Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tenniskomeetta Raducanun voitto mullisti brittien tennishistoriaa

Tennispelaaja Emma Raducanusta tuli 44 vuoteen ensimmäinen brittinainen, joka on voittanut grand slam -turnauksen naisten kaksinpelimestaruuden. Hän kukisti Yhdysvaltain avoimen mestaruusturnauksen loppuottelussa Kanadan Leylah Fernandezin erin 6–4, 6–3.

Sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattu ottelu oli kahden nuoren välienselvittely, kun 18-vuotias Raducanu ja maanantaina 19 vuotta täyttänyt Fernandez esiintyivät turnauksen yllätysfinalisteina.

– Ottelu oli uskomattoman vaikea, mutta ajattelin, että taso oli todella korkea. Minun täytyi pelata parasta tennistäni, Raducanu sanoi voiton jälkeen.

Ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen turnauksen loppuottelu pelattiin kahden teini-ikäisen tennistähden välillä. Edellinen kerta oli vuonna 1999, jolloin Martina Hingis ja Serena Williams ratkaisivat Yhdysvaltain avointen mestaruuden.

Kuningatar Elisabet: Osoitus kovasta työstä

Historian lehdet havisivat muutenkin. Edellinen grand slam -turnauksen voittanut brittinainen oli Virginia Wade, joka juhli vuoden 1977 Wimbledonin turnauksen päätteeksi. Wade oli myös edellinen Yhdysvaltain avoimet voittanut brittinainen. Hän oli etevin vuonna 1968.

Britannian kuningatar Elisabet onnitteli pian voiton jälkeen nuorta tennistähteä Raducanua.

– Tämä on merkittävä saavutus näin nuorena ja osoitus kovasta työstä ja omistautumisesta, kuningatar sanoi lausunnossa.

Pääministeri Boris Johnson onnitteli Twitterissä.

– Mikä sensaatiomainen ottelu! Valtavat onnittelut Emma Raducanulle. Osoitit poikkeuksellista taitoa, malttia ja rohkeutta, ja me kaikki olemme valtavan ylpeitä sinusta.

Karsintojen kautta mestariksi

Vuonna 2002 syntynyt Raducanu on nuorin grand slam -turnausvoittaja sitten vuoden 2004. Tuolloin 17-vuotias Venäjän Maria Sharapova voitti Wimbledonissa.

Fernandez on maailmanlistalla 73:s ja Raducanu 150:s, mutta sijoitukset nousevat lähiaikoina roimasti. Yhdysvaltain avoimissa he pelasivat sijoittamattomina pelaajina ja raivasivat tieltä ennakkosuosikin kerrallaan.

– Olen erittäin ylpeä siitä, miten olen pelannut viimeiset kaksia viikkoa, Fernandez sanoi.

– Toivon, että palaan tänne finaaleihin ja saan oikean pokaalin.

Yhdysvaltain avoimet eli US Open oli Raducanulle vasta toinen merkittävä tennisturnaus. Hän eteni turnaukseen karsintojen kautta ja teki historiaa silläkin saralla. Koskaan aiemmin voittajaksi ei ollut edetty siten, että turnauspaikka piti lunastaa ensin karsinnoissa.

– Me molemmat pelasimme pelotonta tennistä kahden viikon ajan. Toivon, että pelaamme toisiamme vastaan vielä monissa turnauksissa ja toivottavasti finaaleissa. Naisten tenniksen ja pelin tason tulevaisuus näyttävät nyt hienoilta, Raducanu paalutti.