Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liukkonen luottaa herkkyyteen – Euroopan mestarin ajatukset ovat jo perjantai-illassa ja 50 metrin vapaauinnin alkuerässä

Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen tekee olympiadin viimeisen kuntokatsastuksensa tiistaina 100 metrin vapaauinnin alkuerissä. Fokus on jo kauden tärkeimmässä hetkessä. Perjantaina 30. heinäkuuta kello 13.13 Suomen aikaa Liukkonen hyppää Tokion uintikeskuksen altaaseen 50 metrin vapaauinnin alkuerässä.

– Edellisten kisojen opetus on, että pitää olla hereillä ja heti valmis. Tärkein asia on päästä alkueristä jatkoon, Liukkonen korosti suomalaisten olympiauimareiden etänä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

– Alkuerässä joukko karsitaan 72 urheilijasta 16:een, joten potentiaalisia mitalisteja karsiutuu heti jatkosta.

Liukkonen, 32, tietää asian kokemuksesta. Lontoon 2012 kisoissa hän oli alkuerissä 25:s ja Rion 2016 alkuerissä 23:s. Se selittää, miksi lajin hallitseva Euroopan mestari on kohottanut alkueräuinnin päällimmäiseksi olympiatavoitteekseen.

– Edellisissä kisoissa homma on loppunut alkuerään, Liukkonen vielä alleviivasi asian.

Taistelu sadasosista

Kilpailuun on ilmoitettu 27 uimaria alle 22 sekunnin tilastotuloksella. Kyse on olympiauintien kiivaimmasta sadasosataistelusta, joten vauhti on ensimmäisessä startissa aikalailla tapissa.

Liukkonen on laskeskellut, että Tokiossa pääsy välieriin edellyttää 22 sekunnin alitusta.

– Jatkoon on yleensä menty 22 sekunnin puolella, mutta nyt välieräpaikka vaatii luultavasti 21-alkuista aikaa. Tuskin tarvitsee Suomen ennätystä, mutta lähelle ennätystä pitäisi päästä.

Liukkosen Suomen ennätys on 21,58 kesän 2017 SM-kisoista. Nyt hän on toipunut pitkäaikaisista selkävaivoista huippuvireeseen, ja toukokuussa hän kurkotti Budapestista Euroopan mestaruuteen ajalla 21,61.

Liukkonen ui EM-kisojen kaikki kolme starttia alle 22 sekunnin.

Mediatilaisuudessa Liukkonen piti ajatuksensa niin tiukasti 50 metrin alkueräuinnissa, ettei hän maininnut sanallakaan 100 metrin vapaauintia eikä lämmennyt pitkiin puheisiin päämatkansa seuraavista vaiheista.

– Finaalipaikan edellyttämää aikaa on vaikea arvioida, kun nyt on mennyt jo pari vuotta MM-kisoista, joissa kaikki parhaat olivat paikalla. Tiukassa se on joka tapauksessa, sillä erot ovat pieniä, kun kaikki ovat treenanneet hyvin ja kovaa.

Oikeat lääkkeet ja lepo

Marko Malevalan valmennuksessa Liukkosen olympiavalmistelujen viimeinen vaihe oli kokeneen urheilijan rohkeaa herkistelyä.

– Levon kautta on menty, sillä viisikymppinen vedetään hermotuksen kautta, Liukkonen vahvisti.

– Olin EM-kisojen jälkeen aika väsynyt, joten olen yrittänyt ottaa viime viikot hyvin kevyesti. Olen lähinnä pyrkinyt pitämään voimatasoa yllä, ja ohjelmassa on ollut vain yksittäisiä kovempia treenejä.

Sitkeistä selkävaivoistaan Liukkonen selvisi lopulta antibiootein viime vuoden toisella puoliskolla. Loppu hoitui kuntosalilla.

– Vuodenvaihteen jälkeen tein voimaa ja löysimme lopulta treenit, joiden avulla pääsin eroon erilaisista tuntemuksista ja jäykkyydestä.

Pienemmät vaivat löysivät tänä kesänä Liukkosen oikeaan lähentäjään, nivuseen ja polveen.

– Muita jumeja tulee ja menee, mutta niiden takia on pitänyt olla harjoituksissa pikkuisen varovaisempi ja jotain piti karsia ohjelmasta.

Liukkonen aloittaa kisat 100 metrin vapaauinnin neljännessä alkuerässä tiistaina kello 13.09 Suomen aikaa.