Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Mattsson ui itsevarmasti olympiafinaaliin

Elämänsä kuntoon virittäytynyt Matti Mattsson ui vankalla itseluottamuksella 200 metrin rintauinnin olympiafinaaliin Tokion kisoissa. Mattsson oli välierässään kolmas ja kahden erän aikavertailussa viidenneksi nopein.

Mattsson aloitti välierän maltillisesti pitkin vedoin, kiristi rytmiä vasta kolmannen allasvälin aikana ja tuli maaliin tasapainoisen suorituksen jälkeen Suomen ennätysajassa 2.08,22. Kevään EM-kisoissa uitu ennätys kohentui neljä sekunnin sadasosaa.

– Vähän samanlainen uinti kuin alkuerässä, Mattsson arveli.

– Oli pitkää liukua, mutta uskoin sen riittävän. Tästä on hyvä jatkaa finaaliin.

Sanoista voi päätellä, ettei Mattssonilla ollut vedoissaan aivan ankarin yritys. Mattssonin 50-metriset taittuivat ajassa 29,33, 32,52, 33,08, 33,29. Ero edelliseen SE-aikaan syntyi toisella allasvälillä, joka sujui nyt 0,34 sekuntia ripeämmin kuin Budapestin EM-altaassa.

Australian Izaac Stubblety-Cook vahvisti ennakkosuosikin asemaansa välierien parhaalla ajalla 2.07,35. Alkuerissä hän oli vain kaksi sadasosaa hitaampi.

Britannian James Wilby murjaisi välierien kakkoseksi ajalla 2.07,91, mutta muut finalistit jäivät tasaisena joukkona 2.08:n puolelle.

Välierävaihe sotki pakkaa

Välierien kärkikaksikko karkasi kakkoserässä Mattssonin edelle. Euroopan mestari ja ME-uimari Anton Tshupkov tuli maaliin Mattssonin perässä ajalla 2.08,54.

EM-kisojen hopeamitalisti, Hollannin Arno Kamminga oli räväkän alun jälkeen ensimmäisen erän nopein ajalla 2.07,99. EM-kisojen ruotsalainen pronssimitalisti Eric Persson otti samasta erästä viimeisen finaalipaikan ajalla 2.08,76.

Taso ei noussut niin hyväksi kuin Mattsson ennen kisoja ennusti.

– Yllättävän paljon tämä aamu-uinti vaikuttaa noihin huippuihin, Mattsson ihmetteli.

– En tiedä, mennäänkö huomenna paljon kovempaa, mutta aamu vaikuttaa osaan ihmisistä. Mulle ei ole väliä, uidaanko aamulla vai illalla.

Finaali uidaan keskiviikon aamujaksossa aikataulun mukaan kello 4.44 Suomen aikaa. Se voi olla eduksi Mattssonille, samoin alku- ja välierät, jotka hän selvitti matalalla frekvenssillä voimia säästäen.

Tytär ennusti välierätuloksen

Mattsson ei ryhtynyt arvioimaan mahdollisuuksiaan, eikä veikkaillut voittoaikaa.

– Voittoajasta en osaa yhtään sanoa, sillä olympiafinaalissa voi tapahtua mitä vaan, Mattsson totesi.

– Ei kannata liikaa etukäteen miettiä, lähden uimaan omaa uintia ja nauttimaan siitä. Mutta totta kai kaikki on mahdollista.

Iltaohjelmassa oli välierän jälkeen verryttely, kevyt hieronta, ruokailu, "kisakylässä varmaan pieni kävely ehtoopäivänä" ja lopuksi soitto kotiin.

Perhe on noussut toistuvasti esiin Mattssonin haastatteluissa Tokiossa.

– Soitto kotiin, että miten elämä siellä rullaa, Mattsson sanoi välierän jälkeen.

– Innolla ovat katsoneet kaikki lajit. Ja (tytär) Varpu oli sanonut eilen äidilleen, että "isillä on kaksi uintia, sitten hän tulee kotiin".

Stressi laukesi alkueriin

Perheensä Mattsson otti jakamaan myös finaalisaavutusta.

– Melkein pisti porilaisenkin miehen herkistymään tossa tv-kameroiden edessä. Olympiafinaalista olen pikkupojasta asti haaveillut, Mattsson kertoi kurkusta karheaa palaa rykien finaalipaikan herättämistä tunteista.

– Aikalailla omaa unelmaa, kun tuli olympiafinaali ja on kahden lapsen isä. Ei kai paljon enempää voi vaatia.

Mattsson vastaili median kysymyksiin hieman malttamattomana ja samalla keskittyneen oloisena.

Mitään ylimääräistä jännitystä ei kuitenkaan näkynyt kummassakaan karsintauinnissa.

– Kai se stressi rupeaa pikkuhiljaa laukeamaan, sillä stressilevelit saatiin alas alkueräpäivänä, Mattsson vahvisti.

– Ja tuli reissun parhaat unet viime yönä, vaikka on oltu melkein pari viikkoa reissussa. Tuli parhaaseen paikkaan.

Mahdollisuus 2.08:n alitukseen

Mattsson saavutti vuoden 2013 MM-kisoissa yllätyspronssin silloisella SE-ajalla 2.08,95. Hän sai ennätyksen nurin vasta tämän vuoden huhtikuussa ajalla 2.08,51. Budapestin EM-kisoissa hän ui toukokuussa tasaiset karsinta-ajat 2.08,43 (SE) ja 2.08,26 (SE) sekä finaalissa 2.08,48.

EM-finaalissa Mattsson tuli liian kiivaasti 150 metriin ja kangistui neljänneksi. Nyt hänellä on koossa seitsemän 2.08-alkuista tulosta, joten paine 2.08:n alitukseen on olympiafinaalissa kova.