Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rullalautailija Lizzie Armanto toipui vakavasta loukkaantumisesta Suomen olympiatoivoksi – "On ollut aikoja, jolloin olen voittanut, vaikken ole tehnyt parasta suoritustani"

Rullalautailija Lizzie Armanto, 28, vastaa suomalaistoimittajien kysymyksiin hymyillen ja rennosti. Etäyhteyksin Tokiossa pidettävä haastattelutilaisuus tehdään englanniksi, sillä Armanto ei osaa suomea.

Armanto on joka tapauksessa yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Tokion olympialaisissa. Hän on mukana naisten park-kilpailussa, jonka alkuerät ja finaali ovat ensi keskiviikkona.

Hiuksiinsa sinistä väriä pannut Armanto on ollut vasta muutaman päivän Tokiossa. Ajatus olympialaisissa urheilemisesta ei ole vielä iskenyt täysin tajuntaan.

– Tuntuu vielä vähän epätodelliselta, hän tiivistää ja sanoo olevansa innoissaan.

Armanto on elänyt koko ikänsä Yhdysvalloissa. Hänen isänsä on suomalainen. Armanto ilmoitti tammikuussa 2019 pyrkivänsä edustamaan Tokion olympialaisissa Suomea.

Yksi päätöksen taustalla olleista syistä oli hänen halunsa saada mahdollisimman monta huippulautailijaa mukaan Tokion kisoihin. Olympialaisissa voi olla enintään kolme saman maan urheilijaa kussakin skeittauksen lajissa, ja Yhdysvalloissa huippuja löytyy runsaasti.

– Rehellisesti sanottuna mukana on paljon hyviä rullalautailijoita, mutta kaikki parhaat eivät ole täällä, kalifornialainen Armanto sanoo.

Temppuja löytyy varastosta

Armanto on ollut jo vuosia skeittauksen isoja naisnimiä ja tienraivaajia. Tokiossa hänen vireensä on kysymysmerkki, sillä takana on paha loukkaantuminen.

Armanto mursi lokakuussa reisiluunsa hypyn mentyä megarampissa pahasti pieleen. Hän paiskautui rajusti päin seinää ja putosi korkealta maahan. Video tapahtumasta on rajua katsottavaa.

– Tapahtui sellaista, mihin ei voi valmistautua. Toipuminen ei ole ollut suoraviivaista, vaan siinä on ollut ylä- ja alamäkiä. Skeittaus ei ole kropalle helppo laji, Armanto sanoo.

Armanto kertoo joutuneensa opettelemaan kävelemään uudestaan vakavan onnettomuutensa jälkeen.

– Joidenkin temppujen kanssa on vielä vaikeuksia, mutten ole huolissani. Minulla on paljon temppuja, Armanto sanoo ja paljastaa takataskusta löytyvän myös uusia metkuja.

Hän ei halua puhua mitalitavoitteesta, vaikka itseluottamus onkin kunnossa.

– Ei ole henkisesti hyvä asia sanoa, että haluan mitalin. Skeittaus on hyvin subjektiivinen laji, ja paljon on tuomareista kiinni. On ollut aikoja, jolloin olen voittanut, vaikken ole tehnyt parasta suoritustani.

Nuoret menestyjät innostavat

Rullalautailu on ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa. Naisten street-kisassa mitalistit olivat 13–16-vuotiaita. Myös osa parkin skeittaajista on hyvin nuoria.

– Nuorten menestys ja erilaiset skeittaustyylit ovat innostavia asioita, Armanto sanoo.

Armanto myöntää, ettei tiennyt Suomen olympiajoukkueen urheilijoita ennen kisakylään saapumista. Kisakylässä viereisessä soluhuoneessa on ollut pika-aituri Annimari Korte, jonka kanssa Armanto on tutustunut. Korte ehti jo kisata Tokiossa.

Hyväntuulisen skeittarin ei tarvitse kantaa kaikkia Suomen mitalipaineita, sillä uimari Matti Mattsson ylsi pronssille.

– Oli siistiä käydä Matin mitalijuhlissa ja nähdä, miten ylpeitä kaikki olivat toisistaan, Armanto innostuu.