Porvoon Akilleen Sara Kuivisto puhkuu itseluottamusta ennen 800 metrin alkueriään – tavoitteena on juosta jatkoon ja pistää samalla mahdollisesti SE uusiksi

Olympialaiset: Porvoon Akilleen Sara Kuivisto pääsee Tokion olympialaisissa tosi toimiin, kun 800 metrillä juostaan perjantaina alkuerät.

Sara kuivisto on saanut jo olympiakuumeen ja alkaa pääsemään tunnelmaan, kun 800 metrin alkuerät lähestyvät. Sara Kuivisto

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen 29-vuotias keskimatkojen juoksija, Sara Kuivisto on yhtä hymyä, kun unelma olympiastartista lähestyy. Olympialaisten yleisurheilut alkavat perjantaina ja Kuivisto on heti tulessa, kun naisten 800 metrillä juostaan alkuerät. Tokiossa alkuerät startataan aamupäivästä, joten Suomessa ne alkavat aamulla kello 4.25. Tulevat eräjaot selviävät tarkemmin torstain aikana.

Kuivisto on ollut tällä kaudella kovassa kunnossa, ja puhkuu itseluottamusta. Jo hallikaudella, Kuivisto paineli lujaa niin 800 kuin 1500 metrillä. Talven ja kevään harjoitukset ovat menneet nappiin, ja kesäkauden alusta lähtien, porvoolaisen meno on ollut vakuuttavaa. Kuiviston tavoitteena on ollut pidemmän aikaa rikkoa Suomen ennätykset 800 ja 1500 metrillä. 1500 metrin SE siirtyikin kesäkuun lopussa Kuiviston nimiin 4:05.39 ajalla. Aiempi ennätys (4.06,01) oli vuodelta 1977, jonka oli juossut Uudenkaupungin Urheilijoiden Sinikka Tyynelä. Myös 800 metrillä Kuivisto oli jo lähellä pistää SE-lukemat uusiksi Kuortaneen Motonet GP-kilpailuissa kesäkuun lopussa, juoksemalla matkan aikaan 2:00.75. Ennätys (2.00,59) on vielä toistaiseksi Tampereen Pyrinnön Tuuli Merikoski-Siliuksen nimissä, jonka hän on juossut vuonna 1991. Kuivisto uskoo, että Tokiossa olisi tuhannen taalan paikka pistää ennätys uusiksi, ja ottaa sekin omiin nimiin.

– Täällä olisi tosiaan hyvä mahdollisuus juosta uusi Suomen ennätys, ja olisi vieläpä upea paikka juosta se juuri täällä, Kuivisto toteaa.

– En tiedä vielä tässä vaiheessa 800 metrin eräjakoja. Toivon kuitenkin vauhdikasta juoksua.

– Tavoitteeni on tietysti päästä jatkoon alkueristä.

Sara kuivisto puhkuu itseluottamusta ja lähtee juoksemaan perjantain 800 metrin alkueriin uransa parasta juoksua. Mika Noronen

Tavoitteeni on päästä jatkoon alkueristä.

Naisten 800 metrin alkueristä pääsee 24 parasta jatkoon. Kuiviston ennätys, on 800 metrin kausitilaston 30:s ja ennätystilaston 35:s. Onnistuneella juoksulla jatkopaikka on kuitenkin täysin realistinen. Finaalipaikka onkin sitten hiukan kivisempi tie. Finaaliin pääsee vain kahdeksan parasta, ja taso on kova. Finaalipaikka vaatii hyvin todennäköisesti alle kahden minuutin juoksua. Kuusi naista on juossut tänä vuonna 1.56-alkuisen tuloksen, ja kovaa menoa on varmasti Tokiossakin luvassa. Matkan vahvin ennakkosuosikki on tämän kauden sensaatio, 19-vuotias yhdysvaltalainen Athing Mu, joka pitää hallussaan kauden kärkiaikaa 1.56,07. Kuivisto on mukana myös 1500 metrillä. Jos Kuivisto etenee 800 metrillä pidemmälle, on 1500 metriä tosin päällekkäin 800 metrin kanssa. 800 metrillä juostaan 30.–31.7. ja 3.8., kun 1500 metrin juoksu käydään 2.8.–4.8.-6.8.

– Keskityn nyt ensin täysillä pelkästään 800 metriin, enkä mieti vielä tässä vaiheessa sen enempää 1500 metriä, Kuivisto sanoo.

– Jos juoksen 1500 metrillä, niin kyllä minulla siinäkin on tarkoitus juosta urani paras juoksu, ja edetä alkueristä jatkoon.

Olympialaiset ovat monen urheilijan unelma, moni niistä haaveilee, mutta kaikki eivät sinne silti ikinä pääse. Vaikka Kuivisto on päässyt edustamaan Suomea jo EM- ja MM-tasolla, niin olympialaiset ovat ihan omaa luokkaansa.

– Kisafiilis kyllä nousi aika hyvin, kun pääsin tänne paikan päälle reilu viikko sitten ja nousi entisestään, kun saavuimme tänne kisakylään.

Kyllähän olympialaisissa on ihan eri tunnelma kuin muissa arvokisoissa.

