydestä.

– Ette voineet tietää, toteutuisivatko nämä kisat lainkaan. Ette antaneet ikinä periksi ja nyt teette olympiaunelmastanne totta. Olette inspiroineet meitä taistelemaan kuten tekin olette taistelleet ja tekemään tästä hetkestä mahdollisen. Ja miljardit ihmiset ympäri maailman ovat naulanneet katseensa ruutuihinsa ja kannustavat teitä, Bach maalaili.

– Tämä on toivon hetki.