Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OK Trianin Venlat ja Jukolan veljekset sijalla 75

Suunnistus: Napapiiri-Jukola oli tämän vuoden maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, joka järjestettiin Rovaniemellä.

Napapiiri Jukolan ilahduttavin itäuusmaalainen suoritus nähtiin Venlojen viestissä, kun OK Trianin nelikko: Cecilia Nordgren, Ana-Sofia Fagerudd, Päivi Julku ja Saga Wickhom suunnisti sijalle 75 kaikkiaan 782 kisaan startanneen joukkueen joukossa. Erityisesti vasta 15-vuotiaan Nordgrenin rohkea suoritus avausosuudella, kokeiden kilpasiskojen kanssa oli sykähdyttävä. Nordgren eteni varmasti ja toi seuransa vaihtoon vaativalta 7,3 kilometrin radalta sijalla 68, reilut kuusi minuuttia kärjen takana.

Kakkososuudella kokenut Fagerudd teki myös varman suorituksen ja nosti trianilaiset sijalle 62. Kolmas osuus oli Venlojen viestin pisin, eli 9,1 kilometriä. Fyysisellä raastavalla radalla, Päivi Julku ei pystynyt aivan pitämään lähtösijoitustaan, mutta vaihtoi kuitenkin edelleen sadan parhaan joukossa sijalla 92. Ankkuriosuuden 8,5 kilometrin, erittäin vaativalla radalla Nordgrenin tapaan, vasta D16-sarjassa suunnistava lahjakas Saga Wickhom näytti jälleen osaamistaan. Ennakkoluulottomasti hän eteni rastilta toiselle ja nosti OK Trianin sijoitusta etenkin radan kaikkein vaativimmalla osuudella. Pitkällä loppusuoralla nuori nainen pisti kaikki voimansa peliin ja ylitti maaliviivan riemukkaasti sijalla 75. OK Trianin venlat paransivat näin ollen upeasti viime vuoden sijoitustaan, joka oli edellisellä kerralla 163.

Myös OK Trianin Jukolan veljesjoukko suunnisti sijalle 75, kokoonpanolla Kristian Salo, Jani Virta, Jörgen Wickholm, Oskari Reijonen, Simon Nordgren, Alec Still ja Petteri Muukkonen. Nuori Salo suunnisti jo täydessä pimeydessä käynnistyneen, ja varmasti suunnistajille kovia paineita asettaneen avausosuuden, hyvin pienistä virheistään huolimatta sijalla 132 kaikkiaan 952 startanneen joukkueen joukossa. Kakkososuudella kokenut Jani Virta näytti kokemuksensa ja kovan syyskuntonsa, nostamalla trianilaiset upeasti sijalle 69. Virran suoritus oli erinomainen, sillä hän jäi osuudellaan vain kaksi minuuttia lisää kärjelle.

Kolmannella, yli 16 kilometrin raastavalla Jukolan kuningasosuudella, myöskin erittäin kokenut Jörgen Wickholm ei hyytynyt muiden kyydissä. Napapiirillä kääntymässä käyneen, ja erittäin pitkiä rastivälejä sisältäneen osuuden jälkeen OK Trian vaihtoi sijalla 72. Neljäs ja viiides osuus olivat 9 kilometrin mittaisia ja ne suunnistettiin edelleen pimeässä. Ykkösjoukkueeseen nousseet nuoret Oskari Reijonen ja Simon Nordgren pääsivät maistamaan suurviestin kovavauhtista tunnelmaa ja jatkoivat OK Trianin nuorten suunnistajien ennakkoluulottomia suorituksia Jukolassa. Kaksikko onnistui teknisesti vaativilla osuuksillaan pitämään trianilaiset 80 parhaan joukossa. Toiseksi viimeisen, 11 kilometrin osuuden, trianilaisista suunnisti nuorten kaartista 18-vuotias Alec Still, joka myöskin onnistui hyvin. Hän toi seuransa vaihtoon sijalla 85, pitkän elokuisen Lapin yön jo valjetessa aamuun ja päästi joukkueen ikäpresidentti, Petteri Muukkosen rajulle 16,7 kilometrin ankkuriosuudelle. Rautaisen kuntopohjan omaava Muukkonen pystyi ohittamaan osuudellaan kymmenen kilpaveljestä ja ylitti maaliviivan sijalla 75.

Ruotsalaisseurat suunnistivat Napapiiri Jukolan voittoihin – Stora Tuna Jukolan valtias

Järjestyksessään 72., Rovaniemellä suunnistettu Jukolan viesti päättyi ruotsalaisen Stora Tuna OK:n seurahistoriansa toiseen voittoon erittäin vaiherikkaiden yön tapahtumien jälkeen. Veljesseitsikko Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Jesper Svensk, Joakim Svensk, Viktor Svensk, ja Emil Svensk tekivät aloitusosuuden isojen pummien jälkeen tasaisen varmaa työtä ja kukistivat siten toiseksi sijoittuneen IFK Göteborgin kahdella minuutilla. Kolmas oli aivan huikeasti läpi viestin suunnistanut Helsingin Suunnistajat Olli Ojanahon ankkuroimana. Tampereen Pyrintö oli toiseksi paras suomalainen joukkue neljännellä sijallaan, johon myös sen naisjoukkue ylsi lauantaisessa Venlojen viestissä. Pyrinnön joukkueessa suunnisti aloitusosuuden erinomaisesti porvoolaistaustainen Otto Simosas. Kymppisakkiin suomalaista mahtui vielä erinomaisesti alkuosuuksilla edennyt Ikaalisten Nouseva-Voima. On syytä mainita myös kymmenenneksi sijoittunut ruotsalaisseura Malungs OK Skogsmårdarna, jonka kuudennen osuuden suunnisti loistavasti viidentenä vaihtanut loviisalaistaustainen ja OK Orientissa pitkään suunnistanut Johan Bäckman.

Lahjakas Saga Wickhom näytti jälleen osaamistaan.

Vuoden 2021 Jukolan viesti oli todellinen jännitysnäytelmä. Kärkijoukkueiden järjestys vaihtui lähes jokaisella osuudella. Viestin historiassa eniten pimeää ajanjaksoa sisältynyttä kisaa sävyttivät useiden huippujoukkueiden isot virheet. Vielä neljännessä vaihdossa kärkikymmenikkö mahtui 2:23 sisään. Tampereen Pyrintö, Helsingin Suunnistajat ja Stora Tuna tulivat toiseksi viimeiseen vaihtoon käytännössä samaan aikaan, kun eroa kolmikon välillä oli vain kolme sekuntia. Stora Tunan Viktor Svensk onnistui omalla osuudellaan erinomaisesti ja repi eron seuraavana tulleeseen Göteborg IFK:hon ja Tampereen Pyrintöön yli kahteen minuuttiin. Myös Göteborg IFK:n Max-Peter Beijmer onnistui omalla osuudellaan, johon hän lähti 2:19 kärjen perässä. Helsingin suunnistajien Einari Heinaro lähetti ankkurina suunnistavan Olli Ojanahon 2:59 takamatkalta Stora Tunan ankkuriin, Emil Svenskiin nähden. Lopulta kuitenkin kaksoisvoitto meni Ruotsiin, kun Göteborg IFK nappasi toisen sijan.

Kisan voittotaistelussa mukana olleet Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö ja Göteborg IFK eivät enää ankkuriosuudellaan pystyneet tavoittamaan Stora Tunan ankkuria, maajoukkuesuunnistaja Emil Svenskiä, joka sai varmistella varmalla suunnistuksellaan voiton joukkueelleen. Svenskin takana käytiin todella raju taistelu, kun Rovaniemeltä kotoisin oleva Ojanaho jätti Tampereen pyrinnön Florian Howaldin matkastaan, mutta kiri ei riittänyt Göteborg IFK:n Kasper Fosserin ohittamiseen. Lopullisesti kärkikolmikon järjestys ratkesi rastilla 19, jossa Ojanaho teki virheen ja Göteborgin Fosser pääsi karkuun.

Voittajajoukkueen Stora Tunan voiton erityisyyttä korosti se, että joukkueessa juoksi neljä Svenskin veljestä. Jukolan viestin ratkaisivat Stora Tunalle Jesper, Joakim, Viktor ja Eemil Svensk, jotka nostivat joukkueen kärkeen hurjalla vauhdillaan. He olivat myös edellisen Jukolan viestin voittajia Kangasalla 2019.

– Olemme harjoitelleet paljon yöllä suunnistamista ja hioneet tekniikkaa, todella sympaattiset veljekset avasivat menestyksen taustoja kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Viesti oli todella haasteellinen, sillä nyt suunnistettiin elokuun pimeydessä kesäkuun yöttömään yöhön suunnitelluilla radoilla ja rastipisteillä.

Tampereen Pyrinnön avausosuuden suunnistanut OK Orientissa ja OK Trianissa suunnistusoppinsa saanut Otto Simosas, joka on hienosti vakiinnuttanut paikkansa ”Punakoneen” ykkösjoukkueessa, analysoi tämänvuotista Jukolan viestiä myös Ylen suorassa lähetyksessä ja muulle medialle.

– Viesti oli todella haasteellinen, sillä nyt suunnistettiin elokuun pimeydessä kesäkuun yöttömään yöhön suunnitelluilla radoilla ja rastipisteillä.

– Kun nykykäytännön mukaan rasteilla ei ollut edes heijastimia, niille oli todella osuttava suoraan.

– Haastavuus tiedettiin ja kyllä se näkyi myös huippujoukkueiden ja erittäin kokeneidenkin suunnistajien isoissa virheissä.

– Toisaalta kärkijoukkueet pystyivät pitämään hurjaa kilometrivauhtia kaikesta vaativuudesta huolimatta, Simosas totesi Ylen lähetyksessä.

Rakastan Jukolaa, ja tällaisen yleisön edessä juokseminen tuntui aivan uskomattomalta.

– Itsellenikin tuli avausosuudella pieniä virheitä, mutta pystyin kuitenkin rauhoittamaan suunnistuksen ja pysymään kärjen tuntumassa.

– Todella hieno suoritus joukkueeltamme, vaikka tavoittelimmekin parempaa, kuin tuo harmittava neljäs sija, Simosas kertoi vastaavasti Uusimaalle.

– Tästä parannamme jälleen yhden suurviestin kokeneempana.

– Odotamme jo ensi vuoden Lukkari-Jukolaa Mynämäelle ja erityisesti vuoden 2023 Porvoo Jukolaa, Simosas totesi pilke silmäkulmassa.

Alfta Ösa Venlojen ykkönen

Järjestyksessään 43. ja erittäin tasaisessa Venlojen viestissä käytiin todella raju kamppailu ankkuriosuudella, jonne viisi kärkijoukkuetta lähti 48 sekunnin sisään. Pisimmän korren vei lopulta ruotsalainen Alfta Ösa, jonka ankkuri Natalie Gemperle onnistui osuudellaan mainiosti. Hopeaa vei IFK Göteborg ja pronssia Järla Orientering. Paras suomalaisjoukkue oli neljänneksi sijoittunut Tampereen Pyrintö. Ankkuriosuudella nähtiin erittäin jännittäviä tilanteita. Myös kärkipaikka vaihtui, kun Tampereen Pyrinnön ankkuri Simona Aebersold vei joukkueen hetkellisesti johtoon. Pyrinnön kohtaloksi koitui neljäs rastiväli, jossa ankkuri Aebersold harhaili suolla ja menetti otteen kärkitaistelusta.

Viesti kulminoitui 4,8 kilometrin ja 7 kilometrin väliselle pitkälle rastivälille, jossa kärkijoukkueet tekivät erilaisia reittivalintoja. Alfta Ösan Gemperle tuli välin virheettömästi ja kasvatti eron toisena olleeseen IFK Göteborgin Sara Hagströmiin 1:35:iin. Tampereen Pyrintö, OK Kåre ja Järla Orienteering tulivat rastille letkassa 1:51 kärkeä perässä. Gemperle tuli lopun vauhdikkaasti ja ero Hagströmiin kasvoi lopulta 2:46:iin. Järla Orienteringin Karolin Ohlsson jäi maalissa Göteborgista vain kolme sekuntia.

– Rakastan Jukolaa, ja tällaisen yleisön edessä juokseminen tuntui aivan uskomattomalta.

– Venlojen viestin voittaminen on mahtava tunne. Viestissä on aina aivan erilainen vastuu kuin yksilökilpailussa.

– Kartta oli tosi yksityiskohtainen ja hieno maasto, Stora Tunan ankkuri Gemperle kertoi voittajien lehdistötilaisuudessa.

OK Trian 13. Nuorten Jukolassa

Tämänvuotinen Nuorten Jukola 2021 suunnistettiin Valkeakoskella. OK Trianin ykkösjoukkue sijoittui 12–18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien, ja kaikkiaan 136 joukkueen nuorten suunnistusviestissä hienosti sijalle 13. Viesti oli seitsenosuuksinen ja keräsi siten kaikkiaan 952 nuorta suunnistajaa Korkeakankaan maastoihin.

Nuorten Jukolassa kuljetetaan kuvainnollisesti Nuorten Jukolan sanomaa, jonka kilpailunjohtaja Timo Salonen ojensi voittajajoukkueen Jämsän Retkiveikkojen ankkurille loppusuoralle lähdettäessä. Nuorten Jukolan sanoma luettiin maaliintulon jälkeen ohjelmalavalla ja tänä vuonna sanoma osoitettiin Suomen koululaitokselle ja koronapandemian vaikeuksien läpi kulkeneille peruskouluopettajille 100 vuotta täyttävän oppivelvollisuuslain kunniaksi. Nuorten Jukolan sanoman otti vastaan Valkeakosken kaupungin opetuspäällikkö Joni Tikkala.

OK Trian eteni Nuorten Jukolassa sijalle 13 nousujohteisesti. Avausosuudella Aapo Lintula vaihtoi sijalla 83, josta sitten Cecilia Nordgren nousi upealla juoksulla jo neljänkymmenen parhaan joukkoon vaihtaen siajlla 37. Kolmannella osuudella Linus Koskinen piti saman sijan, jolta Sanna Kajander tykitti lähes virheettömällä suorituksellaan sijalla 17. Viidennellä osuudella Niklas Reiman menetti muutamat sijat vaihtaen sijalla 25 mutta joukkueen kokenein ja vanhin suunnistaja Alec Still nosti trianilaiset jälleen liki viidentoista parhaan joukkoon. Ankkuriosuudelle OK Trianilla oli asettaa nuorten naisten suomalaista parhaimmistoa Saga Wickholmin muodossa, joka jälleen onnistui mainiosti kilpasiskojensa kovassa seurassa. Saga ylitti maaliviivan hienosti 13. parhaana joukkueena.

Nuorten Jukolan voiton vei Jämsän Retkiveikot selvällä lähes kuuden ja puolen minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Espoon Suuntaa. Kamppailu kolmannesta sijasta käytiin loppusuoralla ja lopulta pronssin vei MS Parma perässään neljänneksi niukasti jätetty tamperelainen Koovee.