– Kyllähän olympialaisissa on ihan eri tunnelma kuin muissa arvokisoissa. Täällä voi haistaa olympiakuumeen.

– Itse matka Suomesta Japaniin meni hyvin. Olimme ensin harjoitusleirillä Sagan kaupungissa, 1500 kilometrin päässä Tokiosta.

– Olin siellä yhdeksän päivää, ja maanantaina saavuimme tänne Tokion kisakylään.

– Aikaerosta selvisin noin kolmessa päivässä. Kuuma on, mutta onneksi suomessakin oli niin lämmin, että olin siihen jo suurimmaksi osaksi tottunutkin.

– Porukkaahan täällä kisakylässä on ihan hirveästi, joka tekee hommasta tietysti hiukan rauhattomaa. Tosin olen minä siihenkin sopeutunut.

– Olympialaiset olivat itselleni yksi tärkeä etappi, mitä olen tavoitellut.

– Minulla on kuitenkin kyllä tarkoitus juosta täällä hyvin. En todellakaan tyydy vain siihen, että pääsin mukaan, Kuivisto painottaa.

Senni Salminen (vas.) ja Sara kuivisto hakevat hiukan viilennystä harjoituksiensa lomassa. Sara Kuivisto

Olen tehnyt muutamia, kovempia viimeistelytreenejä, ja ne ovat sujuneet erinomaisesti.

Urheilijat, valmentajat, media ja käytännössä kaikki, jotka ovat mukana olympialaisissa, joutuvat elämään aikamoisessa kuplassa kilpailuiden ajan. Kuumeen mittaaminen ja päivittäiset koronatestit kuuluvat asiaan, eikä kisakylän ja urheilupaikkojen lisäksi, ole asiaa muualle. Kuivisto on saanut kuitenkin hyvin aikansa kulumaan, ja onkin keskittynyt pelkästään tulevaan olympiaurakkaansa.

– Sagan leirillä emme saaneet poistua hotellista mihinkään, paitsi treenikentälle ja kaksi kertaa päivässä hotellin kiertävälle lenkkireitille, Kuivisto kertoo.

– Kisakylässä saamme liikkua vapaasti ja harjoituspaikoille mennään kyydeillä. Näiden ulkopuolelle ei kuitenkaan ole mitään asiaa. Koronatestit tehdään joka aamu ja maskia täytyy käyttää koko ajan.

– Kaikki on kuitenkin järjestetty hienosti Suomen olympiakomitean puolesta, joten eipä tarvitse paljon asioita itse pohdiskella.

– Olen tehnyt muutamia, kovempia viimeistelytreenejä, ja ne ovat sujuneet erinomaisesti.

– Juoksin myös yhden 1000 metrin testikisan lauantaina. Olemme olleet valmentajani Arin kanssa yhteydessä päivittäin, ja hän tietää tarkalleen millainen vireys minulla on milloinkin ollut.

– Täältä kisakylästähän pitää poistua heti oman lajinsa jälkeen. Osa onkin jo poistunut, ja osa ei ole edes vielä saapunut tänne.

– Meillä on kuitenkin mukava tunnelma Suomen joukkueessa. Vaikka olen ollut monissa kisoissa, niin täällä tunnelma on aivan omanlaisensa.

– Kisakylähän on valtava keskittymä, jossa asuu tuhansia urheilijoita ja joukkueiden johtoa.

– On mukavaa nähdä eri lajien urheilijoita ja jutella heidän kanssaan. Kisakylässä asutaan kerrostaloissa, jotka myöhemmin myydään asunnoiksi.

– Suomella on käytössä kaksi ja puoli kerrosta. Kisakylästä löytyy myös valtava ruokala, joka on auki ympäri vuorokauden 24 h. Sieltä voi valikoida kaikista maailman ruuista mieleisensä.

Lue lisää: Sara Kuivisto kasvoi Porvoon Linnajoen yläasteen liikuntatunneilta kohti Tokion olympialaisia – Kuiviston liikunnanopettaja huomasi heti lahjakkaan juoksijan potentiaalin

Lue lisää: Jari Hyttinen näki heti Sara Kuiviston potentiaalin toimiessaan tämän liikunnanopettajana Linnajoen yläasteella – Hyttinen saikin houkuteltua Kuiviston yleisurheiluun

Lue lisää: Sara Kuivisto, kolumni: Menolippu Tokioon

Taustat

Sara Kuivisto

Kotipaikka: Porvoo.

Ikä: 29 vuotta.

Seura: Porvoon Akilles (kasvattiseura Porvoon Urheilijat).

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): 1500 m SE, sisäratojen 800/1500 SE, EM hallit 8. sija 2021, Euroopan joukkuemestaruuskisat 1 liiga 1500 m voitto 2021 ja olympiapaikka 800/1500 metrillä. Sekä Suomen mestaruudet, sekä kaikki Suomen ennätykset.

Lempiruoka: Olen ammatiltani kokki, joten tykkään ihan kaikesta.

Lempimusiikki: ”Kaikkiruokainen”.

Motto: Who dares, wins (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa).

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut