Benjamin Eriksson pitää vaativan lajin taitoluistelun tempuista ja harjoittelee kolmoishyppyä ohjelmistoonsa

Benjamin Eriksson on taitoluistelussa SM-noviisi ja PTL:n hyvässä valmennuksessa. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Jäähallin kaukaloon Kokonniemessä luistelee varmoin ottein vasta 12-vuotias yksinluistelija. Taitoluistelun huipulle pyrkivä porvoolainen Porvoon Taitoluistelijoiden Benjamin Eriksson tulee jäälle suoraan koulun penkiltä.

– Aloitan aamujäillä päiväni kolme kertaa viikossa. Täältä painelen aamulla suoraan kouluun ja parhaassa tapauksessa koulun jälkeen taas Kokoniemeen jäälle.

Nuorukainen aloitti PTLn luistelukoulussa täytettyään 3 vuotta, nyt on menossa kymmenes luistelukausi.

– Aloitin juuri liikuntaluokalla Pääskytien yläkoulussa. Liikuntaluokka yläasteella on minusta hieno asia, kun on enemmän liikuntaa. Meillä on projekti, kasva urheilijaksi ja kun on urheilijoita koko luokka niin se on hyvä asia. Luokalla on saman henkistä porukkaa. Koulu ymmärtää enemmän, jos tulee kisamatkoja tai leirejä, Benjamin sanoo.

Hänestä yläasteella on hyvää vaihtelua, kun ei ole sama opettaja.

– Tykkään koulusta ja teen koulutöitä mielelläni. Mieliaine on matematiikka ja liikunta.

Toivottavasti nyt saa kilpailla.

Benjamin Eriksson

Benjamin kilpailee ensimmäistä kauttaan SM-noviisit-sarjassa. Yksinluistelijat etenevät kilpasarjoissaan iän ja taitoluisteluliiton määrittelemän testijärjestelmän mukaisesti, Luistelija kilpailee kaksipäiväisissä kilpailuissa lyhyt- ja vapaaohjelmalla.

Hän on nyt toista kautta taitoluisteluliiton nuorimpien valmennusryhmässä (Nuorten Projektiryhmä), johon valittiin toukokuun valintaleirillä myös 12-vuotias PTL:n Cecilia Holmström.

Benjamin on nuoresta iästään huolimatta terävä urheilija, joka hahmottaa jo alustavasti mitä pääsy huipulle vaatii. Vielä ala-asteella ollessa hän muutti viime helmikuussa kuukaudeksi Lappeenrantaan.

– Vuokrasimme asunnon ja sain harjoitella jäähallissa. Porvoossa oli silloin jäähallit kiinni, joten se oli hyvä vaihtoehto. Kävin koulua omatoimisesti sen ajan ja sain myös harjoitella hyvin. Toivottavasti nyt saa harjoitella ja kilpailla.

Kesällä porvoolaisnuori on viilettänyt jäällä useamman viikon.

– Aika paljon olen ollut leireillä. Itse asiassa luistelua hiottu seitsemän viikon ajan leireillä. Nyt ajoitetaan taitoluistelun kilpailukauteen valmistautuminen. Elokuussa alkaa kilpailut ja sitä varten on pakko harjoitella pitkin kesää. Olen nauttinut koko kesästä ja juuri olin kaksi viikkoa Virossa Tartossa leirillä. Siellä oli mahtavaa treenata ohjelmaa oli koko ajan.

PTL:n valmentaja Aleksei Saks sanoo että Benjamin on innokas tekemään töitä.

– Esimerkiksi aamujäiltä hän menee iloisena suoraan kouluun. Todella hyvä aloittaa aamu treenillä, niin herää hyvin. Aamujää on hyvä asia ja urheilijat ovat pirteitä koulussa sekä jaksavat opiskella. Kun tulee rutiini, niin siihen tottuu. Benjamin on helppo valmennettava ja haluaa eteenpäin ja on myös lahjakas, Saks sanoo.

Tulevista kisoista pitää kerätä pisteitä ja sitä kautta pääsee isompiin ympyröihin.

– SM-noviisi ensimmäistä vuotta ja nyt pääsee SM-kisoihin. Tavoite on päästä myös PM-kisoihin. Ohjelmat ovat vaikeampia ja olisi hyvä saada jopa kolmoishyppy ohjelmaan. Todella lähellä on onnistua kolmoissalkov ja olisi aika hieno saada se onnistumaan, Benjamin miettii.

– Ajoitus, motoriikka ja tekniikka kohdallaan ja uskaltaa tehdä sen jäällä, Saks sanoo.

PTL on saanut hyvin luistelijoita kilpailuihin, mutta.

– Poikia on vähän, vaikka laji on vauhdikas ja vaatii paljon harjoittelua. Sopii hyvin pojille ja miehet ovat aloittaneetkin koko lajin. Koko kroppa pitää olla kunnossa ja monipuolinen sekä liikunnallinen persoona. Paljon sisältää temppuja ja vauhtia, sekä vaatii akrobaattisia taitoja. Todella monipuolinen laji, joka vaatii paljon rohkeutta, Saks sanoo.

– Yksilölaji sopii hyvin minulle ja nautin luistelemisesta. Olen pelannut jääkiekkoa ja pidin myös siitä, mutta taitoluistelu on mahtava laji. Saa tehdä vähän kaikkia mahdollisia temppuja. Lisäksi treenaan punttisalilla, fysioterapeutin kanssa ja tanssitunnilla, Benjamin sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut