Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratakelaaja Amanda Kotajan tulos ei riittänyt 400 metrin finaaliin Tokiossa – eilinen hopeamitalisti oli ensimmäinen aikavertailussa karsiutuja

Ratakelaaja Amanda Kotaja ei yltänyt T54-luokan 400 metrin finaaliin Tokion paralympialaisissa. Hän oli alkuerien yhdeksäs ja näin ensimmäinen aikavertailussa karsiutuja. Kotaja kelasi alkuerissä ajaksi 57,70, kun hänen aiemmin tänä kesänä kellottamansa Suomen ennätys on 56,29.

Edellispäivän hopeamitaliurakka sadalla metrillä painoi vielä Kotajan käsissä.

– Oli kyllä aika rankka kisa. Olin eilen vasta todella myöhään kisakylässä, enkä montaa tuntia unta saanut. Kun oli kaksi fyysisesti kovaa suoritusta eilen, niin kropassa kyllä tuntuu. Tämä oli sellainen mielen taistelu, että sai unohdettua väsymyksen ja kaikki säryt kropassa ja oli vain pakko antaa mennä, Kotaja kertasi tiedotteessa.

Finaalipaikkaan olisi vaadittu aika 56,89.

– Totta kai vähän harmittaa, että ensimmäisenä jäin ulos finaalista, mutta on ihan selvää, että 400 metrillä minulla on vielä matkaa näiden huipputyttöjen vauhtiin, Kotaja totesi.

– Kun hermosto on väsynyt, niin hienomotoriikkakin saattaa siinä pikkaisen kärsiä, eikä tekniikka ole ihan niin puhdasta kuin pitäisi, mutta ei suorituksessa mitään sen ihmeempiä virheitä ollut. Hapot iskivät aika kovaa noin 250 metrin jälkeen ja loppusuora oli aikalailla taistelua, hän jatkoi.

Khalili teki paralympiadebyyttinsä

Suomalaisuimari Nader Khalili ei onnistunut kauhomaan S14-luokan 100 metrin selkäuinnin finaaliin Tokion paralympialaisissa.

Khalili saavutti alkuerissä maaliviivan ajalla 1.07,04 ja oli alkuerien 17:s. Samaisen erän voitti Ukrainan Vasyl Krainyk ajalla 1.01,15.

S14-luokan 100 metrin selkäuinnin Suomen ennätys on Khalilin Helsingissä huhtikuussa uima aika 1.04,15.

Vaasan Uimaseuraa edustava Khalili oli ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa sitten vuoden 1998 Naganon talviparalympialaisten.

Sydneyn 2000 paralympialaisten jälkeen kehitysvammaiset urheilijat suljettiin pois paralympialaisista luokitteluepäselvyyksien takia. Vuoden 2012 Lontoon kisoista lähtien kesäparalympialaisten yleisurheilussa, pöytätenniksessä ja uinnissa on ollut mukana pienehkö määrä kehitysvammaisia urheilijoita.

– No joo, ehkä se meni hyvin. Uinti tuntui hyvältä, 19-vuotias Khalili kommentoi tuoreeltaan ja jatkoi, että aika olisi voinut olla vähän parempi.

Nuoren urheilijan villin kortin Tokioon saaneen Khalilin valmentaja Kalle Lydman oli mukana Tokiossa.

– Uinti näytti ihan hyvältä, mutta Nader jännitti sen verran, ettei ollut sitä tekniikkaa, mitä on harjoiteltu. Vähän jäi lähdössä ja sitten vikalla suoralla ei saanut enää kiinni. Ekaksi kisaksi tämä oli hyvä suoritus, ja tästä on hyvä jatkaa, Lydman totesi.

– Nader olisi hyötynyt siitä, että olisi ollut yksi startti alla ja olisi saanut siihen purettua pahimman kilpailujännityksen. Kovassa kunnossa hän on, nopeammassa kuin mitä aika näyttää. Vielä pitää keskittyä siihen, että kun piip kuuluu, niin palasten pitää loksahtaa kohdilleen. Kun se alkaa sujua, silloin mennään tosi kovaa, Lydman sanoi.