Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ben Simonsén ja Rayogo ajoivat PM-pronssille – menestynyt Suomen valjakkoajon parhaimmisto nähdään Sipoossa SM-kilpailuissa

Suomen valjakkojoukkue voitti viisi mitalia Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailuissa Sommerstedissä, Tanskassa. Valjakkoajo on Suomen Ratsastajainliiton alainen, näyttävä ja vauhdikas hevosurheilulaji. Henkilökohtaisessa kilpailussa tuli hopeaa poniyksiköissä ja pronssi hevosyksiköissä sekä joukkuekilpailussa hopea hevosyksiköissä ja pronssi poniyksiköissä ja -pareissa.

Poniyksiköissä Raisa Takkinen voitti hopeaa Kooihuster Harrolla ja sipoolainen Husaariratsastajien Leena Vähä-Erkkilä oli 15. Poniyksikköjoukkue pääsi pronssille.

Sipoolainen Husaariratsastajien Ben Simonsén ja Rayogo voitti henkilökohtaisen pronssin tuloksella 125,58. Hevosyksikköjoukkue jäi pienellä erolla PM-hopealle ja joukkueessa olivat Simonsénin lisäksi Leena Kalalahti ja Talvikki Järvinen.

Pronssia Suomelle voittivat ponipareissa sipoolainen Husaariratsastajien Essi Kajander, Heidi Koski ja Mia Ventoniemi. Henkilökohtaisessa kilpailussa Ventoniemi oli viides, Koski kuudes ja Kajander seitsemäs.

Simonsén oli todella iloinen henkilökohtaisesta pronssista. Hän kertoo kilpailevansa seuraavan kerran lähes kotipihallaan.

Savijärvellä Sipoossa on mahdollista nähdä tositoimissa lähes koko Suomen valjakkoajon parhaimmisto. Sipoossa järjestetään kolmipäiväiset valjakkoajon SM-kilpailut 6.–8. elokuuta ja suuri osa kilpailee siellä.

Kilpailut ovat myös järjestävän seuran, Husaariratsastajien 50-vuotis juhlakilpailu.

Kilpailuihin on ilmoittautunut 39 valjakkoa, eli liki kaikki Suomen aktiivisesti kilpailevat valjakkoajajat.

PM-hopeamitalisti Raisa Takkinen kisaa Saksassa, mutta kotikonnuilla kilpailevat sipoolaiset ovat varmasti iskussa.

Nyt on hieno mahdollisuus nähdä PM-kisoissa menestyneet urheilijat toiminnassa. PM-kilpailuihin osallistui Suomesta peräti 10 valjakkoa, mikä on uskomaton määrä vain noin neljänkymmenen aktiivikilpailijan joukosta.

Kilpailut alkavat perjantaina koulukokeella ja parhaat eli vaikea SM luokka alkaa joka päivä kello 13.

– Lauantai on ainakin jännittävä päivä, jolloin kannattaa olla paikalla kun startataan kestävyyskokeessa, eli maratonilla. Kun vaikean luokan huippukuskit kun pääsevät radalle, saa nähdä uskomattoman vauhdikkaita suorituksia, Simonsén kertoo.

Savijärvellä on pitkät perinteet valjakkoajossa ja puitteet ovat erittäin hienot valjakkoajokilpailujen järjestämiseen. Kartanon omistaja Simonsén on kilpaillut lajissa menestyksekkäästi yli kaksi vuosikymmentä. Simonsénin isä Rolf Simonsén toi lajin suomeen 1980-luvulla.

Lajissa kilpaillaan ajaen yhden tai useamman hevosen tai ponin valjakoilla. Valjakkoajoon tarvitaan hevosen/hevosten lisäksi valjaat, vaunut, ajuri sekä groomi eli vaunuavustaja. Valjakkoajokilpailut ovat kaksi- tai kolmepäiväiset koostuen koulukokeesta, kestävyyskokeesta ja tarkkuuskokeesta. Kolmipäiväisissä kisoissa aloitetaan koulukokeella, toisena päivänä on kestävyyskoe ja kolmantena päivänä on viimeinen osakoe eli tarkkuus.

– Hevosten hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota kilpailujen aikana. Kolmipäiväisissä kilpailuissa hevoset käyvät eläinlääkärin tarkastettavana useaan otteeseen. Jokaisen osakokeen tulokset ilmoitetaan virhepisteinä. Voittaja on valjakko jonka kolmessa osakokeessa saama yhteenlaskettu virhepistemäärä on pienin, Husaariratsastajien puheenjohtaja Marit Sivén kertoo.

– Harrastajamäärät ovat nousussa ja uusille harrastajille laji on SM-kisoissa helposti lähestyttävä. Aktiivisesti kilpailevien harrastajien lisäksi on paljon uusia tulokkaita mukana valmentautumassa. Kilpailujen osakokeet ovat toinen toistaan jännittävämpiä, tästä syystä valjakkoajo on myös mitä parhain yleisölaji, Sivén sanoo.

SM-kilpailu perjantaina 6.8. koulukoe kello 13 SM-luokat ja aamulla ovat helpommat alueluokat. Lauantai 7.8. maraton kello 13 ja aamulla ovat helpommat alueluokat.

Sunnuntai 8.8. tarkkuuskoe kello13 SM-luokat ja aamulla ovat helpommat alueluokat.